Boc: Romania nu a inceput, oficial, negocierile cu FMI

Luni, 16 Martie 2009, ora 22:28
1298 citiri
Boc: Romania nu a inceput, oficial, negocierile cu FMI

Romania nu a inceput inca, oficial, negocierile cu Fondul Monetar International, a anuntat premierul Emil Boc, luni, la B1 Tv.

"Romania inca nu a inceput negocierile oficiale cu FMI. Romania, inca din 12 ianuarie, la Bruxelles, in prezenta presedintelui, a primului ministru, a domnului Puscas, a domnului Nica, a soliciat un imprumut de la Comisia Europeana.

Pentru ca suntem tara membra, am cerut sprijin financiar, cum au facut majoritatea tarilor membre. Uniunea Europeana pune conditia ca orice imprumut pe care il da unei tari sa fie monitorizat de FMI, pentru ca UE nu are expertiza", a explicat Emil Boc.

Concret, Boc a subliniat ca pana in acest moment autoritatile competente de la Bucuresti nu au facut decat sa analizeze un imprumut extern, insa nu s-a luat inca o pozitie oficiala in acest sens.

"Ministerul Finantelor si Banca Nationala nu au facut decat sa prospecteze tehnic cum sa finanteze datoria externa a Romaniei. Am infiintat in Guvern, la propunerea mea, un comitet interministerial de finantare interna si externa a Romaniei, format din cinci ministri PSD si cinci ministri PD-L, care vor avea pe masa toata informatia tehnica de la specialisti. Inca nu am luat o decizie privind imprumutul", a declarat Boc.

Primul ministru a explicat, inca o data, de ce are Romania nevoie de un imprumut extern: "trebuie sa discutam cu bancile cum isi mentin liniile de finantare pentru economia romaneasca. Astazi sunt blocate finantarile si banii pe piata nu exista, domnul Pogea cumpara tot ce e pe piata. O parte din banii pe care ii vom lua din imprumutul extern, daca vom hotari sa il luam, ii vom folosi pentru lichiditati.

Vom discuta cu bancile, in special cu bancile mama, sa pastreze liniile de finantare pentru Romania, ceea ce au promis ca vor face. Cand depui 100 de euro in banca, 40 se duc in garantie la BNR. Noi trebuie sa ne asiguram ca banii pe care ii bagam nu se vor duce la bancile mame, ci vor ramane in tara, pentru investitii. Deocamdata, insa, totul e blocat".

Criza nu a atins apogeul

"Criza nu a atins apogeul. In aprilie va fi mai greu decat in martie si apoi speram sa putem avansa intr-o directie mai buna. Spun asta pentru ca nu stie nimeni cat va tine criza, nici in SUA, nici in Romania.

Nu ne mai putem juca cu soarta romanilor. Putem sa facem o reducere in administratie de trei miliarde de euro. Renuntam la plasme, avem nevoie de autostrazi", a avertizat Boc.

Daca presedintele Traian Basescu a punctat ca austeritatea si solidaritatea sunt cuvintele de ordine ale lui 2009, premierul Emil Boc le completeaza cu "prudenta si chibzuiala". Totodata, ca maine sa ne fie bine trebuie sa incepem sa actionam de azi, este politica pe care o adopta Boc.

"Avem guvern, avem plan, avem criza mondiala, mai avem ceva mosteniri ale trecutului. Nu va fi foarte usor, va fi o perioada mai grea, nu doar pentru romani, peste tot in lune. Daca facem azi ceea ce trebuie vom avea maine o zi mai buna.

Trebuie sa luam din timp niste masuri ca maine sa ne fie mai bine. Nu ma refer la maine marti. Din '89 si pana acum Romania nu s-a confruntat cu o criza si externa si interna. Cand am avut crestere economica, in loc sa punem banuti deoparte, am consumat si am cheltuit si cat n-am avut", a adaugat Boc.

Guvernul PSD-PD-L

In ciuda acuzatiilor de secretomanie privind imprumutul de la FMI si nu numai primite din partea social-democratilor, Emil Boc a spus ca niciun ministru nu i-a reprosat ca ia decizii de unul singur.

"Nu cred ca in cele approape trei luni de cand suntem la guvernare vreun ministru din cabinet sa-mi reposeze mie, ca prim ministru, asta. Stiu sa fiu un partener, stiu sa-mi rspect cuvantul dat si documentul semnat.

N-am luat niciodata o decizie de capul meu, fara sa ii consult. As putea sa fac asta, pentru ca primul-ministru decide, are ultimul cuvant, dar nu am facut asta. Sunt multumit si de ministrii PSD si de ministrii PD-L", a clarificat premierul.

In replica la criticile fostului premier, Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca a fugit la Bruxelles ca sa scape de responsabilitatea crizei, Boc a sustinut ca, mai degraba, liderul PNL a fost plecat prin tara in campanie impotriva colegului de partid, Crin Antonescu.

"Tariceanu a spus ca am fugit la Bruxelles. O fi fost el plecat in campanie in tara in campanie impotriva lui Antonescu. As putea sa ma duc in fiecare zi si sa fiu plecat la cate invitatii externe primesc. Ma duc cu presedintele la Bruxelles joi si vineri. Apoi imi voi alege deplasarile cu mare grija", a adaugat seful Executivului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Emil Boc FMI, #Romania negocieri FMI , #premier