Boc a prezentat bugetul pe 2012 - iata cele 10 masuri de baza

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:14
2265 citiri
Boc a prezentat bugetul pe 2012 - iata cele 10 masuri de baza

Premierul Emil Boc a prezentat, luni, in Parlament, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2012, despre care a spus ca e organizat pe 10 masuri principale.

"Am venit cu un buget realist si responsabil. E momentul sa dam semne de responsabilitare. Va solicit sprijinul pentru a consolida cresterea economica a Romaniei", a declarat Emil Boc.

Bugetul in Parlament: Puterea si Opozitia isi arunca vorbe grele

Cele 10 masuri propuse de bugetul prezentat de Emil Boc sunt:

1. Mentinerea cotei unice de impozitare la 16%

2. Cheltuielile cu investitii, majorate la 38,1 miliarde de lei. "Romania e pe locul 1 ca pondere a investitiilor publice din Produsul Intern Brut. E o dovada a seriozitatii Romaniei. Propunem continuarea celor mai importante lucrari de investitii - autostrazi - pentru anul urmator, in 2012-2013, se vor finaliza 434 de kilometri de autostrazi (...) Se propune extinderea retelei de metrou in Bucuresti.

In privinta altor lucrari, vreau doar sa mentionez ca prin alocarile la Ministerul Dezvoltarii, sunt alocate 450 de milioane de lei pentru drumuri judetene, 758 de sate au alocate fonduri pentru retele de canalizare.

Avem in vedere la sfarsitul lui 2011 alocarea unor bani din fonduri europene - primii bani merg spre reabilitarea termica a blocurilor.

Lucrari de investitii si in Educatie, si in Sanatate, si la Cultura", a spus seful Executivului.

3. Instrumentul garantiilor de stat. Sunt patru elemente aici.

Primul - bugetul alocat Ministerului Finantelor pentru garantii e de 10 miliarde.

Doi - garantii la fondul pentru intreprinderi mici si mijlocii - prin acest fond, in 2012, salvate 240.000 de locuri de munca. Va putea sa sustina credite de 1,1 miliarde de euro.

In al treilea rand, fondul de garantare a creditelor in agricultura. Faptul ca in 2011 s-au acordat fermierilor credite cand au avut nevoie a dus la un an foarte bun in agricultura.

Al patrulea element - garantiile oferite prin Eximbank - in 2012 - 566 de milioane de lei in garantii.

4. Scheme de ajutor de stat - cele pentru minimis sau investii mari. 848 de milioane de lei pentru acest instrument. Finantare de la buget pentru programele care sustin firmele

5. Continuarea programelor eficiente - "Prima casa", programul "Rabla" si programul "Casa Verde"

6. Fondurile europene. "Incepand cu 2012 culegem roadele proiectelor depuse. Acum putem sa rambursam banii de la Bruxelles. Ne propunem 6 miliarde de euro din fonduri europene in 2011. Avem in vedere realocarea unor bani din fonduri europene".

7. Privatizarea minoritara a unor companii de stat. "Sectorul companiilor de stat a ramas nereformat in ultimii 20 de ani (...)Incepe drumul spre performanta al companiilor de stat".

8. Simplificarea fiscala: Reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii pana la 30 iunie 2012. In al doilea rand, esalonarea pentru contribuabilii aflati in dificultate financiara. A treia - stingerea obligatiilor in ordinea vechimii.

9. Mentinerea cotelor de TVA - 5% pentru locuinte sociale de pana la 240 de metri patrati, de 9% pentru medicamente, carti scolare, reviste si alte servicii culturale.

10. Sustinerea in regim public privat a proiectelor care nu pot fi sustinute din fonduri publice.

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: Ziare.com