Boc: Reorganizarea teritoriala ar trebui pusa in aplicare pana in 2012

Joi, 16 Iunie 2011, ora 22:39
3377 citiri
Boc: Reorganizarea teritoriala ar trebui pusa in aplicare pana in 2012
Foto: Financiarul.com

Reorganizarea administrativ teritoriala a Romaniei ar trebui pusa in aplicare pana in 2012, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc.

El a subliniat ca BPN al PDL a luat decizia cu larga majoritate de sustinere a procesului de reorganizare, precizand ca acest demers e necesar pentru a se evita "alocari care sa aiba caracter politic".

Emil Boc spune ca, desi exista puncte de vedere diferite pe aceasta tema a reorganizarii cu partenerii de guvernare, in acest moment Coalitia functioneaza.

"Eu cred ca romanii si maghiarii trebuie sa discute daca e necesara o asemenea reorganizare, iar noi politicienii sa venim cu argumente. In acest moment exista un Guvern care are o majoritate in Parlament si o Coalitie stabila. E adevarat ca avem puncte de vedere divergente pe unele subiecte - amintiti-va ca pe proiectul vizand indemnizatia pentru mame am avut puncte de vedere diferite, le-am pus de acord si am mers mai departe. Aici e un subiect de o mai mare amploare si e firesc ca pana se discuta, lucrurile sa fie putin diferite. Am incredere ca dialogul politic va reprezenta o calea de trecere mai departe", a spus Emil Boc la postul de televiziune B1 .

"Dialogurile politice se poarta in Coalitie nu la televizor. Daca dorim sa rezolvam o problema nu o discutam inflamant la TV, dupa care discutam si stingem focul", a adaugat acesta.

Despre referendumurile pe reorganizare

Referitor la intentia presedintelui CJ Vrancea, Marian Oprisan, de a organiza referendum pe reorganizare, Emil Boc a spus ca este treaba prefectului sa analizeze daca se vor indeplini conditiile legale, considerand ca legea nu obliga la un scrutin popular.

"Intai sa vedem daca vor avea pasii legali... E treaba prefectului sa analizeze ce se intampla acolo, in primul rand. Toate actele emise de catre autoritatile locale sunt cenzurate din perspectiva legalitatii de catre institutia prefectului, asa scrie in Constitutie. Nu stiu daca se incadreaza sau nu in limitele legii, vom vedea acest lucru, eu nu am vazut nicio cerere oficiala, am vazut numai declaratii politice", a spus Emil Boc.

Premierul sustine ca in spatele unui asemenea demers "e aceasta reactie a baronilor PSD care azi i-au pus pumnul in masa lui Victor Ponta si Crin Antonescu, spunandu-le: 'Nu va atingeti de fiefurile noastre'.

Emil Boc spune ca reorganizarea teritoriala are si foarte multi adversari, pentru ca "toti pierd" in urma acestui proces.

"Pierd influenta si posibilitatea de a mai avea centrele de putere pe care le mai au, pierd mosiile pe care le gestionau, pietele clientelare constituite. E adevarat ca este o miza mare in joc. Dar pe de alta parte, este marele castig ca Romania poate sa se dezvolte altfel", a explicat seful Executivului.

Problema reorganizarii este in exclusivitate a statului roman

Premierul Emil Boc a mai spus, joi, in replica la declaratiile vicepremierului ungar Zsolt Semjen privind neacceptarea reorganizarii teritoriale pregatita la Bucuresti, ca aceasta chestiune de reimpartire administrativa este exclusiv problema statului roman.

"Problema reorganizarii administrativ-teritoriale, ca in orice stat european, este o problema a statului respectiv", a subliniat premierului.

El a invocat si o pozitie oficiala a UE "cu privire la reorganizarea administrativ-teritoriala spunand foarte clar ca este o problema exclusiva a statului in cauza, statul in cauza avand doar obligatia de a respecta modalitatea de raportare la Eurostat".

Ungaria acuza planul de reorganizare: Problema de viata si moarte pentru maghiari

In ceea ce priveste legea statutului minoritatilor, premierul Emil Boc a declarat ca acest act normativ reprezinta o lege cadru, pe care PDL o sustine si unde sunt regasite toate drepturile specifice, care "le garanteaza dreptul la propria identitate, la exprimare, la tot ce inseamna protectia drepturilor culturale, exact cum exista in orice stat democratic european si in conformitate cu conventiile internationale".

"Reorganizarea nu este un argument impotriva unei minoritati, ci o posibilitate suplimentara de manifestare", a mai considerat seful Executivului.

Emil Boc a mai declarat ca in iulie anul viitor va fi referendum pentru revizuirea Constitutiei. In opinia sa ambele proiecte, atat revizuirea Constitutiei, cat si reorganizarea teritoriala a tarii, au sanse de peste 50%, "pentru ca ele vin sa raspunda nevoilor oamenilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#premier Emil Boc, #reorganizare teritoriala Romania, #statut minoritati , #premier