Premierul Emil Boc a declarat marti, dupa vizita la uzinele Dacia, ca Guvernul va face tot ce poate ca sa se pastreze locuri de munca, insa a avertizat ca oamenii nu trebuie sa se astepte la miracole.
"Facem tot ce putem. Guvernul nu are un ministru al miracolelor, are solutii prin care incearca sa sprijine economia romaneasca si facem tot ce ne sta in putinta sa mentinem locurile de munca. Prezenta mea aici este si o dovada in acest sens", a spus Boc.
Boc s-a aratat bucuros ca Dacia si-a reluat productia si ca oamenii s-au intors la locurile de munca si a precizat ca se afla acolo pentru a constata problemele existente si a vedea ce poate face Guvernul pentru a le rezolva.
"In primul rand, Guvernul are ca preocupare majora mentinerea locurilor de munca si creearea, daca este posibil, de noi locuri de munca. Am fost bucuros sa vad ca ieri (luni, 9 februarie, n.r.) Dacia si-a reluat productia. Astazi sunt aici pentru a vedea ce probleme exista, pentru a vedea in ce masura Guvernul poate ajuta uzinele Dacia, asa cum va sprijini intreaga economie romaneasca. Am luat informatiile necesare pentru cel putin trei componente.
In primul rand, in legatura cu taxa de prima inmatriculare, am cunoscut inca o data punctul de vedere al uzinei Dacia si, saptamana viitoare, miercuri, in Guvern, vom avea o decizie asupra a doua probleme: prima e legata de situatia masinilor care au intrat in tara inainte de 15 decembrie 2008 si, in al doilea rand, taxa de prima inmatriculare, taxa care trebuie sa raspunda nevoilor industriei autohtone, regulilor din UE si cetatenilor Romaniei", a spus premierul.
Emil Boc a efectuat, marti, o vizita la uzinele Dacia de la Mioveni, puternic afectate de criza industriei auto. Vizita a inceput cu o intalnire restransa la care au participat premierul Boc, directorul general al Societatii Automobile Dacia, Francois Fourmont, si vicepresedintele Consiliului de Administratie, Constantin Stroe.
Directorul General al uzinei, Fourmont, a apreciat la sfarsitul vizitei premierului, ca are incredere ca sub guvernarea lui Emil Boc, guvernul va lua cele mai bune masuri. "As fi preferat sa fi demarat mlt mai devreme programul rabla dar ma multumesc si cu inceputul lunii martie. I-am prezentat domniei sale punctele noastre de vedere si avem deplina incredere ca sub guvernarea dumnealui, guvernul va lua cele mai bune masuri. Avem un nivel destul de important al comenzilor in Germania, insa pe celelalte piete nu se inregistreaza o crestere", a spus el.
Legat de alte sistari ale productiei la Dacia, Fourmont a spus ca totul depinde de numarul comenzilor primite. "Deocamdata, ne uitam la ce comenzi parvin si, la sfarsitul lunii, vom decide care va fi programul de lucru. Sper ca prima acordata prin programul REMAT sa ne permita sa ne continuam activitatea. Pentru moment se constata o ameliorare pe piata din Germania si speram ca si in Romania situatia sa se amelioreze din primavara", a adaugat Fourmont.
Uzinele Dacia au reluat luni productia, dupa o noua pauza de doua saptamani, intre 26 ianuarie si 8 februarie, determinata de lipsa comenzilor. Aceasta a fost cea de-a cincea intrerupere a productiei de la Dacia din ultimele patru luni.
Conform contractului colectiv de munca, salariatii de la Dacia care s-au aflat in somaj tehnic au fost remunerati cu 85% din salariul individual brut.