Boc: Perioada de procesare a cererilor de ramursare pe fonduri UE trebuie redusa

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 16:59
845 citiri
Boc: Perioada de procesare a cererilor de ramursare pe fonduri UE trebuie redusa
Foto: bzi.ro

Primul-ministru Emil Boc s-a intalnit, marti, cu reprezentantii agentiilor de dezvoltare pentru a le solicita sa reduca perioada de procesare a cererilor de rambursare pentru programe derulate prin bani europeni de la 60 de zile la maximum 45.

Intalnirea a avut loc la Palatul Victoria si la ea au mai participat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea si reprezentanti ai Ministerului de Finante, ANRMAP, UCEVAP.

Scopul sau a fost urgentarea procesului de absorbtie a celor patru miliarde de euro alocatia de catre Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional. Premierul le-a cerut agentiilor de dezvoltare sa nu adauge obstacole birocratice suplimentare procesului de absorbtie a banilor europeni.

"Fac un apel la resposabilitate maxima din perspectiva fondurilor europene. Daca Romania nu reuseste sa absoarba fondurile europene planificate pentru acest exercitiu financiar, va fi privata de resursele financiare aferente in exercitiul financiar urmator al UE. De munca fiecaruia dintre noi depinde viitorul banilor europeni in urmatorul ciclu financiar", a avertizat Boc.

Acesta a propus, impreuna cu ministrul Udrea, o serie de solutii ce pot scurta procedurile birocratice la nivelul agentiilor de dezvoltare care constituie doar o etapa din cele obligatorii pentru efectuarea platilor pe programele europene.

"Trebuie sa eliminam mecanismele birocratice nenecesare si care sunt obstacole in absorbtia fondurilor europene. Particularitatea in Programul Operational Regional este ca ministrul, dupa ce a semnat contractul, nu mai are niciun instrument la dispozitie pentru a urgenta implementare fondurilor. Centrul de greutate se muta la dumneavoastra si la beneficiari.

Dumneavoastra nu sunteti intr-o relatie de subordonare directa fata de Guvern, fiind o structura care tine mai mult de consiliile judetene, dar vreau sa intelegeti ca indiferent de relatia de autoritate pe care o avem cu totii suntem in aceeasi barca", a spus seful Executivului cerandu-le sefilor de agentii sa nu reziste tentatiei de a introuce cerinte suplimentare ce pot intarzia absorbtia efectiva a banilor comunitari.

In al doilea rand, Boc a apreciat ca cererile pentru plati depuse de catre primarii la agentiile de dezvoltare sunt analizate intr-o perioada prea mare de timp.

"Cred ca exista o durata prea mare a procesarii cererilor de rambursare, de 60 de zile. Cea mai mare parte a termenului este consumat cu schimbul de clarificari intre agenti de dezvoltare regionala si beneficiar. Practic 80% din cererile de rambursare necesita cel putin o clarificare. Trebuie imbunatatit mecanismul prin proceduri standardizate pentru ca termenul de 60 de zile sa se reduca la maxim la 45 de zile, pentru ca fiecare zi ne scoate din graficul aducerii banilor europeni in Romania cu consecinte pentru viitor si de a incetini ritmul cresterii economice pentru aceasta tara in 2011", a mai spus Boc la inceputul intalnirii cu reprezentantii agentiilor de dezvoltare.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#premier Emil Boc, #cereri rambursare fonduri UE , #premier