Boc: Proiectul de confiscare a averilor ilicite al opozitiei este doar o jumatate de pas

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 16:09
832 citiri
Boc: Proiectul de confiscare a averilor ilicite al opozitiei este doar o jumatate de pas
Foto:dcnews.ro

Primul-ministru Emil Boc a apreciat ca proiectul prezentat de opozitie marti pentru confiscarea unor bunuri obtinute din infractiuni lasa deschisa posibilitatea ca persoanele care si-au obtinut averea in urma actelor de coruptie sa o pastreze intacta, in consecinta proiectul fiind incomplet.

In schimb, Boc a anuntat ca Executivul va analiza in prima lectura un proiect de lege elaborat de Ministerul Justitiei, proiect de lege ce a fost facut posibil in urma deciziei Curtii Constitutionale privind proiectul de revizuire constitutionala.

"CCR spune foarte clar ca se poate prin lege sa se puna in aplicare decizia JAI din 2005 pentru implementarea si in Romania a confiscarii extinse intrucat avem un text constitutional care spune ca, odata ce Romania este membra a Uniunii Europene, trebuie sa adopte legislatia obligatorie impusa de UE", a declarat Emil Boc, in cadrul Forumului "Revizuirea Constitutiei", organizat miercuri de catre vicepresedintele Senatului Cristian Diaconescu (UNPR) si Asociatia "Progresam impreuna".

Confiscarea averilor ilicite, asa cum este gandita de catre USL, are lacune, considera premierul.

"Am vazut ca si opozitia doreste face acest lucru, dar este doar o parte, doar o jumatate de pas. Propunerea anuntata ieri de opozitie face doar o jumatate de pas pe linia confiscarii averilor ilicite pentru ca nu sunt avute in vedere spre confiscare averile dobandite prin coruptie sau in urma infractiunilor economico-financiare. Cand vorbesc de confiscarea averilor ilicite, romanii se gandesc in primul rand la aceste doua aspecte", a afirmat premierul adaugand ca initiativa Guvernului include si aceste tipuri de dobandire ilicita a averii.

Ministerul Justitiei (MJ) a pus in dezbatere publica un proiect de lege de modificare si completare a Codului penal, prin care ar urma sa fie introdus in legislatie instrumentul confiscarii extinse a averii. Documentul subliniaza faptul ca introducerea confiscarii extinse nu este incompatibila cu prezumtia caracterului licit al averii, cuprinsa in Constitutia Romaniei.

"Aceasta prezumtie este una relativa, asa incat ea va fi rasturnata, de la caz la caz, prin administrarea probelor care vor crea convingerea instantei ca bunurile detinute de persoana condamnata sunt obtinute din savarsirea de infractiuni", se arata in expunerea de motive, potrivit careia "conditiile prevazute prin prezentul proiect, si care trebuie dovedite in prealabil, sunt suficiente pentru a rasturna prezumtia fara a se incalca totusi principiul constitutional amintit".

In cazul in care proiectul de lege va fi adoptat, procurorul ar fi obligat sa probeze doar faptul ca o persoana anume, intr-un interval de timp, a fost implicata in savarsirea anumitor infractiuni, spre exemplu fapte de crima organizata, iar din acel moment, judecatorul poate prezuma ca bunurile dobandite sunt rezultatul unor activitati infractionale desfasurate de persoana condamnata in cursul unei perioade anterioare condamnarii care este considerata rezonabila de catre instanta.

"In aceasta ipoteza ar reveni persoanei condamnate sarcina probei privind caracterul licit al averii dobandite. Daca judecatorul ajunge la concluzia ca valoarea bunurilor detinute este disproportionata in raport cu veniturile legale poate dispune confiscarea acestora de la persoana condamnata", se subliniaza in documentul pus in dezbatere publica pe site-ul MJ.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Boc confiscare averi, #Boc opozitie proiect averi , #premier