Boc: S-au semnat de opt ori mai multe contracte pentru fondurile UE

Marti, 07 Iulie 2009, ora 17:27
1108 citiri
Boc: S-au semnat de opt ori mai multe contracte pentru fondurile UE
Foto: Realitatea TV (arhiva)

In primele sase luni din acest an s-au semnat de opt ori mai multe contracte pentru fondurile europene decat in perioada 2007 - 2008, a declarat premierul Emil Boc.

Astfel, de la 168 de proiecte semnate in cei doi ani precedenti, s-a ajuns, la 30 iunie 2009, la un numar de 1.261 de contracte, potrivit lui Boc.

De asemenea, a crescut semnificativ si numarul proiectelor aprobate, in special datorita reducerii birocratiei.

"In perioada 2007 - 30 iunie 2009, au fost aprobate 2.154 de proiecte, valoarea lor fiind de 3,7 miliarde de euro", a spus Boc, aducand aminte ca, inainte de preluarea puterii de catre actualul guvern, fusesera aprobate doar 420 de proiecte.

El a adaugat ca infiintarea Comisiei interministeriale pentru absorbtia fondurilor europene a fost eficienta. Astfel, a fost scurtat termenul de analiza si a fost modificata legislatia pentru achizitiile publice, pentru a mari transparenta.

"Am majorat cota de prefinantare, pentru proiectele europene, de la 15% la 20%, si apoi de la 20% la 30%. Acest lucru inseamna un sprijin extrem de important pentru autoritatile locale si firmele private", a spus Boc.

De asemenea, au fost acreditate sase din cele sapte programe sectoriale, singurul ramas pe dinafara fiind cel pentru transporturi.

Potrivit prim ministrului, s-au facut plati directe in valoare de 290 de milioane de euro, adica dublul valorii de 145 de milioane de euro, cat a fost in perioada 2007 - 2008.

"Romania are aprobate, din partea Comisiei Europene, 11 proiecte majore, in domeniul mediului, printre care se numara alimentare cu apa, tratarea apelor uzate si managementul deseurilor. Acest numar reprezinta cele mai multe proiecte acordate unui stat membru, pana in 2013, cu o valoare totala de 1,1 miliarde de euro", a adaugat Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#absorbtie fonduri europene, #Emil Boc fonduri , #premier