Boc, despre Schengen: Sper ca intelepciunea si maturitatea vor domina la CE

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 08:38
1429 citiri
Boc, despre Schengen: Sper ca intelepciunea si maturitatea vor domina la CE
Foto: bzi.ro

Premierul Emil Boc si-a exprimat speranta ca, pana la urma, "intelepciunea, maturitatea si respectarea regulilor jocului vor predomina in Consiliul European" in privinta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

"Romania si-a indeplinit si-si va indeplini toate angajamentele tehnice legate de aderarea la Spatiul Schengen. Orice alta conexiune a Romaniei in privinta aderarii la Schengen cu alte aspecte de natura politica nu sunt altceva decat incalcari ale Tratatului de aderare. Cred ca, fiind in UE, toti trebuie sa respectam legislatia UE. Sper ca, pana la urma, intelepciunea, maturitatea si respectarea regulilor jocului vor predomina in Consiliul European", a spus Boc, marti noapte.

Intrebat care este strategia autoritatilor pentru cotracararea efectelor scrisorii oficialilor francez si german prin care se cere amanarea aderarii la Schengen, Boc a sustinut ca "planul este ca pana la capat Romania sa nu aiba niciun fel de problema de natura tehnica". "In acest moment toate raportele europene confirma acest lucru, ca suntem in grafic, iar din punct de vedere politic trebuie sa-i convingem pe partenerii europeni ca Romania nu poate fi oaia neagra a Europei, ca Romania, daca-si respecta angajamentele, trebuie sa stea la masa UE", a afirmat premierul.

"Si Bulgaria sunt convins ca va indeplini criteriile Schengen pentru ca aici noi n-am cerut niciun fel de derogare de la indeplinirea conditionalitatilor tehnice. Suntem constienti de ceea ce inseamna responsabilitatea de a fi granita exterioara UE", a mai spus Boc. Primul-ministru a evitat sa precizeze cine ar trebui sa-si asume esecul demersului Schengen. "Sa nu pornim de la aceasta premisa (a respingerii cererii de aderare pentru Romania - n.r.)", a afirmat premierul.

Anterior, el refuzase sa dea declaratii pe acest subiect. "Comentariile au fost facute", a spus primul-ministru, intrebat de jurnalisti despre scrisoarea ministrilor de interne francez si german. La cateva ore diferenta, Emil Boc a explicat ca a dat acest raspuns pentru ca "se grabea".

Premierul a luat parte, in cursul serii de marti, la o sedinta de Guvern, iar apoi s-a deplasat la Parlament, unde se afla in dezbatere proiectul bugetului pe anul 2011.

Franta si Germania cer oficial amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, declarand ca o astfel de aderare ar fi "prematura" daca s-ar produce in martie 2011, potrivit unei scrisori adresate comisarului pentru afaceri interne, relateaza RFI Romania.

Scrisoarea a fost adresata comisarului pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Emil Boc premier, #Schengen Germania Franta, #Schengen Romania, #aderare Romania Schengen , #premier