Boc: Gazele s-ar putea ieftini cu 3% de la 1 mai

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 23:04
620 citiri
Boc: Gazele s-ar putea ieftini cu 3% de la 1 mai

Pretul gazelor ar putea fi mai mic cu 3% incepand cu 1 mai, a anuntat, vineri, premierul Emil Boc.

"De la 1 mai exista posibilitatea sa scada pretul gazului cu 3%", a declarat Boc, vineri, la Antena 3.

Intrebat daca le poate da asigurari romanilor ca gazele se vor ieftini de la 1 mai, Boc a spus ca "daca afirmatia presedintelui ANRE de la telefon este reala, da, de la 1 mai gazele se vor ieftini".

Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a fost chemat, miercuri, in sedinta Guvernului pentru a-si explica declaratiile referitoare la pretul gazelor.

Lificiu declarase, saptamana trecuta, ca preturile gazelor ar putea fi scazute cu pana la 3%, dar ANRE a decis sa le mentina pentru a permite distribuitorilor sa isi recupereze o serie de pierderi inregistrate in 2008.

Economie de 50-60 de milioane de euro

Totodata, seful Executivului a estimat ca din cumulul pensie-salariu si contributia de solidaritate s-ar face o economie de 50-60 de milioane de euro.

Boc a tinut sa clarifice ca masura impozitarii cu 90% nu este o taxa, ci este o contributie de solidaritate, care, la fel ca si cea a cumulului pensiei cu salariul de la stat, se mentine doar pe durata lui 2009.

"Sub incidenta unui asemenea act normativ ar intra bugetarii care au salariu sau fosti bugetari care au pensia peste salariul presedintelui, adica 6700 lei net. Nu vorbim despre cei care castiga in mediu privat. Aceasta contributie se va mentine doar pe anul 2009.

Taxa de 90% se va aplica doar la diferenta dintre salariul presedintelui si venitul bugetarului. Economiile care s-ar face din cumulul pensie-salariu si contributia de solidaritate ar fi de 50-60 de milioane de euro", a adaugat Emil Boc.

Seful Guvernului a mai anuntat ca de la 1 aprilie sunt prevazuti bani in buget pentru o majorare de 3% a pensiilor. Cat despre majorarea salariilor, Boc a explicat ca se va lua o hotarare in acest dupa o analiza economica a primului trimestru al anului 2009: "Dupa 15 aprilie vom discuta cu partenerii sociali despre posibile majorari salariale".

Boc a mai anuntat si ca Guvernul a marit numarul de masini care intra in porogramul "Rabla" si prima de casare. In ceea ce priveste acordul cu FMI si UE, premierul a tinut sa sublinieze ca nu presupune scaderea salariilor si a pensiilor: "Majorarea salariilor depinde daca economia va aduce venituri la bugetul de stat si mai depinde de modul in care vom reusi sa punem in practica aceste masuri: contributia de solidaritate si cumulul pensie-salariu".

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...