Boc: Daca lucrurile merg bine, putem discuta majorarea pensiilor si salariilor, in 2012

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 17:58
1897 citiri
Boc: Daca lucrurile merg bine, putem discuta majorarea pensiilor si salariilor, in 2012
Foto: TVR Info

Proiectul de buget pentru 2012 va fi efectuat pe baza unui deficit bugetar de 1,9 la suta si a unei cresteri economice de 2,1 la suta din PIB, a anuntat, vineri, premierul Emil Boc.

"Romania are sansele, daca situatia din Europa nu se inrautateste, sa urce la un deficit pe ESA de 3% in 2012. De ce plecam de la 1,9? E un gest responsabil, rational si prudent. Este o vorba romaneasca: paza buna trece primejdia rea", a declarat Emil Boc.

"Daca lucrurile nu se inrautatesc si merg inspre bine, Romania are sanse sa-si majoreze deficitul pana la 3% pe ESA. Asta inseamna ca se pot intampla lucruri bune pentru toata lumea", a precizat prim-ministrul.

Potrivit spuselor sale, avand in vedere ca situatia din Grecia nu este stabila, iar cea din Italia este imprevizibila, guvernul a ales sa nu abordeze bugetul pe anul viitor in termeni electorali.

"Daca nu se inrautateste situatia, va fi posibil sa putem vorbi de anumite majorari de salarii si pensii, in limite decente, in partea a doua a anului, dupa discutiile cu Comisia Europeana", a precizat prim-ministrul.

El a adaugat ca, in scrisoarea cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, pe prevede un deficit maxim de 3 la suta pe ESA, insa, din cauza situatiei internationale, guvernul a ales sa-si bazeze bugetul pe un deficit de numai 1,9 procente.

Premierul a anuntat si majorarea capitalului social al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) cu 250 de milioane de lei, astfel incat sa exista resurse pentru continuarea programelor de stat, precum si pentru mentinrea locurilor de munca. In 2012, Guvernul spera sa "salveze" alte 200.000 de locuri de munca, a spus Boc.

"Cel mai mare interes al romanilor il reprezinta locurile de munca, ce se pot atinge prin investitii. Majorarea cheltuielilor pentru investitii de la buget sau fonduri europene va ajunge la 37,8 miliarde, in 2012", a adaugat premierul.

De asemenea, vor exista garantii de stat de 3,3 miliarde de euro, la care se adauga garantiile prin Fondul de garantare si contragarantare, pentru agricultori si de la Eximbank.

In plus, premierul a dat garatii ca statul are resursele necesare pentru plata pensiilor si salariilor, in 2012.

Premierul a tinut sa faca si precizarea ca, pentru 2012, guvernul intentioneaza sa obtina un deficit zero. "In mod firesc, deficitele trebuie sa fie permise mai mari, cand esti pe cadere economica, pentru a ajunge pe crestere. Cand esti pe crestere, trebuie sa scazi deficitele, ca sa platesti ce ai luat inainte", a explicat Boc.

Nu in ultimul rand, prim-ministrul a spus ca Romania isi mentine drept tinta de aderare la euro anul 2015, deoarece trebuie mentinuta o politica monetara fara excese.

"Datoria publica a Romaniei va atinge pragul de 39% din PIB in 2012, mult sub nivelul acceptat de UE, de 60 la suta. Nu vrem sa indatoram tara, ci, dimpotriva, sa o mentinem la un nivel cat mai scazut. Doar patru tari din Uniunea Europeana au datorie mai mica decat Romania", a subliniat Boc.

Drept argument, premierul a mentionat si faptul ca Romania are cea mai mica inflatie din ultimii 20 de ani, prin urmare este "in grafic" in calendarul aderarii.

Citește și:
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Viorel Lis (79 de ani), fost primar al Bucureștiului în perioada 1998-2000, a făcut dezvăluiri despre căsnicia sa cu Oana, o femeie cu 35 de ani mai tânără. Viorel și Oana Lis sunt...
#Emil Boc, #buget 2012, #proiect buget 2012 , #premier