Boc: Refuzul Opozitiei de a revizui Constitutia, sfidare a regulilor democratiei

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 11:05
2399 citiri
Boc: Refuzul Opozitiei de a revizui Constitutia, sfidare a regulilor democratiei
Foto:Antena 3

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca decizia Opozitiei de a se opune revizuirii Constitutiei incalca regulile democratiei si ca, daca ar fi facut la fel Opozitia din 2003, nu am fi avut o revizuire care sa serveasca Romaniei la integrarea in Uniunea Europeana.

"Daca Opozitia, oricare ar fi ea, s-ar raporta mereu spunand 'nu acum, in mandatul urmator, nu am avea niciodata o revizuire a Constitutiei'. Daca Opozitia din 2003 ar fi spus 'nu acum', nu am fi avut revizuirea. Intrebarea se pune - mai are rost sa chemam oamenii la referendum, sa le cerem parerea, daca Opozitia spune nu?

Refuzul Opozitiei e o sfidare a regulilor democratiei", a spus seful Guvernului.

El a amintit faptul ca Opozitia din 2003, din care facea atunci parte, a stat la masa Comisiei Consitutionale, astfel incat s-a putut face o revizuire a Legii fundamentale, in interes national.

Boc s-a intrebat retoric de ce nu se poate intampla acelasi lucru si acum.

Un proiect blocat

Presedintele Traian Basescu a trimis proiectul de revizuire a Constitutiei catre Parlament pe 23 iunie, dupa ce Curtea Constitutionala si-a dat avizul consultativ.

Acest proiect a fost insa blocat la Senat, la nivelul Biroului Permanent, urmand ca parlamentarii Puterii sa ceara reluarea lui in plen.

Revizuirea Constitutiei, blocata la Senat

Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat, pe 28 iunie, ca la nivelul Biroului Permanent reprezentantii coalitiei guvernamentale au solicitat transmiterea proiectului de revizuire catre Comisia juridica pentru a fi realizat un raport pana la toamna, in paralel cu demersul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

Propunerea a obtinut sase voturi "pentru" si sase voturi "impotriva", fapt pentru care soarta proiectului de revizuire a ramas in suspensie.

Chelaru a precizat ca, in ciuda celor sustinute la nivelul Biroului Permanent, senatorii PDL nu au mai reluat in plen solicitarea pentru transmiterea catre Comisia juridica a proiectului de revizuire, pentru realizarea unui raport.

In consecinta, analiza asupra proiectului de revizuire va fi reluata la viitorul Birou Permanent al Senatului, doar daca parlamentarii Puterii vor redeschide subiectul, a mai spus Chelaru.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a hotarat, saptamana trecuta, ca, incepand cu 1 septembrie, Comisia juridica sa finalizeze in termen de 60 de zile raportul asupra proiectului privind revizuirea Constitutiei.

"S-a stabilit ca actul normativ respectiv sa urmeze procedura obisnuita. S-a luat in calcul un termen de 60 de zile - fiind un act juridic complex, termen care incepe sa curga de la 1 septembrie, urmand ca in aceasta perioada Comisia juridica, ce a fost sesizata, sa intocmeasca raportul", a sustinut vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean (PDL).

Reprezentantii Opozitiei au declarat in repetate randuri ca nu isi vor da voturile pentru a se ajunge la cele doua treimi necesare revizuirii, pretinzand ca acest Parlament nu are legitimitate necesara pentru a o face. In plus, ei considera ca multe dintre propunerile lui Traian Basescu sunt inacceptabile.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Boc revizuire Constitutie, #Boc Opozitie sfidare democratie , #premier