Boc: Nu trebuie laureati ai premiilor Nobel sa ne spuna ce trebuie sa facem

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 18:02
2487 citiri
Boc: Nu trebuie laureati ai premiilor Nobel sa ne spuna ce trebuie sa facem

Primul-ministru Emil Boc a afirmat, sambata, la Calarasi, ca "nu se arata vremuri bune si senine in Europa si in lume" in ceea ce priveste economia si ca nu e nevoie sa vina laureati si premiului Nobel sa ne spuna ce sa facem.

Prezent la lucrarile Comisiei nationale de agricultura a Partidului Democrat Liberal, seful Executivului a facut o prezentare a contextului economic general si a efectelor pe care le are asupra Romaniei.

"Lucrurile in lume, in loc sa se imbunatateasca, s-au inrautatit si nici nu sunt semne ca in perioada imediat urmatoare se vor imbunatati. Dimpotriva. Nu se arata vremuri bune si senine in Europa si in lume", a afirmat premierul.

El a facut referire la masurile de austeritate luate de Romania, cu mult inaintea altor state, ceea ce a "curmat evolutia negativa" a tarii noastre.

"Anul trecut, noi am curmat evolutia negativa a Romaniei spre colapsul economic, cu pretul greu platit de romani. Si vreau sa le multumesc in primul rand romanilor, pentru ca ei au salvat Romania de la colapsul economic - prin faptul ca am inteles impreuna ca putem salva tara doar punand degetul pe rana atunci cand a trebuit.

Daca Romania nu lua masurile acelea, astazi tara ar fi avut un deficit bugetar de minus 14%. Azi il are de minus 4,4%, deci o diferenta de aproape 10 procente.

Ganditi-va cine ar fi imprumutat tara noastra cu asemenea suma uriasa de bani doar ca sa consume? Nimeni. Tari din Uniunea Europeana nu primesc bani daramite Romania, o tara recent intrata in UE. Ce alternativa am fi avut noi ca partid? Aveam alternativa de a nu face nimic. Si atunci si tara s-ar fi scufundat din punct de vedere economic, iar partidul ar fi disparut", le-a explicat Emil Boc democrat-liberalilor prezenti la reuniunea de la Calarasi.

El a sustinut ca Romania este pe crestere economica, in jur de 1,5%, are un deficit bugetar pe care si-l poate finanta, iar pentru 2012 prognoza de crestere economica va fi stabilita la mijlocul lunii octombrie.

"In mod normal, ar fi trebuit ca in 2012 sa avem o crestere economica intre 3,5 si 4%. Din nefericire, peste tot in Europa si in lume se reevalueaza criza datorita turbulentelor economice.

Impreuna cu partenerii europeni vom face si noi aceasta evaluare, dupa care vom inainta bugetul Parlamentului in coordonatele indicatorilor de crestere economica pe care ii vom avea. De aceea vreau sa stiti ca deficitul bugetar va fi sub 3%, iar Romania se va imprumuta si mai putin in 2012 in comparatie cu 2011. Anul trecut am avut un deficit bugetar de 6,5%, anul acesta il avem de 4,4%. La anul va fi sub 3%. Asta inseamna ca tara, incetul cu incetul, isi reduce imprumuturile si poate sa isi sustina cresterea economica", a precizat Boc.

Seful Executivului a sustinut, de asemenea, ca in plan intern directia economica este una buna, orientata spre investitii si locuri de munca.

"Aici nu trebuie inventata apa calda. Nu trebuie laureati ai premiilor Nobel sa vina si sa ne spuna ce trebuie sa facem ca sa putem avea locuri de munca. Ce s-a facut peste tot in lume facem si noi. Orientarea cu prioritate a banilor catre investitii", a explicat Emil Boc.

Citeste si:
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Sursa: AGERPRES