Articol citit de 438 ori
Ba si bancile sunt institutii bugetare!
Pai astazi bancile au devenit institutii bugetare. Ele traiesc aproape integral din relatia cu Statul. Mie, ca si mic intreprinzator, nu vor sa imi dea credite. Pai atata timp cat el, statul, e clientul no.1 al bancilor, si ele de-abia fac fata necesarului de lichiditate a unui buget in colaps (lucrul asta nu e vina actualului guvern decat partial; bugetul l-au gasit secatuit de guvernarea anterioara), logic sa nu isi bata capul cu mine.
Partea proasta este ca acesti bani nu reintra in circuitul economic, ci ii tocati marunt-marunt, pe prostii aducatoare de comisioane pentru voi.
Bancile au ca principala sursa de venit dobanzile. Nu comisioane bancare etc. Atata timp cat Statul (si e cam singurul) este cel care plateste aceste dobanzi, dati-mi voie sa afirm ca, astazi, bancile au devenit institutii bugetare...
Mda
Asa este. Ceea ce prim ministrul nostru nu pricepe (si nici nu cred ca va pricepe) este ca nu poti obliga o societate privata (bancile nu sunt de stat) sa faca ceea ce doreste el. Si in nici un caz in situatia lui: super indatorat bancilor. Ideea este ca de multe ori bancile nu dau credite pentru ca nu au nici o garantie ca vor incasa banii. La noi sa faci afaceri este ca si ruleta ruseasca, doar ca in incarcator nu este un glont si restul gol, ci sunt 5 gloante si unul gol. Asta daca nu lucrezi cu statul. Si statul condus tot de Boc face tot ce poate pentru a adanci aceasta problema. Prim ministrul nostru incearca sa arunce problemele proprii pe spatele altora. Mai exact, incearca sa salveze ceea ce distruge statul pe statele privatului.
In al doilea rand, chestia cu produsele de proasta calitate (si la preturi foarte mari as putea adauga) este tot din vina statului (si a politicienilor care voteaza legi permisive si cu multe portite). Daca s-ar face controalele cum trebuie si daca pedepsele ar fi aspre, alta ar fi situatia. Dar nu este cazul.