Boc: Daca nu tinem cont de parerea lui Isarescu, ne putem intoarce la o noua criza

Miercuri, 05 August 2015, ora 16:50
2842 citiri
Boc: Daca nu tinem cont de parerea lui Isarescu, ne putem intoarce la o noua criza

Politicienii trebuie sa tina cont de parerile specialistilor cand iau decizii politice, declara fostul premier Emil Boc, potrivit caruia avertizarile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, trebuie ascultate, existand in caz contrar riscul intoarcerii la o criza precum cea din 2009-2010.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, referitoare la faptul ca "samburele" unei crize apare in anii de succes ai economiei si la faptul ca Romania va avea inflatie negativa.

"Persoana cea mai autorizata din Romania sa faca astfel de estimari este guvernatorul BNR si e bine ca oamenii politici sa tina cont si de parerile specialistilor atunci cand iau decizii politice, pentru ca, daca nu se tine cont de aceste pareri, ne putem intoarce la crize de genul celor care au fost in 2009-2010.

Aceste crize au fost generate de iresponsabilitatea politicienilor la un moment dat. Eu am spus in momentul in care presedintele a solicitat o analiza suplimentara a Codului Fiscal ca este o decizie responsabila, ca e bine sa ne uitam de doua ori inainte de a taia o data si ca orice reflectie pe marginea unui act normativ cu impact major asupra destinelor romanilor in viitor trebuie luata dupa o analiza profunda", a spus Boc.

Potrivit acestuia, nu este vorba despre o impotrivire la masuri de relaxare fiscala, care sunt dorite de toata lumea, numai ca acestea trebuie facute "in dozajul care sa reziste pe termen mediu si lung si sa nu se intoarca la fel ca un bumerang impotriva noastra".

"Responsabilitatea este binevenita in politica", a afirmat Boc.

Isarescu a comparat macroeconomia cu sanatatea: Iti dai seama ca e importanta cand n-o mai ai

Marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca "samburele" unei crize financiare apare inca din anii de succes ai economiei, iar tehnologia avansata ajuta la depistarea acestuia, adaugand ca anul acesta este unul de succes, iar rolul comitetului pentru supraveghere macro este preventiv.

Isarescu da asigurari: Nu exista riscul unei deflatii. Scad preturile?

Intrebat daca exista pericolul intrarii intr-o perioada de deflatie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a raspuns negativ, spunand ca inflatia se va situa in teritoriu negativ in viitoarele trei trimestre, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor.

El arata ca dezinflatia s-a mai accentuat pentru ca BNR a calculat un indicator de transmisie a reducerii TVA la alimente de 60% in scaderea preturilor, insa in realitate a fost mult mai mare.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR s-a intalnit, luni, cu ministrul Finantelor pentru a discuta despre pachetul de masuri inclus in Codul Fiscal, iar fiecare institutie si-a reiterat pozitia, BNR aratand riscurile la adresa stabilitatii si aglomerarea de reduceri intr-o perioada scurta.

Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: MEDIAFAX