Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine sunt sponsorii partidelor politice?

Luni, 12 Mai 2008, ora 15:08
2621 citiri
Cine sunt sponsorii partidelor politice?

Partidele politice si firmele de pe piata romaneasca se curteaza din interes electoral, hatisul unor contracte si afinitati fiind deslusit intr-o ancheta a publicatiei Financiarul, in editia electronica.

Exista companii care merg la doua capete, furnizand, de exemplu, bani atat pentru PD-L, cat si pentru PNL, dupa destramarea Aliantei D.A.

Cel mai puternic sponsor al PNL, anul trecut, si cu perspective reale si pentru acest an, este grupul de investitori autohtoni din jurul producatorul brandy-ului Unirea, autorul personajul "Dorel".

PSD are pe lista de sponsori nume precum Orange Romania si producatorul de branzeturi Dorna, detinut, pana de curand, de omul de afaceri Jean Valvis. Trezorierul PSD, Aristide Roibu, spune ca "ia bani de la oricine" pentru partid, daca firmele nu au datorii la stat mai vechi de 60 de zile si nu au avut contracte publice in ultimele 12 luni.

Un finantator al PLD, care formeaza acum PD-L impreuna cu fostii democrati, a fost, anul trecut, fostul director general al RAFO Onesti, Marin Anton. Anton spune ca e foarte posibil sa sustina PD-L in acest an si mai precizeaza: "Nu exista nicio legatura intre faptul ca am finantat partidul lui Stolojan si faptul ca acesta a ajutat RAFO acum cativa ani. RAFO avea nevoie de intelegere de la statul roman si de aceea am mers la domnul Stolojan si la domnul Basescu, sa explicam faptul ca rafinaria nu avea nicio vina pentru datoriile acumulate".

Primarii Emil Boc de la Cluj-Napoca si Gheorghe Stefan "Pinalti" de la Piatra-Neamt cred in formula acordarii de contracte publice pentru firmele care au donat bani pentru PD-L.

Transilvania Constructii SA din Cluj-Napoca, detinuta de un grup de investitori autohtoni si unde chiar statul, prin AVAS, detine un pachet de actiuni de 5%, a donat anul trecut, in doua transe egale, 100.000 de lei. O buna parte din portofoliul de proiecte al Transilvania Constructii cuprinde lucrari publice acordate de Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.

"Pinalti" de la PD-L se numara printre primarii care acorda contracte publice sustinatorilor financiari ai PD-L-ului si le negociaza direct.

Unul dintre cele mai interesante cazuri de "protectie" politica pe care si-a asigurat-o o companie in actualul regim este cel al companiei de import de fructe Yuksek International Fruct, detinute de un om de afaceri turc. Compania a finantat anul trecut atat PNL, care detine sefia ANAF si implicit si Garda Financiara si Vama, cat si PD-L, care a detinut sefia ANAF, si care si-a mai pastrat o influenta in teritoriu.

Actionarii Yuksek International Fruct au donat PD-L-ului, la inceputul anului trecut, 60.000 de lei. Ei au donat bani, de zece ori mai putini insa, si catre PNL, caruia i-a oferit, la sfarsitul anului trecut, 6.000 de lei.

O alta companie care si-a pastrat nostalgia dupa Alianta D.A. si dupa destramarea acesteia este Rombat Bistrita, care a sponsorizat atat PD-L, cat si PNL, mai noteaza Financiarul.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Emil Boc, #PDL , #PDL