Alegerea lui Emil Boc (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Sambata, 12 Martie 2011, ora 09:05
3975 citiri
Alegerea lui Emil Boc (Opinii)

Emil Boc se afla in fata unei mari alegeri de care depinde intreg viitorul sau politic. Pe scurt, ea poate fi rezumata astfel: cu Traian Basescu sau cu greii condusi de Vasile Blaga? Caci ambele tabere au planuri mari cu domnia sa.

Traian Basescu l-ar vrea in continuare la sefia PD-L, dar plecat din Palatul Victoria. Nu cred ca presedintele se innebuneste dupa profilul de lider al principalului sau colaborator.

Stie bine ca este slab, ezitant, influentabil si cam lipsit de autoritate. A mizat el insusi pe aceste defecte. Dar altceva mai bun nu are la dispozitie pentru a incerca sa opreasca ascensiunea extrem de periculoasa a lui Vasile Blaga.

Asa ca, in pofida defectelor sale, Emil Boc, degrevat de partea guvernamentala si plantat la partid, ar reprezenta pentru Traian Basescu unica garantie posibila ca nu va pierde complet de sub control partidul care deja da semne grave de independenta. De altfel, Sebastian Lazaroiu a inceput sa-i faca deja campanie electorala sustinuta lui Emil Boc.

De partea cealalta, Vasile Blaga il vrea pe Emil Boc la Guvern pentru ca el sa se instaleze la sefia din Modrogan. Si "buldogul" stie bine ca actualul premier este usor manevrabil, deci nu s-ar apuca sa schimbe oamenii care nu trebuie schimbati si nu s-ar baga in treburile clientelei.

Si chiar daca ar avea un asemenea acces, ar putea fi adus usor la ordine, caci un premier fara sprijinul politic al partidului care l-a propus e ca si mort. In plus, Emil Boc ar concentra intreaga antipatie provocata de recesiune, pana la capat, astfel incat noua echipa de conducere democrat liberala sa se prezinte la alegeri curata si uscata.

Dar ce vrea Emil Boc? Mai tentanta este probabil oferta lui Vasile Blaga din cateva motive. In primul rand, lui Emil Boc ii e draga functia actuala si este convins ca dupa atata sacrificiu are dreptul sa culeaga si roadele unei viitoare relansari. Daca ea va veni, are si dreptate.

Pe de alta parte, stie bine ca relansarea partidului cere o munca uriasa, greu de dus la indeplinire fara echipa lui Vasile Blaga care controleaza majoritatea filialelor.

Schimbarea raporturilor de forta ar cere mult timp, multa vointa si multa vigoare din care Emil Boc nu prea are. Apoi, ar renunta la functia de premier fara sa aiba garantia ca va si castiga confruntarea cu Vasile Blaga, cu potential de maxima duritate. Cu alte cuvinte, de ce sa dea cioara din mana pentru vrabia de pe gard?

Dar nici sa-i intoarca spatele lui Traian Basescu nu se face. Emil Boc o avea multe defecte, dar nu e un ticalos si stie bine ca ii datoreaza exclusiv lui Traian Basescu o ascensiune altfel imposibila.

Stie si ca un PD-L in mana lui Vasile Blaga s-ar rupe total de presedinte. Dar dincolo de considerentele morale, nici practic nu i-ar fi comod sa ramana la Palatul Victoria intre doua fronturi: de-o parte Traian Basescu de la Cotroceni, de cealalta Vasile Blaga din Modrogan.

Consiliul National de Coordonare al PD-L nu a luat nicio decizie in privinta separarii functiilor de presedinte al partidului si premier. Era necesar sa treaca si asumarea raspunderii pe Codul Muncii. Asadar Emil Boc mai are un scurt ragaz sa se hotarasca ce alege, pe mana cui merge.

O decizie greu de anticipat, caci, din anumite puncte de vedere, Emil Boc este imprevizibil si extrem de lunecos. De exemplu, in chestiunea criteriilor de integritate, in Colegiul Director a votat pentru introducerea lor in statut, in vreme ce a doua zi, la CNC, a votat statutul fara criteriile Monicai Macovei, iar discursul sau a planat deasupra spinoasei chestiuni.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....