Ziare.com

Boc: Nu poti face agricultura performanta fara subventii

de Camelia Badea
Sambata, 13 Februarie 2010, ora 14:34

   

Boc: Nu poti face agricultura performanta fara subventii
Premierul Emil Boc a anuntat sambata ca Guvernul pregateste un nou plan de sprijinire financiara a agricultorilor in conditiile in care perioada de tranzitie prevazuta in acordul cu Uniunea Europeana a expirat, iar agricultorii romani nu mai pot primi subventii directe.

"E un anunt in premiera. Avem in pregatire un plan de ajutorare a fermierilor prin sprijin acordat la motorina(...) il vom face cunoscut in perioada urmatoare", a anuntat premierul sambata la Radio Romania Antena Satelor.

Emil Boc a explicat ca impreuna cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, se incearca gasirea de noi solutii pentru ajutorarea agricultorilor in conditiile in care a expirat perioada de 3 ani in care se puteau acorda subventii, potrivit acordurilor cu UE.

"E important sa gasim scheme de sprijin financiar, altele decat pana acum", a punctat premierul, subliniind ca nu se pot obtine rezultate bune in agricultura daca ea se face pe suprafete mici si fara utilaje moderne. "Competitia este mare, alte tari sprijina puternic agricultura, cu masini performante pe suprafete extinse. La noi s-a faramitat proprietatea(...) E bine, dar trebuie sa se inteleaga ca numai pe suprafete mari si performante se poate face agricultura", a explicat premierul.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Poti sa traiesti de pe o zi pe alta dar daca vrei sa poti sa te extinzi si sa faci o afacere trebuie sa fii sprijinit de stat", a mai spus Emil Boc, anuntand ca nu sunt probleme cu plata subventiilor pe 2009.

"Subventiile restante pe 2009 sunt in plata si se platesc. O parte se dau acum in luna februarie, sunt resurse financiare pentru ele", a spus acesta.

Anul acesta vom incheia electrificarea tuturor satelor

Premierul s-a aratat decis ca prin programe adecvate si cu ajutorul fondurilor europene, pana in 2013 sa se reuseasca modernizarea satelor romanesti.

"Noi nu am incheiat calendarul civilizatiei: asfalt, bec, canal(...) dar fondurile europene ne dau marea sansa sa modernizam tara", a declarat premierul.

Acesta a anuntat ca impreuna cu ministrul Economiei si cel al Administratiei lucreaza la un parteneriat astfel incat "anul acesta toate satele sa fie electrificate".

Mai mult, Emil Boc a reamintit ca exista proiecte astfel incat anul acesta sa se asfalteze 10 mii de km de drumuri judetene. "Se va schimba viata satelor in bine. Suntem pe directia cea buna", s-a aratat convins premierul, reamintind ca aproape jumatate din fondurile europene sunt pe agricultura si vor fi folosite la modernizarea satelor.

In privinta scolilor din mediul rural, seful Executivului a explicat ca din pacate populatia scolara a scazut iar o parte dintre unitatile de invatamant vor trebui comasate, acolo unde nu se mai indeplineste criteriul minimal de elevi.

"O sa facem scoala perfomanta, aducem si profesori foarte buni, nu cu suplinitori(...)Nu mai reparam 5 scoli ci 3, introducem Internet", a mai spus premierul.

"Calculatorul este pixul pe care il aveam noi, altfel nu vom putea face educatie performanta", a conchis premierul recunoscand ca "daca nu ai bani nu poti sa investesti in toate scolile" si nu se pot intretine inutil cladiri mari si personal numeros, ci mai bine scoli mai putine si mai bine dotate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2301 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vorbele premierului BOC nu au acoperire in fapte, adevarul nu mai poate sa fie ascuns

IATA CUM gestioneaza guvernul Boc fondurile EU: Adevarul a iesit la iveala la Ministerul Agriculturii, situatia este catastrofala pe programul de pescuit. Reprezentantii UE contactati de urgenta de ONG-uri sunt consternati si vor face de urgenta demersuri pentru a se bloca fondurile europene Romaniei. Nu exista precedent ca sa se schimbe ghidurile dupa ce s-au depus proiectele. Situatia a fost ascunsa pentru a nu se pune in primejdie alegerea Comisarului european CIOLOS!!! Desi nu se recunostea oficial, pe situl ministerului agriculturii a fost in sfarsit postat vineri 12.02.2009 adevarul: http://www.madr.ro/pages/page.php?catid=20
"Avand in vedere deficientele din sistemul de gestionare si control pentru Fondul European pentru Pescuit, identificate atat de Autoritatea de Audit a POP, cat si de DG MARE din cadrul Comisiei Europene, in 2009, MAPDR si Ministerul Finantelor Publice, cu sprijinul Departamentului Afacerilor Europene, au luat decizia restructurarii cadrului institutional de implementare a POP. In acest context Autoritatea de Management s-a transferat da la ANPA la MAPDR, Directia Generala Pescuit-Autoritatea de Management a Programului Operational de Pescuit (DGP- AM POP). Schimbarea cadrului legislativ si restructurarea Autoritatii de Management, cat si revizuirea criteriilor de selectie, conduc la necesitatea refacerii cererilor de finantare depuse, in vederea respectarii cerintelor comunitare si nationale in vigoare. Astfel, va recomandam sa retrageti cererile de finantare depuse in anul 2009, in vederea revizuirii si completarii conform noilor ghiduri care vor fi postate la adresa www.madr.ro, sectiunea POP, incepand cu data de 22.02.2010. In acest sens va puteti adresa la DGP-AM POP din cadrul MADR, persoana de contact fiind dnul Dan ARBANAS (dan.arbanas@madr.ro). Va recomandam sa verificati periodic informatiile care vor fi puse la dispozitia potentialilor solicitanti, la adresa www.madr.ro, sectiunea POP. "

 

Ministerul agriculturii dovedeste ca nu poate gestiona fondurile UE in detrimentul viitorilor beneficiari

Dupa ce 58 de firme au depus incepand cu luna mai 2009 proiecte pentru pescuit, odata cu deschiderea sesiunii pe 2009,dupa tergiversari de 2 ani, Ministerul Agriculturii sub pretextul descoperii de deficiente in gestionarea programului de catre proprii angajati, a schimbat regulile jocului in timpul jocului, contrar cerintelor premierului BOC , care saptamana trecuta era foarte indignat si nu recunostea in fata ONG-urilor ca se poate intampla asa ceva! Promitea masuri severe si ca va controla personal acest lucru! Iata ca proprii subordonati il contrazic si RECOMANDA RETRAGEREA PROIECTELOR DEPUSE DE CATRE VIITORII BENEFICIARI!
Ce conteaza pentru ministerul agriculturii si functionarii de stat care au cheltuit pana acum bani publici , facandu-se ca lucreaza. Au deschis o sesiune care a fost auditata prost sau s-au facut falsuri grosolane. Ce conteaza ca beneficiarii nu au nici o vina si au cheltuit bani pentru consultanta, certificat de urbanism,avize de specialitate care vor trebui refacute iar apoi vor veni la evaluare cu intarziatii? DE FAPT guvernul a schimbat autoritatea de managent (ANPA) iar noua autoritate nu a fost inca recunoscuta de Comisia europeana si nu are inca toate aprobarile.
Autoritatile romane au facut falsuri in acte publice trimitand notificari firmelor ca proiectele sunt conforme si eligibile si sa astepte evaluarea iar in septembrie 2009 vor intra primii bani! In realitate au tras de timp si au manageriat defectuos Programul de pescuit! Ghoeghe Stefan, fostul director ANPA, considerat groparul pescuitului si demis la inceputul anului 2009 a fost reangajat consilier la Ministerul agriculturii, dupa ce s-a inscris la PDL.
Asta este adevarata fata a regimului Basescu-Boc, care doar mimeaza preocuparea pentru atragerea fondurilor dar in realitate filtreaza banii europeni spre propria clientela de partid.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor