Boc in silenzio stampa cu privire la decizia CCR

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 14:10
896 citiri
Boc in silenzio stampa cu privire la decizia CCR

Premierul Emil Boc va comenta decizia CCR de a declara neconstitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului care interzice cumulul salariului de la stat cu pensia, doar dupa ce va fi publicata motivarea Curtii Constitutionale.

Executivul a trimis luni Curtii Constitutionale punctul sau de vedere fata de sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea OUG 240/ 2008, juristii Guvernului sustinind ca Ordonanta vizeaza exercitarea unui drept de optiune, nu suprimarea dreptului la munca.

In textul punctului de vedere trimis presedintelui CCR, Ioan Vida, Guvernul arata interdictia cumulului pensiei cu salariul nu aduce atingere dreptului la munca si dreptului la pensie, drepturi prevazute in Constitutie, deoarece pensionarii care vor sa lucreze au la dispozitie si alte modalitati de a-si rotunji veniturile.

Interdictia cumulului este fundamentata prin faptul ca pensionarul care decide sa munceasca in continuare hotaraste totodata sa ramana in cadrul populatiei active, iar pensia este un drept ce revine celor care s-au retras din aceasta categorie.

"In cazul in care persoana pensionata doreste sa revina in corpul activ al populatiei, respectiv sa se angajeze din nou in sistemul public, in mod corelativ, aceasta decide practic, sa iasa din corpul inactiv al societatii si sa-si suspende dreptul la plata pensiei pe perioada angajarii", sustin juristii Guvernului.

De asemenea, Executivul respinge si obiectia Avocatului Poporului, conform careia Ordonanta este discriminatorie deoarece permite cumulul salariului cu pensia in cazul pensionarilor care ocupa functii de demnitate publica.

Guvernul se dezvinovateste si fata de acuza ca ar fi incalcat articolul 135 din Constitutie care impune statului obligatia de a asigura "conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii". Aceste conditii pot fi create doar in limita resurselor bugetare si in functiile de contextul economico-social de la un moment dat, sustin juristii de la Palatul Victoria.

Acestia se delimiteaza si de etichetarea interdictiei cumulului drept o expropriere fortata. Ei spun ca Legea 33/1994 arata ca obiect al exproprierii il constiuie doar bunurile imobile. Un alt argument al Guvernului de a considera sesizarea ca neintemeiata este faptul ca aprecierea cumulului pensie-salariu ca un drept legitim ar introduce un dezechilibru intre angajat si angajator.

"A considera ca un cumul intre pensie si salariu reprezinta un drept legitim, pana la momentul la care beneficiarul, in mod unilateral, decide incetarea raporturilor de munca, echivaleaza nu numai cu negarea caracterului bilateral al raporturilor de munca, dar semnifica insasi negarea dreptului Guvernului de a decide si de a schimba, la un moment dat, insasi politica salariala si sociala", se mai arata in documenul remis Curtii Constitutionale de catre Guvern.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#punctul de pensie, #Ordonanta de Urgenta, #Emil Boc , #premier