Boc: Romania are o problema majora in implementarea proiectelor cu fonduri europene

Vineri, 06 Mai 2011, ora 16:54
1098 citiri
Boc: Romania are o problema majora in implementarea proiectelor cu fonduri europene

Romania nu are o problema in ceea ce priveste depunerea si semnarea de proiecte cu fonduri europene, ci cu implementarea acestora, a declarat vineri, la Bistrita, primul ministru Emil Boc.

"In momentul de fata, Romania nu are o problema cu depunerea de proiecte, nu mai are o problema cu semnarea de contracte, dar are o problema majora cu implementarea lor. De aceasta implementare depinde absorbtia fondurilor europene in Romania si posibilitatea de a le utiliza in integralitate", a spus premierul.

Potrivit lui Emil Boc, in Romania in momentul de fata sunt depuse, pe fondurile structurale, proiecte in valoare de 52,6 miliarde de euro, desi fondurile disponibile sunt de doar circa 19 miliarde de euro.

Dintre proiectele depuse, 5.655 sunt contractate, cu o valoare totala de 12,5 miliarde de euro, insa suma platilor efectuate pe aceste proiecte se ridica la numai 2,37 miliarde de euro, dintre care pentru prefinantare 1,49 miliarde de euro, iar ca rambursari 880 de milioane de euro.

Seful Executivului a amintit de situatii in care, de la semnarea contractelor pana la organizarea licitatiilor, au trecut 18 pana la 20 de luni, lucru considerat o trenare pentru absorbtia fondurilor europene.

In ceea ce priveste judetul Bistrita-Nasaud, premierul Emil Boc a precizat ca in acest moment se afla in implementare proiecte cu fonduri europene in valoare de 330 de milioane de euro, ceea ce arata o preocupare a autoritatilor locale pentru accesarea acestor fonduri.

Emil Boc a participat vineri, alaturi de ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, la semnarea a patru proiecte cu finantare europeana destinate judetului Bistrita-Nasaud, in valoarea totala de peste 21,4 milioane de euro. Trei dintre aceste proiecte au fost depuse de Primaria Bistrita (reabilitarea strazilor din zona centrala, sisteme de supraveghere in municipiu si restaurarea monumentului istoric "Casa cu lei"), iar cel de-al patrulea a fost castigat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud (modernizarea unui centru de ingrijire si asistenta pentru persoanele cu handicap in comuna Nuseni).

Citeste si:
Florin Cîţu, dispus să discute cu USR PLUS: ”Am încredere că va câştiga raţiunea”
Florin Cîţu, dispus să discute cu USR PLUS: ”Am încredere că va câştiga raţiunea”
Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că PNL este dispus să discute cu USR PLUS oricând doreşte acest lucru şi a precizat că are încrederea că în acest partid va câştiga raţiunea şi...
Pe cine a răsplătit Cîțu. Portret de vicepreședinte PNL. Traseist, trădător, câștigător
Pe cine a răsplătit Cîțu. Portret de vicepreședinte PNL. Traseist, trădător, câștigător
Ciprian Pandea a fost transferat de liberali de la PSD în 2020. Pandea, aflat inițial în tabăra Orban, a trecut în echipa câștigătoare înaintea Congresului. Răsplata: a fost ales...
Sursa: AGERPRES