Boc cere sprijinul Parlamentului pentru modernizarea statului si relansarea economica

Luni, 01 Februarie 2010, ora 17:41
2074 citiri
Boc cere sprijinul Parlamentului pentru modernizarea statului si relansarea economica
Foto: Realitatea TV

Premierul Emil Boc a cerut luni sprijinul Parlamentului pentru adoptarea rapida a proiectelor legislative care sa permita modernizarea statului, dar si mentinerea locurilor de munca in 2010, in paralel cu relansarea economica a Romaniei.

Intr-un discurs tinut luni in Senat, premierul a inceput prin a multumi pentru sprijinul acordat prin aprobarea bugetului in sesiune extraordinara si a anuntat ca Executivul va respecta comisiile parlamentare si plenul Parlamentului prin prezenta la dezbaterea initativelor sale legislative si a amendamentelor aduse la proiectele de legi.

Emil Boc a precizat ca prioritatile Executivului se subsumeaza la doua obiective fundamentale "modernizarea Romaniei si pastrarea locurilor de munca in contextul iesirii din criza si relansarii economice".

In opinia sefului Guvernului, din procesul de modernizare fac parte nu doar modul in care banul public este cheltuit in Romania, ci si egalitatea in fata legii si respectarea principiului nediscriminarii si asigurarii de sanse egale, modernizarea invatamantului si infrastructurii.

"Nu poate fi exclusa nici clasa poltica. Romanii s-au pronuntat cu privire la doua obiective, reducerea numarului de parlamentari si unicameralismul. Acest obiectiv nu poate fi negociat si el trebuie aplicat. Aceasta sessiune parlamentara va deschide cadrul legal, pentru ca ceea ce au votat romanii sa poata fi pus in practica", a declarat premierul de la tribuna Senatului.

Seful Guvernului a mai cerut sprijinul celor prezenti pentru adoptarea unor legi in aceasta sesiune, care sa permita modernizarea statului roman. Printre cele mai importante se numara legea unitara a pensiilor, legea responsabilitatii fiscale si legea educatiei nationale.

In acest context, premierul a avansat termentul de 31 martie pentru adoptarea legii responsabilitatii fiscale, urmand ca pana la finalul sesiunii parlamentare care incepe luni sa fie adoptata si strategia fiscala pentru 2011-2012.

De asemenea, premierul Boc si-a anuntat intentia de a promova un proiect privind imbunatatirea controlului asupra cheltuielii de catre autoritatile locale.

Premierul a mai cerut sprijinul pentru adoptarea Codurilor de procedura penala si civila, care vor trebui urmate de legi de aplicare a Codului Penal si Codului Civil.

Prioritati pentru locuri de munca si relansarea economica

Din aceasta perspectiva, premierul Emil Boc a cerut modificarea legislatiei privind impozitul minim si transformarea in impozit forfetar, Guvernul urmand sa adopte initiativa legislativa pana la 31 martie, propunerea urmand sa intre apoi in dezbaterea Parlamentului.

Seful Executivului a anuntat continuarea programului "Prima Casa". "Vom avea o noua abordare pana la 15 februarie(...) Pana astazi au fost aprobate 14 mii de cereri, in cuantum total de 595 de milioane de euro", a declarat Emil Boc.

Premierul a mai cerut sprijinul Parlamentului pentru adoptarea rapida a actului normativ pentru reglementarea somajului tehnic, dar si aprobarea cadrului legislativ initiat de ministrul Vasile Blaga pentru reabilitarea termica a blocurilor.

Prim-ministrul a mai subliniat inca o data ca nu se va majora cota unica si nu se majoreaza TVA, iar pe de alta parte ca se lucreaza la extinderea programului Rabla pentru tractoare si la continuarea programului "Primul siloz".

Printre celelalte proiecte, premierul a anuntat o initiativa legislativa care se va referi la indexarea pensiei sociale minime cu rata inflatiei, precum si constituirea unui fond de initiativa sociala pentru acordarea de sprijin financiar pentru pensionarii cu cele mai mici venituri si pensii, care va fi discutat in Guvern incepand cu luna aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Boc discurs Parlament, #premier Boc 2010, #prioritati legislative Guvern , #premier