Boc: Reorganizarea Romaniei e necesara, dar fara landuri si regiuni cu continut etnic (Video)

Joi, 24 Iunie 2010, ora 12:02
4127 citiri
Boc: Reorganizarea Romaniei e necesara, dar fara landuri si regiuni cu continut etnic (Video)

Premierul Emil Boc a declarat joi, in cadrul unei dezbateri pe tema reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei, ca, in situatia reorganizarii statului sub forma de regiuni, acestea nu trebuie sa aiba "continut etnic", landuri ori alte structuri independente si care au continut etnic.

"Un lucru trebuie sa fie foarte clar, aceste regiuni nu trebuie privite ca regiuni cu continut etnic, pentru ca atunci am denatura sensul discutiei de la care pornim.

Regiunile trebuie sa fie unitati administrativ-teritoriale, care sa raspunda nevoilor Romaniei, de o mai buna administrare a serviciilor publice si care sa raspunda calitatii de stat membru al UE", a declarat Boc.

El a precizat ca, daca politicienii ajung la concluzia ca regiunea trebuie sa aiba statut juridic, atunci trebuie revizuita Constitutia, deoarece forma actuala a Legii fundamentale prevede organizarea teritoriului sub forma de judete, municipii, orase si comune.

In plus, a precizat Boc, Constitutia spune ca Romania este stat unitar, ceea ce exclude posibilitatea federalizarii tarii.

"Avem Constitutia Romaniei, care este principalul element de reper atunci cand pornim orice discutie despre reorganizarea administrativ - teritoriala in plan regional. Constitutia, in acest moment, este foarte clara: Romania este stat national unitar. (...)

Nu vom putea avea niciun fel de structura cu componenta federala in Romania, prin care sa putem vorbi ca in Germania de landuri, sau ca in America de state", a declarat Boc.

Premierul a explicat ca actul normativ care prevede impartirea Romaniei in opt regiuni de dezvoltare economica nu stabileste un statut juridic pentru acestea. El considera insa ca organizarea in opt regiuni de dezvoltare nu mai raspunde nevoilor actuale ale Romaniei.

"Se pune intebarea: acest sistem actual, al regiunilor de dezvoltare, mai raspunde nevoilor Romaniei? Impartirea in opt regiuni constituie cadrul in care Romania se poate dezvolta mai departe? Raspunsul meu la aceasta intrebare este din nou negativ. Nu, nu raspunde nevoilor Romaniei", a punctat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Boc constitutie reorganizare, #Boc regiuni Romania, #Boc reorganizare etnica , #premier