Boc, in mesajul de Ziua Nationala: Dupa un secol, nimic nou pentru drepturile omului

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 11:13
1775 citiri
Boc, in mesajul de Ziua Nationala: Dupa un secol, nimic nou pentru drepturile omului
Foto: Realitatea Tv

Premierul Emil Boc spune, in mesajul sau de 1 Decembrie, ca la un secol de la Rezolutia votata de Marea Adunare Nationala la Alba-Iulia, trecerea timpului nu a contribuit cu nimic semnificativ nou in favoarea drepturilor omului si drepturilor civile.

"La Alba-Iulia, acum 92 de ani, se nastea in spirit Romania de astazi, prin vointa si hotararea patriotilor romani din Banat, Transilvania, Tara Ungureasca si Regat.

Este un semn de constiinta onorarea acelor momente ale istoriei noastre carora le datoram identitatea ca popor, faptul ca avem radacini, traditie, valori si un spirit unitar intr-o tara unita.

Adresez, cu acest prilej, un salut plin de respect si caldura tuturor cetatenilor Romaniei care sarbatoresc 1 Decembrie, Ziua Nationala a tarii noastre. Ii salut, totodata, pe veteranii de razboi si pe militarii Armatei Romane, activi sau in rezerva, aflati pe teritoriul patriei sau in teatre de operatii peste hotare. Pentru ca izbanzile vointei populare romanesti au trebuit aparate inclusiv prin forta armelor si prin jertfa, astfel incat noi, astazi, sa ne bucuram de existenta unui stat puternic, independent, suveran, democratic si liber", se arata in mesajul premierului.

Potrivit premierului, pe 1 decembrie 1918 nu lua fiinta doar un mare stat unitar, ci si un stat revolutionar, in care vizionarismul celor care l-au gandit consfintea valorile libertatii si democratiei, iar rezolutia votata de Marea Adunare Nationala la Alba-Iulia proclama "libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare", "libertate autonoma confesionala pentru toate confesiunile din Stat", "drept de vot direct, egal si pentru ambele sexe", "desavarsita libertate de presa, asociere si intrunire, libera propaganda".

"Aproape un secol de la acel moment inca nu a adus, in sistemele democratice moderne, nimic semnificativ nou in favoarea drepturilor omului si drepturilor civile. Acestea sunt cele doua semnificatii fundamentale ale Zilei de 1 Decembrie 1918, pe care o celebram astazi: unitatea nationala si conceptia profund democratica pe care s-a intemeiat Romania actuala", a continua mesajul lui Emil Boc.

Cu acest prilej, premierul le-a trimis un mesaj pentru generatiile de astazi, acela "sa nu uite sacrificiile predecesorii nostri, cinstindu-le memoria, si sa inteleaga ca idealul este cea mai puternica arma si cea mai sigura garantie a oricarei reusite".

"Si fiindca Ziua de 1 Decembrie nu este o simpla formalitate si o zi libera, ci ziua noastra, a romanilor, oriunde ne-am afla in lume, va urez, dragi romani, La Multi Ani, tuturor!", incheie Emil Boc mesajul pentru romani.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#Emil Boc mesaj 1 decembrie, #Emil Boc romani , #premier