Cine ar fi cel mai bun presedinte al PD-L? - Sondaj Ziare.com

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 18:10
6563 citiri
Cine ar fi cel mai bun presedinte al PD-L? - Sondaj Ziare.com
Fotomontaj: Ziare.com

Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu au intrat luni in cursa pentru castigarea presedintiei PD-L, prezentand atat proiectele politice pe baza carora doresc sa conduca partidul, cat si listele obligatorii cu numele celor 35 de sustinatori. Ce dovedesc aceste liste si care sunt argumentele simpatizantilor?

In primul rand trebuie remarcat faptul ca, in timp ce Emil Boc are in spate o lista de 150 de personalitati din randul liderilor de filiale, ministrilor si parlamentarilor, Vasile Blaga a prezentat la inscrierea in competitie exact 35 de nume, multe binecunoscute, iar Theodor Paleologu tot 35 de nume, dar greu de identificat in peisajul politic romanesc.

Incepe lupta in PD-L - vezi cum au plecat in cursa Boc, Blaga si Paleologu

O alta observatie care poate fi facuta este aceea ca fostii ministri Radu Berceanu si Adriean Videanu, apropiati ai lui Vasile Blaga, nu figureaza pe lista celor 35 de sustinatori ai acestuia, in ciuda declaratiilor lor politice din ultima vreme, care ii pozitioneaza in tabara fostului ministru de Interne.

Opiniile in randul democrat-liberalilor sunt impartite, iar ele sunt surprinse in dialogurile purtate de Ziare.com cu cativa dintre cei aflati pe listele de mai sus.

Vicepresedintele Gheorghe Flutur il prezinta pe Emil Boc drept un om de echipa, onest, extrem de muncitor, foarte responsabil, care isi pastreaza cuvantul dat. Deputatul Daniel Oajdea, "indisciplinatul" de serviciu al PD-L, sustine, paradoxal, motiunea premierului Emil Boc, precizand insa ca este vorba despre proiect in sine, nu despre persoane.

In cealalta tabara, senatorul Mihaela Popa apreciaza ca Vasile Blaga ar fi cel mai bun presedinte al PD-L, pentru ca este nevoie de o schimbare de atitudine politica, dar si de mai multa fermitate.

Exista si nehotarati. Printre ei, deputatul Sever Voinescu, membru al gruparii "reformistilor", care declara ca nu a decis cu cine va vota, dar recunoaste ca prefera atitudinea concilianta si dialogul promovat de Emil Boc, in fata profilului autoritar cu care intra in competitie Vasile Blaga.

GHEORGHE FLUTUR, vicepresedinte PD-L: Emil Boc este un om de echipa

- De ce este Emil Boc un presedinte al PD-L mai bun decat Vasile Blaga?

- Cel mai bun argument este ca a probat. Am castigat cu Emil Boc toate randurile de alegeri in ultimii ani. Apoi, a fost prim-ministru in cea mai grea perioada post-decembrista si Romania a reusit sa treaca cu bine si sa nu intre in derapaje economice.

Acum, socotesc ca partidul validat in atatea alegeri si trecut printr-o guvernare foarte grea trebuie sa isi consolideze echipa. Emil Boc poate face acest lucru, el accepta generatiile foarte diferite, accepta personalitati diferite ca gandire, si accepta idei foarte diferite. Este un garant al acestor chestiuni, un om care a integrat foarte bine echipa. Sunt convins ca, sub Emil Boc, PD-L in perioada urmatoare se va moderniza, ca sa putem crea premisele modernizarii Romaniei.

Emil Boc este un om de echipa, consecvent, onest, extrem de muncitor, foarte responsabil, isi pastreaza cuvantul dat. El s-a validat pe timp de furtuna, si ca prim-ministru si ca presedinte de partid.

- Cum va reusi Emil Boc sa ridice partidul in sondaje?

- Ne-am asumat intr-o perioada grea niste raspunderi, care ne-au costat politic. Am trecut aceasta perioada si va trebui, mai intai, oamenii de rand sa simta efectele acestor masuri in sensul cresterii salariilor si pensiilor, si apoi e nevoie de recastigarea increderii in PD-L.

In motiunea noastra ati vazut cateva principii, obiective pe care ni le fixam, legate de responsabilitate, moralitate, sanse egale, incurajarea economiei de piata. Sunt principii foarte ambitioase, care sunt sustinute de o echipa intreaga. In jurul lui Emil Boc sunt foarte multi oameni care au confirmat in alegeri pe uninominal.

- Va ramane Emil Boc premier si dupa alegerile din PD-L?

- Noi acum ne concentram pe castigarea unui nou mandat pentru Emil Boc ca presedinte de partid si avem ca obiectiv si ramanerea la guvernare pana in 2012 apoi castigarea alegerilor din 2012 si continuarea guvernarii. Daca aceste obiective sunt in motiunea lui Emil Boc, va dati seama ca ne vom implica direct.

DANIEL OAJDEA, deputat: Sustinerea este pentru platforma, nu pentru persoane

- Cum de figurati pe lista de sustinatori ai lui Emil Boc, binecunoscuta fiind relatia tensionata pe care o aveti cu dansul?

- Este vorba despre un proiect care arata spre ce se indreapta partidul, conducerea nu decide singura. Este mai importanta platforma, chiar daca se respecta doar partial, decat cine este in fruntea ei.

Stiu ca foarte multi se uita direct la persoane, dar persoanele sunt mai putin importante, pentru ca o singura persoana, fie ea si presedinte, nu decide singura nicaieri.

Eu cand am dat sustinerea era pentru platforma, nu pentru persoane. Indiferent cine ar fi, daca platforma nu e mai buna decat celelalte, nu am nicio garantie. Intotdeauna se poate si mai rau, se poate si mai bine.

Faptul ca eu sustin acum motiunea premierului asta nu inseamna ca maine nu o sa ma iau de dansul. E foarte posibil sa se intample. Dar daca un document este mai bun decat celalalt, sau are o directie mai buna, atunci el trebuie sa fie sustinut.

MIHAELA POPA, senator: Blaga este o persoana ferma, iar pentru implementarea reformelor e nevoie de fermitate

- De ce Vasile Blaga si nu Emil Boc?

- Am fost din prima zi sustinatoarea lui Vasile Blaga, nu fac parte din categoria oamenilor care se muta dintr-un loc in altul. Eu am asistat de foarte multe ori, ca senator, in aceasta perioada, cand foarte multi colegi il indemnau pe domnul Blaga sa candideze, iar acum...

Am avut doua argumente. In primul rand iubesc competitia si cred ca orice politician adevarat trebuie sa iubeasca competitia. Nu as fi suportat sa vad o singura motiune si cred ca e foarte buna competitia de idei si de proiecte.

Iar in al doilea rand, poate motivul decisiv, exista o asteptare extraordinar de mare in interiorul partidului, si cred ca si in exterior, de schimbare de atitudine politica.

Daca noi astazi consideram ca presedintele partidului nu este bun de premier si a doua zi ne intalnim cu dumnealui ca premier, este total ilogic.

Nu poti sa consideri ca nu poti fi bun premier, dar poti fi cel mai bun presedinte de partid. Cand iti alegi presedintele de partid, il alegi ca sa te duca la victorie electorala, ca sa guvernezi. Cu cine sa guvernezi? Orice presedinte, ca vorbim la nivel local, judetean sau national trebuie sa te duca catre victorie.

- Care este principala diferenta dintre Vasile Blaga si Emil Boc?

- E greu sa ii separi, dar eu merg pe fermitate. Consider ca Vasile Blaga este o persoana ferma si cred ca acum trebuie mers pe aceasta linie. Noi am luat niste masuri foarte grele si bune, efectele se vor vedea pe termen lung. Dar pentru implementarea lor este nevoie de fermitate si stiu ce spun. De exemplu, dupa douazeci de ani la catedra, in invatamant, stiu de cat de multa fermitate si disciplina este nevoie ca Legea Educatiei sa poata fi implementata.

- Vor fi democrat-liberali care vor vota pentru caderea guvernului Boc?

- Nu, nu cred ca vor fi colegi care vor vota motiunile Opozitiei pentru caderea guvernului. In randul colegilor mei exista o stare de nemultumire legat de faptul ca nu suntem fermi in aplicarea deciziilor si chiar si in privinta modului in care sunt luate deciziile, dar acest lucru il discutam in interiorul partidului. Nu exista nicio sansa, niciun coleg de-al meu nu va trada.

SEVER VOINESCU, deputat: Sunt doua profiluri de lider diferite - unul autoritar, cel de-al doilea permisiv si tolerant

- Ati luat o decizie in privinta motiunii pe care o veti sustine la alegerile din 14 mai?

- Am inceput lectura lor, azi-maine imi fac o idee si anunt o parere.

- Care este, in opinia dumneavoastra, principala diferenta intre Emil Boc si Vasile Blaga, ca potentiali lideri de partid?

- Exista o diferenta, cel putin aparent. Sigur, eu nu sunt un judecator de oameni si nu imi sta in caracter sa compar oamenii intre ei, cel putin nu public. Dar ca profil de lider politic, mie mi se pare ca diferenta fundamentala dintre cei doi este cea care se vede si pe care marseaza amandoi drept calitate, in competitia din interior.

Si anume, domnul Boc este un lider care face eforturi extraordinare pentru consens si larga sustinere, un lider care are un bun exercitiu al negocierii si un temperament permisiv si tolerant, in timp ce domnul Vasile Blaga incearca sa se proiecteze ca un lider autoritar. Am vazut chiar si sustinatori ai domnului Blaga care spun ca isi propune un stil de conducere a partidului autoritar.

Evident ca trebuie sa ne intrebam ce inseamna exact autoritar. Eu marturisesc ca nu vreau sa fac parte dintr-un partid autoritar, un partid care in interiorul lui e autoritar si in exterior se comporta la fel, pentru ca nu poti sa fii autoritar in interior si sa fii in exterior in dialogul politic democrat.

- Un exemplu in acest sens este PNL sub conducerea lui Crin Antonescu?

- Evident, dupa parerea mea PNL se afla blocat intr-un fel de incapatanare tafnoasa si orgolioasa, complet nefolositoare pentru peisajul politic romanesc.

Revenind, mie mi se pare foarte clar ca domnul Boc stie sa pastreze pe de o parte principiile partidului, pentru ca PD-L sub conducerea domnului Boc a capatat si are un profil politic foarte clar conturat, iar in interior a stiut sa gaseasca toate formulele cu putinta pentru a pastra un partid mare, divers in interior, dar care isi uneste fortele pentru a trage in aceeasi directie.

Eu cred ca lucrul asta nu poate fi realizat prin atitudini de forta, batand cu pumnul in masa, si, in general, mie tipul asta de atitudine nu imi place.

Asa ca, urmaresc cu mare atentie ceea ce isi propun in aceasta campanie cei doi candidati, dar structural sunt alaturi de o formula de conducere dispusa sa faca toate eforturile in interior, sa negocieze, pentru ca in exterior sa proiecteze o forta politica semnificativa, decat o formula de conducere cu pumnul in masa, pe care vad ca sustinatorii domnului Blaga o proiecteaza. Trebuie sa spun ca in relatia mea personala si profesionala cu domnul Blaga, eu nu l-am perceput nicio secunda asa, dar din cate imi dau seama asta propune acum.

Eu nu ii judec pe cei doi, remarc doar ca ambii candidati propun in campaniile lor aceste doua profiluri de lideri, unul un tip, celalalt alt tip.

- Ambii candidati isi propun sa castige alegerile din 2012. Credeti ca Emil Boc va putea sa ii convinga pe cei carora le-a redus salariile cu 25% sau carora le-a luat din pensii sa il mai voteze in 2012? Va putea Emil Boc sa readuca PD-L la peste 30% in sondaje?

- Guvernul Boc a fost si este guvernul PD-L. Nu exista un Guvern Boc si un altfel de guvern, Blaga sa spunem. Ambii candidati au avut aceasta directie foarte clar asumata in programul lor, de a pastra partidul unit si de a pastra partidul la guvernare. Sunt obiective comune si asta ma bucura.

Guvernul a fost condus de Emil Boc, dar este guvernul PD-L. Lucrurile in plan electoral le deconteaza intregul partid. Trebuie sa reamintesc insa ca ceea ce s-a intamplat, ca ratiune a masurilor de austeritate, tine de echilibrarea Romaniei. Sigur ca bugetarii, la un moment dat, au luat salarii mai mici, dar la un moment dat trebuie sa inteleaga ca riscul era sa nu le ia deloc.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Cine crezi ca ar fi cel mai bun presedinte al PD-L?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri PDL, #Boc presedinte PDL, #Blaga Boc Paleologu alegeri, #sustinatori alegeri PDL , #PDL
Comentarii
Poza Gonzaguez
Gonzaguez
rank 5
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Indiferent cine va fi scriptic si avand functia de PION - la PARTIDUL DRACILOR....