Boc: Imi dau demisia daca nu indeplinesc tintele pe 2012

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 10:48
3178 citiri
Boc: Imi dau demisia daca nu indeplinesc tintele pe 2012
Foto: Arhiva

Premierul Emil Boc a anuntat, duminica dimineata, ca daca tintele pentru echilibrarea economiei pe care le-a fixat pentru 2012 nu vor fi indeplinite in sase luni, isi va da demisia de la sefia Guvernului.

"Demisia nu trebuie facuta la sase luni, un guvern lucreaza responsabil in fiecare zi. Imi mentin, cu pretul demisiei, stabilitatea Romaniei", a declarat Emil Boc, invitat la Pro Tv.

Acesta a precizat ca bugetul pe 2012 se bazeaza pe un deficit bugetar de 1,9 la suta din Produsul Intern Brut si o crestere economica de 2,1%. "Demisia este intotdeauna pe masa in momentul in care aceste lucruri nu se indeplinesc", a subliniat premierul.

"Nu voi permite nicio evolutie populista a bugetului si tot ce va tine de mine, cu pretul demisiei, este sa mentinem Romania pe linia stabilitatii", a adaugat Emil Boc.

Acesta a accentuat ca, in ultmii doi ani de zile, nici el si nici presedintele Traian Basescu n-au facut "o politica cu ochii la sondaje si la anul electoral 2012".

Guvernul a aprobat bugetul pe 2012. Salariile si pensiile nu scad, dar cresc?

"In acesti doi ani in special, atat eu, si mai ales presedintele Romaniei, am fost oameni politici care n-am guvernat cu ochii la sondaje. Am guvernat cu ochii la interesul national si la stabilitatea economica a acestei tari. Acum n-o sa sacrificam tara doar de dragul unei iluzii model PSD sau PNL pentru a-i readuce pe romani la suferinte, pentru ca au platit iresponsabilitatile Guvernului Tariceanu din punct de vedere economic", a completat seful Executivului.

In opinia lui Emil Boc, sansa PDL-ului, ca partid, este sa explice ferm masurile economice pe care le-a luat Guvernul in ultimii doi ani si impactul acestor masuri asupra tarii noastre.

"De aceea, le spun si colegilor din PDL ca sansa noastra ca partid este sa iesim din starea de timorare si sa explicam acum ce am facut din punct de vedere economic pentru Romania si sa n-asteptam ca peste ani de zile sa vina altii si sa spuna: vedeti, daca nu era presedintele Traian Basescu, Guvernul, PDL-ul, Romania s-ar fi scufundat in acea perioada dificila. Acum trebuie ca aceste lucruri sa le explicam, mai ales in contextul in care avem un ajutor, din aceasta perspectiva, cu ce se intampla in Europa. Adica oamenii pot sa inteleaga ca masurile pe care le-am luat nu au fost produsul unor mofturi, ci al unor necesitati, sa salvam tara", a punctat seful Guvernului.

Plasa de siguranta

Emil Boc a adaugat ca Romania are un mare avantaj, acela de a fi tara cu una din cele mai mici datorii raportate la PIB din UE, subliniind ca doar patru tari au o datorie mai mica decat tara noastra.

"Deficitul bugetar este sub 3%, de 1,9% pe proiectul de buget. Inflatia, in sfarsit, revine si in Romania in limite decente, in concordanta cu aspiratiile noastre. Romania are, pe 2010, cel mai mare procent din PIB alocat investitiilor. O economie este in continua miscare, nu se opreste cand se incheie mandatul unui Guvern", a adaugat premierul.

Emil Boc a accentuat ca, in ipoteza in care lucrurile se vor inrautati, iar bancile nu vor mai finanta deficitul bugetar, Romania are oricand "un buton pe care sa apese".

"Solutia inca ramane pe piata interna, dar pe piata externa, Romania este credibila. In ultima instanta, daca se inrautatesc conditiile din UE in asa fel incat sa se puna in pericol finantarea deficitului, avem oricand un buton pe care sa apasam: acordul cu FMI si Comisia Europeana", a explicat seful Guvernului.

Acesta a reiterat ca bugetul pentru 2012 este construit pe responsabilitate si prudenta, precizand ca "are in spate si acordul cu FMI si Comisia Europeana, ca un element de certitudine ca, daca lucrurile merg rau, nu vom fi nevoiti sa taiam din pensii si salarii".

"De ce credeti ca nu ne-am avantat intr-un elan populist si electoral in bugetul din 2012? Pentru ca am preferat arma prudentei, a cumpatarii si a responsabilitaii pentru a nu indatora tara", a mentionat premierul.

In finalul emisiunii, premierul a accentuat ca nu tinteste un nou mandat la sefia Executivului.

"Nu am in vedere acest lucru (un nou mandat - n.red)", a conchis premierul.

Proiectul de lege a bugetului pe 2012 adoptat de Guvern urmeaza a fi inaintat Parlamentului luni, 28 noiembrie. Proiectul va fi supus, mai intai, analizei comsiilor de specialitate din cele doua Camere, iar, la o data ulterioara, va fi introdus pe ordinea de zi din plen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Emil Boc demisie, #Boc demisie buget 2012 , #premier