Prostul obicei al istoriei (Opinii)

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 23:55
5164 citiri
Prostul obicei al istoriei (Opinii)
Foto: Arhiva

"Se curata partidul de oportunisti", a declarat Emil Boc, dupa ce fostul vicepresedinte PDL Mihaela Popa a trecut in barca liberala, consfintind practic majoritatea USL la Senat.

Avea sa o urmeze dupa putin timp deputatul PDL de Timis, Marius Dugulescu. Este si aceasta o cheie de interpretare a hemoragiei cu care se confrunta democrat liberalii. Pentru ca una este sa pleci din partid in urma unor dispute ideologice sau principiale dure, pentru a ramane independent cel putin o vreme si cu totul altceva sa sari dintr-o functie importanta intr-un partid direct in partidul adversar, eventual tot intr-o functie de varf, asa cum a facut Sorin Frunzaverde.

Dar cred ca explicatia lui Emil Boc nu este nici singura si nici macar cea mai importanta morala a migratiei de proportii din PDL. Morala autentica ar trebui extrasa din combinarea a ceea ce se intampla acum cu ceea ce s-a intamplat dupa ce PD, cu Traian Basescu la Cotroceni, si-a inceput ascensiunea fulminanta.

Expandarea PD de 7-8% pana la dimensiunile PDL de 33-35% s-a bazat in foarte mare masura pe traseisti si pe magnetismul pe care acest partid vioi si in ascensiune il exercita tocmai asupra oportunistilor. Numai in acesta legislatura, dupa algerile prezidentiale din 2009, PDL a inghitit 14 parlamentari ai Opozitiei. Insusi actualul ministru de Interne, Gabriel Berca, a schimbat PNL cu PDL in 2010.

Actuala coalitie are in componenta un partid intemeiat pe traseism si tradare, UNPR, si alcatuit exclusiv din transfugi de prin alte partide, in special PSD. De la niciun parlamentar dupa alegerile din 2008, cand nici nu exista, UNPR a reusit sa racoleze 34 de parlamantari. Daca tragem linie, vedem ca Puterea si-a bazat majoritatea pe aproape 50 de traseisti, un numar suficient de mare pentru a anula orice fason principial. Si asta doar la nivel central. Daca ne ducem in teriotriu si vedem cati primari au aspirat din 2008 pana acum PDL si UNPR cifrele devin si mai grave.

Scopul ar fi scuzat mijloacele, daca aceasta oaste de stransura si-ar fi depasit, in mod miraculos, conditia si ar fi generat reforma si politici publice de succes. Nici poveste de asa ceva. Ea nu a facut decat ceea ce era de aseptat sa faca, adica a generat coruptie, clientelism si o drenare de proportii a banului public catre anumtie buzunare private. Pentru ca acesta a si fost unicul scop al constituirii sale. Nici nu putea fi altul. Traseistii nu au niciodata principii serioase, nu au o ideologie clara, nu exceleaza nici in materie de onoare. Ei au doar pofte lacome si interese clare.

Si atunci cand satisfacerea lor devine mai probabila in alta tabara, schimbarea baricadei este un pas absolut logic. Asadar, morala hemoragiei pe care o traieste acum PDL tine de etica si onestitate: atunci cand iti intemeiezei puterea pe traseism, oportunism si imoralitate, poti sa fii sigur ca la fel o vei si pierde atunci cand vantul a incepe sa bata din alta directie. PDL se dezumfla acum exact la fel cum s-a umflat.

Dar la lectia aceasta ar trebui sa priveasca si sa mediteze si partidele din USL, care comit exact aceeasi eroare impardonabila, aspirand cu nesat tot ce se despinde de adversari, exact asa cum facea si PDL cand era pe val. Istoria are postul obicei sa se repete cand lectiile ei sunt ignorate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Boc plecari PDL, #dezertari PDL, #primari plecati PDL, #Mihaela Popa plecat PDL , #PDL