Andreea Paul Vass: 13 motive pentru care Emil Boc trebuie sa ramana la guvernare

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 14:45
4264 citiri
Andreea Paul Vass: 13 motive pentru care Emil Boc trebuie sa ramana la guvernare

Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al lui Emil Boc, da o replica motiunii de cenzura in care Opozitia prezinta 10 puncte pentru demiterea Guvernului Boc, aratand ca, din contra, exista cel putin 13 motive pentru ca premierul sa ramana la guvernare.

1. Emil Boc a fost un eficient administrator al resurselor primariei din Cluj, oras devenit centru al tehnologiei de varf, al decentei, al civilitatii si al prosperitatii.

2. Emil Boc a reusit sa asigure echilibrul intr-o conjunctura economica, financiara, sociala, mediatica, juridica si politica foarte dificila. A incheiat un acord cu FMI, asigurand echilibrul financiar al natiunii si a format o coalitie stabila de guvernare.

3. In calitate de premier, Emil Boc si-a asumat reforme radicale, dupa ani intregi de inactiune, de coruptie, de excese, de dezechilibre macroeconomice severe, de probleme structurale amanate si in continua agravare, de politici economice neadecvate, de politici sociale nesustenabile financiar si de privatizari incheiate in defavoarea statului si a romanilor. Emil Boc a oprit fraudele majore prin privatizari. A introdus legi impopulare, precum cea a pensiilor sau a salariilor unitare, cu scopul de a elimina decalajele mari si nejustificate de venituri.

4. Emil Boc are o identitate doctrinara de dreapta clar definita. Deciziile sale urmaresc filosofia fiscala a dreptei prin care sprijina mai intai pe cei care produc si care muncesc. Urmareste cu prioritate crearea unui aparat administrativ mai sumplu, mai putin costisitor, dar mai eficient, informatizat si mult mai prietenos in relatia cu cetateanul.

5. Emil Boc pune bazele unui proces ambitios de dezvoltare, bazat pe valorile dreptei, in pofida rezistentei legislative si institutionale. Prin valorile dreptei intelege cel putin doua lucruri: realism fata de situatia economica si sociala actuala a tarii si responsabilitate fata de actualele si viitoarele generatii ale tarii. Emil Boc este premierul care a reusit prin luciditate sa sparga cercul vicios al privilegiilor, al statului ineficient si asistential excesiv. Se reevalueaza aproximativ 200.000 de pensii speciale, cu exceptia magistratilor, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, pensiile acordate abuziv pe motiv de boala si politica stimulentelor salariale.

Premierul coordoneaza reformarea din temelii a protectiei sociale - prin elaborarea Codului de Asistenta Sociala - pentru a se adresa doar celor cu adevarat nevoiasi si pentru a utiliza resursele financiare eficient, fara a creste presiunea fiscala asupra companiilor si populatiei. In luna noiembrie 2010 vor fi supuse dezbaterii publice proiectele de flexibilizare a pietei muncii, printr-un pachet de propuneri in domeniul dialogului scoial, a Codului muncii, a Legii contractul colectiv de munca si a celei privind conflictele de munca, a legilor sindicatelor si a patronatelor.

6. Guvernul Boc a adoptat un pachet de masuri de relansare economica si de creare de locuri de munca, in limitele pe care bugetul public si spatiul fiscal le-a permis. De pilda, firmele au fost scutite de la plata CAS pentru pentru perioada de somaj tehnic 7.138 angajatori si 204.942 persoane au beneficiat de aceasta masura -, dar si pentru angajarea somerilor - 1.286 de firme si 2.635 persoane au beneficiat de aceasta masura.

IMM-urile au fost sprijinite sa-si creasca capacitatea de finantare prin intermediul Fondului de Garantare si Contragarantare (FNGCIMM) care a acordat 10.400 garantii, in valoare de 643 mil. Euro, ceea a dus la crearea si mentinerea a 139.000 locuri de munca. Guvernul Boc a reusit sa inverseze tendinta accentuata de crestere a somajului timp de 21 de luni, intre 1 iulie 2008 si 31 martie 2010, dar pozitionandu-se constant sub media europeana. Din luna martie 2010, numarul total al somerilor s-a redus cu circa 90.000 de persoane pana in prezent.

7. Guvernul Boc a introdus facilitati fiscale, precum compensarea TVA-ului de platit cu cel de rambursat, compensarea de drept (automata) a creantelor fiscale ale statului cu datoriile contribuabilului, neimpozitarea profitului reinvestit, cota redusa a TVA de 5% pentru constructia de locuinte sociale, diminuarea dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen. A eliminat/comasat/redus 215 taxe si tarife cu caracter nefiscal - din cele aproximativ 500 existente in anul 2008 - si simplifica mecanismele birocratice prin unificarea declaratiilor de la 1 ianuarie 2011.

8. Guvernul Boc a adoptat Legea responsabilitatii fiscale si a completat legea privind finantele publice locale, introducand masuri concrete pentru mai buna gestiune financiara, precum: cresterea disciplinei bugetare si asigurarea echilibrului bugetar, imbunatatirea proiectiei si executiei bugetare, diminuarea numarului de rectificari, asigurarea achitarii platilor restante, crearea Consiliului Fiscal independent pentru monitorizare.

9. Guvernul Boc a crescut ponderea achizitiilor publice derulate on-line, transparent, de la 2% in anul 2008, la 15% in anul 2009, obiectivul pentru anul 2010 fiind de 40%. A sustinut adoptarea legii Parteneriatului Public-Privat in Parlament pentru care elaboreaza in prezent normele de aplicare. In luna aprilie 2011 va fi functional si Punctul de Contact Unic care va cuprinde o serie de servicii electronice nationale necesare mediului de afaceri.

10. Guvernul Boc a marit plafonul maxim de acordare a prefinantarii catre beneficiarii de fonduri europene de la 15% la 40% si a scurtat semnificativ majoritatea procedurilor administrative. Fiecare autoritate de implementare prezinta lunar un raport transparent privind absorbtia fondurilor structurale.

11. Guvernul Boc a accelerat procesul de descentralizare in domeniul educatiei, al sanatatii si al administratiei publice locale si accelereaza plata arieratelor. Au fost stabilite standardele de cost si normativele de personal (numar maxim al posturilor) ce trebuie implementate la nivelul administratiei publice locale pentru a diminua risipa banului public.

12. Emil Boc are constiinta erorii si un mecanism puternic de autoreglare. Are forta sa recunoasca lipsurile si neajunsurile echipei guvernamentale si nu ezita sa le corecteze. A fost cazul aliantei cu PSD, a impozitului minim, dar si a evaziunii fiscale sau a domeniului agriculturii. Referitor la cel din urma, 2010 reprezinta primul an in care Romania nu primeste penalitati pentru neplata subventiilor europene la timp, in conditiile in care au fost achitate catre fermieri si cele 1,8 miliarde de lei restante aferente anului trecut pentru plati de la bugetul national. Corectia acestor neajunsuri cere timp, realism, curaj, profesionalizarea clasei politice si a functionarilor publici - asadar, multa responsabilitate si solidaritate.

13. Premierul Emil Boc a garantat independenta media fata de actul de guvernare. Mai mult de atat, guvernul actual nu a avut de gestionat doar cea mai severa criza economica din ultimul secol, cea mai divizata si degradata profesional clasa politica, ci si cea mai ostila atitudine jurnalistica care au dus la unison la decimarea celui mai important ingredient al relansarii economice: increderea populatiei si a investitorilor straini.

Andreea Paul Vass, consilier al prim-ministrului Emil Boc

Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
În contextul alegerilor din iunie 2024, Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai alianței de guvernare PSD+PNL, a lansat acuzații în rafală la adresa partidelor de...
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
În 2024 s-a stabilit un nou record al voturilor nule, exprimate la alegerile europarlamentare. USR și AUR au acuzat PSD+PNL de fraudă masivă, în timp ce puterea susține că opoziția caută...
#Andreea Paul Vass Boc, #demitere guvern Boc, #motiune cenzura Guvern Boc , #premier
  1. Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
  2. Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
  3. Un birou electoral din Costineşti a cerut anularea alegerilor. BEC nu a luat încă o decizie
  4. Nicolae Ciucă îl trage de mânecă pe partenerul de guvernare Marcel Ciolacu. "Ar trebui să aibă puţină smerenie"
  5. O comisie de votare din Botoșani a recunoscut public că a inversat rezultatul alegerilor într-un sat. Pe cine au dat vina pentru eroare
  6. Nici n-a câștigat bine al doilea mandat că Nicușor Dan se gândește deja la următorul. "Îmi doresc și un al treilea"
  7. George Simion: „99,9% sunt candidat la prezidențiale”. Ce n-a mers în strategia AUR pentru alegeri VIDEO
  8. "Mandat european pentru ultrașii de dreapta români"
  9. Clotilde Armand, ironizată de cel care a învins-o în alegeri. George Tuță: "Următoarea etapă este să-i dea în judecată pe cetățeni că nu au votat cu ea"
  10. Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"