Boc: E putin ciudata si discutabila decizia CCR privind imunitatea parlamentara

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 20:10
1359 citiri
Boc: E putin ciudata si discutabila decizia CCR privind imunitatea parlamentara

Premierul Emil Boc si-a exprimat speranta, sambata, ca articolul cu privire la caracterul licit al dobandirii averilor, declarat vineri neconstitutional de CCR, va fi modificat astfel incat sa poata fi inclus in proiectul de reviziure a Constitutiei.

"S-a pierdut o batalie, dar sper ca nu si razboiul. Si cand spun asta ma gandesc ca in Parlament sa se poata gasi o formula, tinand cont de ce a scris CCR in decizie, dar pentru a nu lasa prezumtia aceasta absoluta, pentru ca ea practic pune in imposibilitate autoritatile statului sa poata confisca averi dobandite ilegal", a sustinut premierul.

Boc a explicat ca, in anii '90, teza privind prezumarea caracterului licit al dobandirii averii a fost inclusa in Constitutie pentru a puncta separarea definitiva de regimul comunist si de practicile acestuia, fiind o garantie in plus a respectarii drepturilor cetateanul. El a mentionat ca textul a ajuns insa sa impiedice confiscarea averilor celor care nu le-au dobandit cu acoperire legala.

"Ajungem la o decizie a CCR care inseamna 'Stop' si acum ne indreptam spre ceea ce inseamna decizia din Parlament, in forma finala, de a se atenua acest caracter absolut al prezumtiei ca orice bun este dobandit in mod licit si ca intotdeauna sarcina probei apartine numai statului", a spus Boc.

El a mentionat ca exista o decizie a Consiliului European din 2005, "Decizia-cadru 212 a Consiliului European care impune tuturor statelor membre ale UE sa prevada in legislatia lor confiscarea extinsa care sa permita rasturnarea sarcinii probei in legatura cu provenienta bunurilor persoanelor condamnate pentru infractiuni".

"Ar fi pacat sa se piarda aceasta batalie"

"Vom vedea cum se vor finaliza discutiile din Parlament, ar fi pacat sa se piarda aceasta batalie, pentru ca s-ar pierde definitiv batalia cu lupta impotriva coruptiei in Romaniei daca acest text constitutional nu se modifica", a adaugat premierul.

Emil Boc s-a referit si la prevederile privind imunitatea parlamentara declarate neconstitutionale de CCR. "E putin ciudata si discutabila aceasta decizie a CCR, ca si comentariu personal. De respectat nu se pune in discutie, decizia Curtii e obligatorie", a punctat premierul.

Constitutia lui Basescu, respinsa de CCR. Vezi ce urmeaza

El a precizat ca s-a restrans imunitatea si prin Constitutia din 2003, propunerea Presedintiei nefacand decat sa impuna o si mai mare restrictie fata de textul actual.

Curtea Constitutionala a decis vineri cu majoritate de voturi ca eliminarea din proiectul de revizuire a Constitutiei trimis de Presedintiei a tezei potrivit careia "caracterul licit al dobandirii averii se prezuma" este neconstitutioinala, deoarece are ca efect suprimarea garantiei dreptului la proprietate.

De asemenea, CCR a hotarat ca articolul din proiectul de revizuire care elimina actele care privesc politicile fiscale si bugetare ale guvernului de la controlul judecatoresc este neconstitutional, deoarece suprima liberul acces la justitie.

Nici eliminarea obligativitatii avizului dat de Legislativ pentru retinerea, arestarea si perchezitionarea unui parlamentar, dar si a unui ministru care este si parlamentar nu este constitutionala, deoarece suprima un drept al persoanei care ocupa o demnitate publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Boc decizii CCR, #boc averi ilicite parlamentari, #boc referendum CCR , #premier