Abilitatile irelevante ale premierului (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Luni, 11 Aprilie 2011, ora 23:45
4101 citiri
Abilitatile irelevante ale premierului (Opinii)

Comunismul ne bantuie fara incetare in cele mai perverse moduri cu putinta. Iar unul dintre ele este efortul constant al politicianului roman de a se revendica din clasa muncitoare. Mai toti au incercat sa arate ca in fiecare politician roman sta ascuns un purtator de basca sau o purtatoare de batic, de parca aceasta ar fi o garantie a competentei.

Pe unii postura ii prinde. Si Ion Iliescu, si Traian Basescu, spre exemplu, macar erau intr-adevar din filmul in care evoluau cu cipilica sau sapca proletara in cap si cu cizme de cauciuc in picioare. Nu era nimic disonant in imaginea lor si, gratie unui talent real, se miscau natural.

Exista insa si politicieni care se screm sa fie populari si proletari, intr-un spectacol de un ridicol desavarsit. Lui Calin Popescu Tariceanu aceasta partitura nu i-a reusit niciodata, dar, din fericire, nici nu a abordat-o prea des. Elena Udrea a fost ravasitoare cu mopul, oala de sarmale si andreaua, dar macar nu a perseverat nici ea.

In schimb, Emil Boc se straduieste cu disperare. Intai a incercat o evolutie la coasa, o alegere cum nu se poate mai neinspirata, caci unealta are o conotatie sinistra, pe care ziaristii nu au ezitat sa o evoce cu fiecare ocazie. Nu stiu la ce i-o fi folosit aceasta tentativa de revelare a ascendentei rurale, dar ea nu a fost decat inceputul.

La inundatii, s-a pus pe carat saci cu nisip, in pantofi si costum, a luat apoi rindeaua in mana, pentru ca, acum, Emil Boc sa ne dezvaluie excavatoristul din el. Cu camasa descheiata la gat, premierul a apucat cu hotarare manetele masinariei si a ridicat primele doua cupe de pamant din tronsonul de autostrada Deva-Orastie. Tot ce putem sa speram e ca de restul se vor ocupa oameni ceva mai priceputi.

E clar ce incearca Emil Boc prin aceste plonjari in diverse meserii - sa devina popular. Sunt gesturi de campanie electorala tot mai frenetice, pe masura ce se afla in preajma unor alegeri, de orice tip. O campanie electroala primitiva si cu iz comunist ranced, adresata electroatului needucat, sensibil la astfel de demonstratii care par a sterge distanta dintre el si demnitari.

Dar, dincolo de acest exercitiu electoral bananier si de eventuala cadere in ridicol, priceperea sau nepricerea premierului Boc intr-ale coasei, rindelei sau excavatorului este total irelevanta. Caci menirea domniei sale in functia pe care o ocupa nu are nicio legatura cu aceste abilitati, chiar daca ele s-ar dovedi exceptionale.

Singura abilitate pe care trebuie s-o dovedeasca premierul unei tari, indiferent care este aceea, este una manageriala. El trebuie sa stie sa gestioneze tara. Daca stie sa faca asta poate sa n-aiba idee cum se tine coasa sau rindeaua, iar daca nu stie sa gestioneze treburile tarii, poate sa sape singur autostrada Deva Orastie ca tot nu conteaza.

Cel mai bun premier pe care l-a avut tara aceasta, ma refer la Mugur Isarescu, nu s-a suit niciodata in excavator, nu a dat la rindea si nici macar nu a acceptat sa fie filmat in vie, loc de care il lega o autentica pasiune si pricepere. Probabil acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu a intrat nici macar in finala prezidentiala din 2000. A contat prea putin competenta exceptionala de prim-ministru de care a dat dovada.

Dar cat timp votam excavatoristi si cosasi priceputi, nu intelectuali competenti, de un management pe masura vom si avea parte.

Citeste si:
PNL, groparul României
PNL, groparul României
După ce Dacian Cioloș a eșuat în tentativa sa de a forma un guvern, pe surse, s-a auzit că președintele Iohannis i-ar fi cerut lui Florin Cîțu să facă un pas în spate, dar că acesta ar...
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Sursa: Ziare.com