Cutremur in PD-L (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:08
13315 citiri
Cutremur in PD-L (Opinii)
Foto: realitatea.net

Partidul Democrat Liberal este zguduit de un sondaj de opinie ale carui rezultate ii bulverseaza pe liderii aflati la guvernare. Nu stiu daca acelasi sondaj, de uz intern si comandat de PD-L, a furnizat si celebra cifra de 1% intentie de vot in randul bucurestenilor pentru Elena Udrea, in cazul in care presedintele filialei Bucuresti s-ar hotari sa candideze la Primaria Capitalei.

Desi sondajul recunoaste ca Uniunea Social Liberala ar castiga detasat alegerile viitoare, cifrele demonstreaza cat de mult au cazut in ochii romanilor democrat-liberalii.

Si mai interesant este, insa, modul in care cifrele sondajului au fost citite de diversi interpreti neinteresati. De exemplu, cotidianul Evenimentul Zilei titra mare si lat, pe prima pagina, titlul - "Emil Boc, cel mai bine plasat om politic din PD-L in topul increderii". In articolul din Evz, premierul era plasat cu 16% in topul increderii, pe primul loc, asta desi celelalte institutii media, care au facut publice datele cercetarii, il plasau pe Emil Boc cu doar 13%, in spatele lui Theodor Stolojan (21%) si Vasile Blaga (20%).

Sa fim ingaduitori insa. Chiar si daca Emil Boc ar avea 16% incredere in randul romanilor, a trambita aceasta cifra ca un eveniment pozitiv, ca o crestere cu 3 procente fata de ultimul sondaj, inseamna ca partidul in intregul sau si aripa lui Emil Boc sunt pur si simplu intr-o degringolada totala. Poate ca PD-L considera o mare victorie ascensiunea lui Emil Boc de la cele 7-8 procente reale la acest incredibil 13%. Poate ca pana si pentru ei este greu de inteles cum mai poate strange Emil Boc fie si 8% incredere in randul populatiei, dupa haosul si parjolul guvernarii din ultimii doi ani si jumatate.

Drama nu este ca PD-L risca, la alegerile din 2012, sa castige doar 10-15% dintre voturi si, practic, sa dispara de pe scena importanta a politicii romanesti, ci faptul ca in tot timpul asta partidul, in loc sa aiba ca prioritate principala guvernarea, obsesia lui este campania electorala. Si nu doar la nivel de partid, ci national, pentru recastigarea voturilor pierdute. Liderii democrat-liberali stiu foarte bine ca daca nu vor obtine un rezultat care sa-i ajute sa conteze in Parlament, in sesiunea viitoare, risca sa ajunga cu totii subiecte de vendeta ale furiei celor care vor urma la putere.

Ori disperarea provocata de aceasta perspectiva ii face pe pedelisti, dupa cum se vede, sa aiba o singura grija - campania electorala. Cu bani de la buget, democrat-liberalii strabat tara in lung si in lat, impartind alti bani publici prin contracte preferentiale, colinda platourile televiziunii publice, de unde isi canta realizarile in ton cu omagiile pe care realizatorii le nascocesc, si isi consolideaza structura de partid din tara.

Ce reforma, ce valori, ce interes de tara? Singurele metode eficiente de lucru ale PD-L sunt imitarea la perfectiune a tehnicilor din guvernarea Nastase de coruptie, depasirea si intrecerea cu mult a propagandei politice pesediste si, ceea ce este specific doar democrat-liberalilor, transformarea tarii in teatru de desfasurare a propriului razboi al partidului cu poporul tot mai profund infierat si injurat.

Viitoarele rezultate de la alegerile din 2012 au toate motivele sa provoace frisoane reci in sanul democrat-liberalilor. Un scor de pana in 15% ii scoate in afara oricaror jocuri politice si ii transforma intr-un partid care nu mai conteaza in politica. Asta ii pune direct la dispozitia bunului plac si razbunarii celor care le vor lua locul. Iar ei stiu ca au pentru ce sa se teama. Un scor de pana in 10% la alegerile de anul viitor ii trimite practic in afara istoriei.

Penduland intre aceste posibilitati, democrat-liberalii uita de guvernare si nu au timp, de exemplu, sa ia in calcul avertizarile guvernatorului BNR in legatura cu inflatia si explozia preturilor din viitor. Iar aceste eludari ale realitatii s-ar putea sa aiba ca efect un posibil al treilea scenariu in 2012. Unul la care partidul ar trebui sa mediteze cel mai mult - lepadarea si dezicerea lui Traian Basescu de propria creatie, asa cum a facut de atatea ori pana acum cu toti apropiatii sai.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#PDL sondaj incredere, #PDL alegeri parlamentare 2012, #Emil Boc PDL sondaj, #Theodor Stolojan PDL sondaj , #PDL