Presa de azi: Liberalii s-ar fi vandut pe 40.000 de euro

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 07:48
3201 citiri
Presa de azi: Liberalii s-ar fi vandut pe 40.000 de euro
Foto: Romania libera

Tariceanu a blocat operatiunea "Bani pentru liberali", titreaza Evenimentul Zilei in editia de vineri. Premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, au pus pe masa liberalilor 4,5 milioane euro pentru a scurta dezbaterile pe buget.

Initial, oferta a fost acceptata, dar liberalii au fost intorsi din drum de Tariceanu. Exasperati de sutele de amendamente ale PNL care tin deja de doua zile parlamentul in sedinta continua, liderii PSD si PD-L au cautat sa-i momeasca cu bani pe liberali pentru a renunta la dezbaterile pe buget.

"Solutia" a venit de la Viorel Hrebenciuc, care i-a adus la masa negocierilor pe reprezentantii guvernului si pe cei ai PNL. Premierul Boc si Gheorghe Pogea le-au prezentat liberalilor Relu Fenechiu si Dan Radu Rusanu urmatorul targ: fiecare parlamentar liberal primeste pentru lucrari in colegiul sau aproximativ 50.000 de euro, in schimb PNL renunta la restul amendamentelor.

Cum liberalii au 93 de parlamentari, in total ar fi primit aproape 4,5 milioane de euro. Asta in conditiile in care Finantele suplimentasera deja bugetul cu 23 de milioane de euro pentru a acoperi amendamentele PDL-istilor si PSD-istilor, fiecare dintre ei primind 70.000 de euro.

Din Ziua aflam ca Liberalii s-ar fi vandut pe 40.000 de euro. Coalitia PSD-PD-L era joi cat pe ce sa cada la intelegere cu liberalii dupa ce Viorel Hrebenciuc a batut palma, miercuri noaptea, cu Relu Fenechiu.

Conform unor surse din PNL, liberalii urmau sa se vanda pentru doar 40.000 de euro pe colegiu, desi parlamentarii PSD-PD-L au primit in urma cu cateva zile 70.000 pentru a da bine in fata electoratului.

Potrivit intelegerii reprezentantii puterii ar fi dat acesti bani daca liberalii ar fi deblocat dezbaterile proiectului de buget prin retragerea unor amendamente. Insa, penelistii s-au lovit de opozitia lui Taricenu.

Primul pas a fost facut dis-de-dimineata, atunci cand parlamentarii au decis amanarea discutiei pe bugetul Ministerului Educatiei, pe motiv ca este un domeniu mai complex, presedintele de sedinta, senatorul PD-L Alexandru Peres, sugerand fara nici o perdea ca negocierile "de afara" nu au fost finalizate.

Troc politic pe buget. Hrebenciuc si Fenechiu au negociat pentru un << maruntis >> de 4,5 milioane de euro, scrie Gardianul. Trecand peste capul lui Tariceanu, cativa liberali au negociat in puterea noptii sacrificarea amendamentelor depuse de PNL la buget contra alocarii unor sume de bani pentru judetele de bastina ale "negociatorilor".

Potrivit unor surse, miercuri noaptea, dupa sedinta pe buget de la Parlament, liberalii Relu Fenechiu si Dan Radu Ruseanu ar fi negociat cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc ca in schimbul alocarii unor fonduri pentru proiecte ale PNL, parlamentarii lui Tariceanu sa renunte sa-si mai sustina amendamentele in plen.

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu, a aflat joi-dimineata de intelegerea pe sub masa pusa la cale de subalternii sai si a declinat oferta PSD, precizand ferm ca liberalii se vor bate pana la capat pentru amendamentele lor, indiferent cat de mult se vor prelungi dezbaterile la buget.

Si liderii PD-L au aflat tot ieri de oferta lui Hrebenciuc pentru liberali, fara sa aiba nimic impotriva. "Nu se face nici o intelegere pe amendamentele PNL, sunt numai zvonuri colportate de maestrii diversiunilor de la PSD si PD-L", a comentat Tariceanu.

Tara-n festival: paine putina si mult circ in bugetul crizei, noteaza Gandul. Daca vreun festival - de film, de muzica, de teatru sau pur si simplu de marcare a 650 de ani de la infiintarea statului medieval Moldova - a avut ghinionul sa fie sustinut joi, in Parlament, de vreun liberal, atunci el a fost respins din start.

Penelistii au incercat sa sensibilizeze puterea cu "Omul bun", cu "Nichita Stanescu" sau cu "Floare-albastra" - in final, toate propunerile de finantare au picat, cum, de altfel, a picat fiecare din cele 3000 de amendamente pe care liberalii le-au propus la bugetul de stat.

In Parlament, de trei zile, penelistii - net inferiori si, prin urmare, frustrati ca nu-si pot promova nicio modificare la buget, indiferent ca este vorba de organizarea de festivaluri sau ridicarea de biserici - duc o adevarata lupta de gherila, tactica lor fiind blocarea lucrarilor cu zeci de intreruperi pe chestiuni de procedura sau cu mii de amendamente despre care ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, spune ca sunt "total neserioase".

"Unele amendamente sunt galeti de apa turnata pe o plaja de nisip, multe dintre ele nu au treaba cu realitatea". De pilda, liberalii au cerut un miliard de euro pentru extinderea bibliotecii din satul Hanul Conachi din judetul Galati.

Scoli uninominale PD-L-PSD, titreaza Romania libera, precizand ca in vreme ce pedelistii si pesedistii au impartit banii Educatiei nu pe proiecte, ci pe colegii uninominale, amendamentele liberale au devenit moneda de schimb.

Liderii PSD si PD-L au propus ca, in schimbul acceptarii de amendamente in valoare de 100.000 lei de parlamentar, PNL sa renunte la sutele de propuneri nediscutate inca.

In comisiile reunite de buget-finante au fost acceptate doar sase amendamente la proiectul de buget al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, printre care acordarea a 20,2 milioane de lei pentru cercetare si a unui milion de lei pentru inceperea functionarii in 2009 a Agentiei de credit pentru studentii din institutiile de invatamant superior de stat si particular acreditate.

Totodata, s-a acceptat suplimentarea bugetului MECI cu suma de 33,49 milioane lei, care va fi folosita pentru reparatii capitale si achizitii de dotari si laboratoare in 242 de gradinite, scoli generale, colegii si licee.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#liberali vandut buget, #PSD PNL PDL , #PDL