Presa de azi: Boc vrea sa le taie imunitatea ministrilor parlamentari

Luni, 14 Iulie 2008, ora 07:15
1684 citiri
Presa de azi: Boc vrea sa le taie imunitatea ministrilor parlamentari

PD-L cere desfiintarea imunitatii, ne anunta Evenimentul Zilei in editia de luni. Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ca va cere, printr-o initiativa legislativa, eliminarea imunitatii pentru parlamentarii ministri care se afla sub ancheta penala.

Astfel, pentru inceperea urmaririi penale impotriva ministrilor, nu ar mai fi necesar acordul prin vot al legislativului, institutia fiind doar instiintata de catre Parchet.

In acest moment, a motivat Boc, exista o discriminare intre parlamentarii obisnuiti si cei care sunt si ministri, deoarece in cazul primilor inceperea urmaririi penale se face automat. "Amandoua categoriile de parlamentari trebuie sa poata fi deferite justitiei fara acordul Parlamentului", a spus Boc.

Parlamentarii ministri, fara imunitate, titreaza si Adevarul. Seful PD-L, Emil Boc, a anuntat ca democrat-liberalii vor depune, in toamna, un proiect de lege de eliminare a imunitatii pentru parlamentarii ministri, astfel incat inceperea urmaririi penale impotriva acestora sa se poata face fara acordul Camerei din care fac parte.

El a spus ca, acum, exista o discriminare intre parlamentarii simpli si cei care sunt si ministri.

Si Romania libera scrie ca PD-L propune eliminarea avizului parlamentar pentru urmarirea penala a alesilor. Acuzand un tratament discriminatoriu fata de alesii care nu sunt si ministri, PD-L va depune un proiect de modificare a legii in sensul eliminarii votului din Legislativ pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor-parlamentari, a anuntat duminica presedintele democrat-liberalilor, Emil Boc.

"PD-L propune eliminarea imunitatii guvernamentale pentru parlamentarii-ministri. Astazi un parlamentar obisnuit poate sa fie urmarit penal fara incuviintarea Camerei din care face parte. In schimb un parlamentar care are si calitatea de ministru nu poate fi urmarit penal decat daca exista acordul unei majoritati de doua treimi. Acest tratament discriminatoriu situeaza parlamentarii-ministri deasupra legii", a spus Emil Boc.

Liderul PD-L a precizat ca democrat-liberalii doresc mentinerea prevederii privind acordul Parlamentului in cazul retinerii, arestarii si perchezitiei, in cazul urmaririi penale, insa Camera Deputatilor sau Senatul sa ia act de acest lucru.

Boc vrea sa le taie imunitatea ministrilor parlamentari, este titlul din Cotidianul. Liderul PD-L Emil Boc vrea sa-i arunce pe parlamentari si pe ministrii care sunt si senatori sau deputati direct in gura procurorilor. Adica oamenii sa nu mai fie nevoiti sa ceara avizul Legislativului pentru inceperea urmarii penale a senatorilor, deputatilor, inclusiv a celor care sunt si membri ai Guvernului.

"PD-L propune ca si pentru parlamentarul obisnuit, dar si pentru parlamentarul care ajunge ministru sa se asigure acelasi registru legislativ. Noi solicitam ca orice parlamentar sa poata fi urmarit penal fara acordul Camerei din care face parte", a declarat Boc, duminica, intr-o conferinta de presa.

Legat de strategia de guvernare lansata de PSD, Emil Boc considera ca Mircea Geoana uita ca PSD a sustinut mereu guvernul Tariceanu.

Atac la imunitate, titreaza Ziua. Democrat-liberalii vor sa modifice Legea raspunderii ministeriale astfel incat ministrii care sunt si parlamentari sa poata fi urmariti penal fara acordul Camerei din care fac parte. Acesta este al doilea demers al PD-L de simplificare a procedurii in cazurile dosarelor lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Codrut Seres si Paul Pacuraru.

Primul a fost contestarea la Curtea Constitutionala a Regulamentului Camerei Deputatilor. Emil Boc, presedintele PD-L, a declarat ca legislatia actuala stabileste o diferentiere in regimul juridic si constitutional intre parlamentarii obisnuiti si cei care indeplinesc sau au indeplinit o functie ministeriala.

"Un parlamentar obisnuit poate fi urmarit penal fara incuviintarea Camerei din care face parte, pe cand un parlamentar care este si ministru nu poate fi urmarit penal decat daca exista acordul unei majoritati de doua treimi. Este un tratament discriminatoriu ce situeaza parlamentarii-ministri deasupra legii", a declarat Boc.

Acesta sustine ca trimiterea in judecata a unui parlamentar, indiferent de pozitia sa in Guvern, ar trebui sa se faca fara acordul Parlamentului, care ar trebui doar sa ia act de demersul procurorilor. Pedelistul a precizat ca votul in plen ar trebui sa se dea doar in cazul in care se cere perchezitia, retinerea sau arestarea unui parlamentar.

"Astfel recastigam increderea populatiei in clasa politica, dar si in actul de justitie", a adaugat liderul PD-L.

Si Jurnalul National ne anunta ca ministrii risca pierderea imunitatii. Presedintele PD-L, Emil Boc, a convocat duminica o conferinta de presa pentru a anunta intentia parlamentarilor PD-L de a depune la toamna un proiect de modificare a Legii raspunderii ministeriale, neredactat inca, potrivit caruia parlamentarii ministri ar trebui sa se bucure de acelasi regim cu parlamentarii obisnuiti in privinta problemelor cu justitia.

Presedintele Romaniei si Parlamentul nu ar mai trebui sa dea astfel avizul discutat acum in cele doua Camere pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut seres, pentru care e necesar votul a doua treimi din numarul deputatilor, respectiv senatorilor.

Camera din care alesul cercetat penal face parte ar urma sa dea numai avizul prevazut de Constitutie pentru retinere, arestare sau perchezitie.

Daca in decursul acestui expozeu Emil Boc nu a oferit nume, cel vizat a fost Adrian Nastase, pe care, in partea a doua a conferintei, l-a criticat pentru intentia de a candida la presedintia Romaniei in conditiile in care face "tot ce poate" pentru a se sustrage justitiei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Emil Boc, #imunitate, #parlamentari, #PDL , #PDL