Boc si reorganizarea teritoriala: Asumarea raspunderii e una dintre alternative

Marti, 14 Iunie 2011, ora 21:49
2470 citiri
Boc si reorganizarea teritoriala: Asumarea raspunderii e una dintre alternative
Foto: news20.ro

Premierul Emil Boc a declarat, marti seara, ca discutiile in Coalitie privind reorganizarea teritoriala a Romaniei vor continua cu partenerii de guvernare, precizand ca se va incerca sa se explice partenerilor toate "fatetele" procesului de organizare a tarii.

Premierul a tinut sa sublinieze ca inca nu s-a stabilit cum va fi promovata aceasta propunere, precizand ca "asumarea raspunderii este una dintre alternative".

Emil Boc a explicat, la televiziunea nationala, ca reforma administrativ-teritoriala nu este facuta nici pentru PDL, nici pentru UDMR, ci pentru reforma Romaniei. "E ca si cum ai avea un motor nou, dar amplasat intr-o masina veche. Nu poti sa ai un motor nou intr-o caroserie veche", a explicat acesta.

Premierul sustine ca reforma nu are nicio conotatie politicianista, pentru ca nu are niciun avantaj politic, precizand: "cel care castiga este cetateanul".

Avantajele variantei PDL, potrivit lui Emil Boc

Seful Executivului a prezentat si avantajele variantei PDL privind reorganizarea teritoriala:

"In primul rand, prin organizare ne propunem ca cetateanul sa nu faca un kilometru in plus ca sa obtina actele necesare, ci institutiile sa fie cat mai aproape de el.

In al doilea rand, organizarea simplifica birocratia, prin comparatie cu varianta USL, care vine cu un nou nivel, o structura peste judete, care complica birocratia.

In al treilea rand, e vorba de reducerea costurilor cu functionarea statului.

Al patrulea argument, si cel mai important, este destructurarea unor retele clientelare, cel putin din ultimii 20 de ani, daca nu din ultimii 40 de ani. Prin eliminarea retelelor vom avea mai putina coruptie.

Al cincilea argument ar fi cel legat de absorbtia mai buna a fondurilor europene", a spus Emil Boc.

Intrebat de ce nu a discutat argumentele inainte cu partenerii de Coalitie, premierul a raspuns ca intotdeauna vor exista pareri diferite pe subiecte atat de importante.

"Daca era simplu sa se faca, il faceau si altii inaintea noastra", a completat el. Emil Boc a spus ca si Adrian Nastase a incercat, dar nu a putut pentru ca "au intervenit baronii".

Despre varianta propusa de Opozitie

Emil Boc a vorbit si despre varianta propusa de Opozitie, despre care spune ca este una total diferita de cea a PDL, "dar asta nu inseamna ca nu vom avea dialog" (cu Opozitia, n.red).

"Dar ce propune USL? Propune in primul rand sa se amane, sa se faca din 2016. Propune sa se revizuiasca Constitutia si sa se faca inca o structura peste judete, care doar ar ingreuna birocratia. Daca acum nu se inteleg judetele, cum se vor intelege cand va aparea o noua structura deasupra lor, asa cum propune USL?", a precizat premierul.

In opinia sa, pentru o reorganizare a teritoriului tarii nu este nevoie de referendum.

Costurile reorganizarii, reduse

Emil Boc a tinut sa sublinieze ca reorganizarea nu presupune schimbarea actului de identitate in exercitiu. "Ele isi pastreaza valabilitatea pana cand expira, dupa aceea se face in noua structura... Vrem sa aducem acele servicii de care are nevoie cetateanul cat mai aproape de casa lui ", a explicat Boc.

"Nu Uniunea Europeana ne cere sa modificcam structura administrativa. Daca nu facem aceasta modificare, nu vom avea capacitatea sa atragem fonduri europene. Daca avem judete mai mari, aceste judete pot sa acceseze direct fonduri europene", a mai afirmat premierul.

Seful Executivului sustine ca s-au facut calcule si rezultatul "este net favorabil in sensul reducerii cheltuielilor".

Statutul minoritatilor

In privinta statutului minoritatilor, Emil Boc, a declarat ca acesta face parte din programul politic al Coalitiei, si trebuie adoptat pana la finele lunii iunie in Parlament.

"Este o lege care este ceruta de Constitutie, care nu a fost adoptata. Trebuie sa se faca acest lucru", a afirmat premierul.

Revizuirea Constitutiei

Proiectul de revizuire a Constitutiei va ajunge in Parlament in cel mult o saptamana, dupa primirea avizului de la Curtea Constitutionala, a mai declarat premierul Emil Boc.

"Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, are deja proiectul de revizuire a Constitutiei la Curtea Constitutionala si va ajunge la Parlament probabil in maximum o saptamana. (...) Aici iarasi trebuie sa ne uitam la interesul general, daca ne vom uita fiecare la interesul numarului de parlamentari, nu vom face un pas inainte", a afirmat Boc.

Aderarea la spatiul Schengen

In ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, Emil Boc s-a aratat optimist ca in toamna Romania va primi un raspuns pozitiv.

"Cred ca decizia din toamna ne va permite integrarea graduala sau in trepte in spatiul Schengen. (...) Sunt convins ca in toamna vom avea un raspuns, cand va fi reuniunea la nivelul UE, cand se va lua decizia (...) daca Romania sau Bulgaria nu fac greseli", a spus premierul.

El a precizat ca tot ceea ce isi doreste tara noastra este sa nu fie discriminata fata de celelate state si sa nu i se impuna criterii suplimentare.

"Optiunea Romaniei este foarte clara, de integrare, pentru ca ne-am indeplinit obligatiile si tot ceea ce cerem Uniunii Europene este sa nu fim discriminati fata de celelalte tari care s-au integrat si sa ni se impuna alte criterii", a mai spus premierul.

Pe de alta parte, seful Executivului a declarat ca nu a fost informat despre propunerea ministrului de Externe Teodor Baconschi de a angaja o parte dintre oamenii disponibilizati la MAI in reteaua consulara a MAE, dar este convins ca seful diplomatiei va aduce lamuririle necesare, joi, in sedinta de Guvern.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Emil Boc premier, #reorganizare teritoriala Romanie , #premier