Ziare.com

Boc: E putin ciudata si discutabila decizia CCR privind imunitatea parlamentara

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 20:10

   

Boc: E putin ciudata si discutabila decizia CCR privind imunitatea parlamentara
Premierul Emil Boc si-a exprimat speranta, sambata, ca articolul cu privire la caracterul licit al dobandirii averilor, declarat vineri neconstitutional de CCR, va fi modificat astfel incat sa poata fi inclus in proiectul de reviziure a Constitutiei.

"S-a pierdut o batalie, dar sper ca nu si razboiul. Si cand spun asta ma gandesc ca in Parlament sa se poata gasi o formula, tinand cont de ce a scris CCR in decizie, dar pentru a nu lasa prezumtia aceasta absoluta, pentru ca ea practic pune in imposibilitate autoritatile statului sa poata confisca averi dobandite ilegal", a sustinut premierul.

Boc a explicat ca, in anii '90, teza privind prezumarea caracterului licit al dobandirii averii a fost inclusa in Constitutie pentru a puncta separarea definitiva de regimul comunist si de practicile acestuia, fiind o garantie in plus a respectarii drepturilor cetateanul. El a mentionat ca textul a ajuns insa sa impiedice confiscarea averilor celor care nu le-au dobandit cu acoperire legala.

"Ajungem la o decizie a CCR care inseamna 'Stop' si acum ne indreptam spre ceea ce inseamna decizia din Parlament, in forma finala, de a se atenua acest caracter absolut al prezumtiei ca orice bun este dobandit in mod licit si ca intotdeauna sarcina probei apartine numai statului", a spus Boc.

El a mentionat ca exista o decizie a Consiliului European din 2005, "Decizia-cadru 212 a Consiliului European care impune tuturor statelor membre ale UE sa prevada in legislatia lor confiscarea extinsa care sa permita rasturnarea sarcinii probei in legatura cu provenienta bunurilor persoanelor condamnate pentru infractiuni".

"Ar fi pacat sa se piarda aceasta batalie"

"Vom vedea cum se vor finaliza discutiile din Parlament, ar fi pacat sa se piarda aceasta batalie, pentru ca s-ar pierde definitiv batalia cu lupta impotriva coruptiei in Romaniei daca acest text constitutional nu se modifica", a adaugat premierul.

Emil Boc s-a referit si la prevederile privind imunitatea parlamentara declarate neconstitutionale de CCR. "E putin ciudata si discutabila aceasta decizie a CCR, ca si comentariu personal. De respectat nu se pune in discutie, decizia Curtii e obligatorie", a punctat premierul.

Constitutia lui Basescu, respinsa de CCR. Vezi ce urmeaza

El a precizat ca s-a restrans imunitatea si prin Constitutia din 2003, propunerea Presedintiei nefacand decat sa impuna o si mai mare restrictie fata de textul actual.

Curtea Constitutionala a decis vineri cu majoritate de voturi ca eliminarea din proiectul de revizuire a Constitutiei trimis de Presedintiei a tezei potrivit careia "caracterul licit al dobandirii averii se prezuma" este neconstitutioinala, deoarece are ca efect suprimarea garantiei dreptului la proprietate.

De asemenea, CCR a hotarat ca articolul din proiectul de revizuire care elimina actele care privesc politicile fiscale si bugetare ale guvernului de la controlul judecatoresc este neconstitutional, deoarece suprima liberul acces la justitie.

Nici eliminarea obligativitatii avizului dat de Legislativ pentru retinerea, arestarea si perchezitionarea unui parlamentar, dar si a unui ministru care este si parlamentar nu este constitutionala, deoarece suprima un drept al persoanei care ocupa o demnitate publica.

Sursa: rNews

Articol citit de 823 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aerianul domn Boc se va lua de piept si cu CCR, si cu...

...oricine, ca doar a primit orden de la "Sefu'" sa modifice Constitutia! Nu conteaza ca un bobor intreg ii spune ca-i beat, sau ca-i prost, sau ca-i mincinos, dl. Boc persevereaza si nu se va opri decat cand va primi porunca corespunzatoare de la acelasi tartor care a si iscat falsa problema! Competent si devotat, Bocu ' care ne-a salvat! Ca el a salvat o tzara, nu-i o treaba prea usoara!!

 

Decizia CCR

"pentru ca ea practic pune in imposibilitate autoritatile statului sa poata confisca averi dobandite ilegal" - nu pune nimic in imposibilitate - trimite-ti potera la Nastase, Videanu, Berceanu, Blaga, basescu, Udrea, Ridzi acasa si luati-i la intrebari vedeti veniturile pe ultimii 21 de ani - adunati vedeti daca ies socotelile si daca socotelile nu ies direct la parnaie si confiscarea averilor.

Cred ca d.l Boc stie ce vorbeste.

Se refera la imunitate.
Dupa imunitate, desigur, se ascund unii
E un fel de INEGALITATE, cand Constitutia clameaza ca suntem toti egali in fata legii.

Hotii sunt persoane PROTEJATE de CCR ?

"E discutabila decizia CCR"

Pe la scoala de activisti ceausisti si la securitate, tovarasul Boc nu avea cum sa auda despre principiul democratic al separatiei puterilor in stat, asa ca spune acum numai p.rostii. Nu ca n-ar avea dreptate in acest caz, dar de cate ori deschide gura spune numai trasnai, formulate intr-o limba si mai de lemn decat cea a lui Ion Iliescu.

 

Separatia...

...nu trebuie sa conduca la dictatura vreuneia dintre puteri; ea are ca obiectiv echilibrul, egalitatea in deplina libertate, este cainele de paza al fiecaruia dintre noi. Ori, de data asta, CCR a luat-o pe ulei,,, sau poate referendumul este o banala farsa scrisa in Constitutie ?! Mai reflectati.

Adevarat ce spuneti.

Dar nu poti sa apari ca prim-ministru al unei tari membre UE si NATO si sa declari textual una ca asta, decat daca esti complet batut in cap. Ca mai citesc si altii declaratiile sefilor de state si guverne, si inca cum...

@ Rd.Strangelove

De ce nu !
Are UE formule de adesare, tipizate pentru tarile membre ?
Tatratura ce esti.

LA CE TE POTI ASTEPTA

De la un profesor de drept NEconstitutional !!!!!!

Gravisima...

...declaratia (citez): "...ar fi pacat sa se piarda aceasta batalie, pentru ca s-ar pierde definitiv batalia cu lupta impotriva coruptiei in Romaniei...".

Este aproape echivalentul semnarii capitularii in urma celor peste 20 de ani in care Statul a fost mai mult infrant si prea rar invingator in fata coruptiei, hotiei, traficului de influenta etc. Si, din pacate, este dovada clara a unei democratii insailate, in care nu exista politicieni integri si nici cenzura din partea electorilor (ori altor organisme alese) asupra politicienilor...

 

Justitia de tra-la-la!... Huooo-pa'sa!

In Romania justitia este mai presus de lege in loc ca Justitia sa faca legea, chiar daca nici un principiu nu este mai presus de Principiu...

Amintiti-va procesul de numire a magistratilor la CCR, mocirla negocierilor pentru stabilirea procedurilor si desemnarea prea-onorabililor etc., etc., etc...

Curtea Constitutionala a Romaniei, alcatuita din cativa cetateni intr-adevar scoliti din popor, ignora vointa suverana a poporului.

Nu va mirati si nu sperati: sunt contaminati si iremediabil condamnati de boala ciolanului. O boala banala aproape oriunde in lume dar care-si gaseste un teren extrem de propice aici, pe codul genetic infestat de aroganta si fudulie a romanului.

A cata oara suntem deplorabili ?!

 

:)

CCR :))) cred ca trebuie desfintzata aceasta ultima fortareata comunista...vine si vremea ei....sper ca si vremea lui Ilici pt a da socoteala unei tzarii intregi in legatura cu crimele de la poutia din 89' si mineriadele menite a-I salva frontu' . Rusine malformatilor comunisti...

 

La al XIV-lea Congres al PD

Basescu, garbovit de ani si plictisit de povara puterii, se adreseaza participantilor:
- Dragii mei, eu eu m-am hotarit sa renunt. Propun sa fie aleasa in locul meu prietena mea, Elena!
- Huooo! Huooo!
- Atunci propun sa ma inlocuiasca la presedintie prietenul meu, Emil.
- Huooo! Huooo!
- Ha, ha, ha!....Smecherilor! Stiam eu ca tot pe mine ma vreti!!!

 

@it breaks

- stii cine facea bancuri pe vremea lu' ceasca ?

 

It breaks e sugubat

Ba are si inchipui.

 

 

EU NU AM FOST SI NICI NU O SA FIU VREODATA MEMBRU DE PARTID

Dat tu militiene ai fost unul dintre cei mai mari comunisti din Bihor si in plus ai fost si sluga credincioasa a prim secretarului de partid!!!!
Asa ca un mai mare comunist ca tine nu gasim decit la Cotcodaceni !!!!

Justitia ?

Sa zic dceva ?

Hoti se protejeaza cu imunitatea cand sunt si parlamentari.
CCR nu are imunitate si distorsioneaza constitutia ca sa-i protejeze pe infractori.
Si nu o fac degeaba ci pentru interese.

 

aha,.."ciudata si discutabila",..

la voi ce- impotriva voastra e discutabil,ce-i impotriva noastra NU,...rusinesa-ti fie. Sint curios ce o sa faci mai Boc ,dupa ce o sa "zboare " PD-L,..cred ca nici la coasa in sat n-o sa ai loc.Se pare ca si CCR au inceput sa se sature de voi,ca doar sint numiti la "muschiul" lui Base si al vostru.Probabil CCR vede ceva mai in viitor.

 

Politicienii trebuie sa plateasca epntru faptele lor

Eu unul as vrea ca politicienii care incalca legea sa fie pedepsiti conform legilor in vigoare, dar imunitatea nu ii lasa. Nu este corect. Ai facut ceva ilegal, plateste pentru asta! Nu este drept fata de alegatori, care si-au pus toata increderea in parlamwentarii respectivi, si acum unii incep sa ii dezamageasca, facand tot felul de fapte incorecte.

 

Juristu Boc e un dobi

Boc !!
Auzi la el cica ca cum " ca textul a ajuns insa sa impiedice confiscarea averilor celor care nu le-au dobandit cu acoperire legala." Api dracii mei daca ai dovedit ca faortele lu XYZ au adus un prejudiciu de n mangoti cf legii (penale, fiscale, silvice) ai si obligatia perofesionala sa pronunti trasferarea la bugetu lu Statu a partii ilegale si/sau returnarea bunulului.
Ce zice Bociolina slujniceana e ca m ca asa : il bagam pe Sosoi la sbarna ca fura automobilu da nu returnam automobilu lu pagubasu (de o pilda Bacali Jiji). AM rog nu am ajuns inca aici da asa gandeste Bocciu facultaii de Buhai .
Acu daca oro fi judecatori care sa sustina ce sustine pr oas ta satului ca comstitutia impiedica recupertarea pagubei atunci judecvatoru ala ar trebui sa raspunda ptr favorizarea infractorului sau macar sa fie dat afara din justitie pe motiv de graba incompetenta ....
Insa incopmtetetu nost mandrie a facultatii de Drepti! din orasul Sluj (nicelor p@@@@)abereaza cica ca cum "caracter absolut al prezumtiei ca orice bun este dobandit in mod licit si ca intotdeauna sarcina probei apartine numai statului" .. respectiva prezumtie nu are caracter absolut .. INSA sarcina probatiunii apartine intotdeauna celui care sustine (actor incubit probatio )- ma rog cel putin in dreptul derivat din cel roman ca in dreptu mongolic habat n-am !! Si nci nu stie sa citeasca un text (exact ca atunci cand zicea ca prosta despre protocolu de la Venetia)zisul protocol zice ca :
"să confiște in totalitate sau in parte bunurile deținute de o persoană CONDAMNATĂ PENTRU O INFRACțIUNE"
adica trebuie sa existe o condamnare! nu s eprezuma vina ci vina este demosntrata deja prin condamnare!!! care condamnare trebuie sa se refere a doar la anum eifractiuni prevazute limitat in zisa directiva si in final se mai scire :
"Articolul 5

Garanții

Prezenta decizie-cadru nu are ca efect modificarea obligației de respectare a drepturilor fundamentale și a principiilor fundamentale, inclusiv in ce privește prezumția de nevinovăție, astfel cum sunt consacrate la articolul 6 din Tratatul privind Uniunea Europeană."

Adica ca prezumtia d edobandire licita ramane baza.
Adica exact invers decat basneste aceasta "perla " a invatamantului ardelean ,..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor