Boc: Nu trebuie laureati ai premiilor Nobel sa ne spuna ce trebuie sa facem

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 18:02
2616 citiri
Boc: Nu trebuie laureati ai premiilor Nobel sa ne spuna ce trebuie sa facem
Foto: Arhiva

Primul-ministru Emil Boc a afirmat, sambata, la Calarasi, ca "nu se arata vremuri bune si senine in Europa si in lume" in ceea ce priveste economia si ca nu e nevoie sa vina laureati si premiului Nobel sa ne spuna ce sa facem.

Prezent la lucrarile Comisiei nationale de agricultura a Partidului Democrat Liberal, seful Executivului a facut o prezentare a contextului economic general si a efectelor pe care le are asupra Romaniei.

"Lucrurile in lume, in loc sa se imbunatateasca, s-au inrautatit si nici nu sunt semne ca in perioada imediat urmatoare se vor imbunatati. Dimpotriva. Nu se arata vremuri bune si senine in Europa si in lume", a afirmat premierul.

El a facut referire la masurile de austeritate luate de Romania, cu mult inaintea altor state, ceea ce a "curmat evolutia negativa" a tarii noastre.

"Anul trecut, noi am curmat evolutia negativa a Romaniei spre colapsul economic, cu pretul greu platit de romani. Si vreau sa le multumesc in primul rand romanilor, pentru ca ei au salvat Romania de la colapsul economic - prin faptul ca am inteles impreuna ca putem salva tara doar punand degetul pe rana atunci cand a trebuit.

Daca Romania nu lua masurile acelea, astazi tara ar fi avut un deficit bugetar de minus 14%. Azi il are de minus 4,4%, deci o diferenta de aproape 10 procente.

Ganditi-va cine ar fi imprumutat tara noastra cu asemenea suma uriasa de bani doar ca sa consume? Nimeni. Tari din Uniunea Europeana nu primesc bani daramite Romania, o tara recent intrata in UE. Ce alternativa am fi avut noi ca partid? Aveam alternativa de a nu face nimic. Si atunci si tara s-ar fi scufundat din punct de vedere economic, iar partidul ar fi disparut", le-a explicat Emil Boc democrat-liberalilor prezenti la reuniunea de la Calarasi.

El a sustinut ca Romania este pe crestere economica, in jur de 1,5%, are un deficit bugetar pe care si-l poate finanta, iar pentru 2012 prognoza de crestere economica va fi stabilita la mijlocul lunii octombrie.

"In mod normal, ar fi trebuit ca in 2012 sa avem o crestere economica intre 3,5 si 4%. Din nefericire, peste tot in Europa si in lume se reevalueaza criza datorita turbulentelor economice.

Impreuna cu partenerii europeni vom face si noi aceasta evaluare, dupa care vom inainta bugetul Parlamentului in coordonatele indicatorilor de crestere economica pe care ii vom avea. De aceea vreau sa stiti ca deficitul bugetar va fi sub 3%, iar Romania se va imprumuta si mai putin in 2012 in comparatie cu 2011. Anul trecut am avut un deficit bugetar de 6,5%, anul acesta il avem de 4,4%. La anul va fi sub 3%. Asta inseamna ca tara, incetul cu incetul, isi reduce imprumuturile si poate sa isi sustina cresterea economica", a precizat Boc.

Seful Executivului a sustinut, de asemenea, ca in plan intern directia economica este una buna, orientata spre investitii si locuri de munca.

"Aici nu trebuie inventata apa calda. Nu trebuie laureati ai premiilor Nobel sa vina si sa ne spuna ce trebuie sa facem ca sa putem avea locuri de munca. Ce s-a facut peste tot in lume facem si noi. Orientarea cu prioritate a banilor catre investitii", a explicat Emil Boc.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Boc premier recesiune, #Boc laureati premii Nobel , #premier