Boc trebuie sa cedeze !

Duminica, 23 Mai 2010, ora 12:05
7496 citiri
Boc trebuie sa cedeze !

Emil Boc nu poate s-o tina tot asa. Trebuie sa cedeze in chestiunea taierilor de salarii, dar mai ales de pensii. Nu sa renunte la ele. Face ceea ce trebuie cand ia masurile astea. Ci doar sa renunte la taierea celor foarte mici.

De ce ? Ei bine, oamenii care le primesc sunt singurii oameni care nu pot fi bagati in statisticile de venituri. Noi, toti ceilalti, suntem statistici. Nu si ei. Pentru ca pentru unii dintre ei diferenta dintre ce iau acum si ce vor lua dupa reduceri poate fi diferenta dintre acel medicament care-i tine in viata luna asta si lipsa lui. Asta e altfel de statistica. E ASA de simplu !

Ce nu sunt

Pensionarii cu cateva milioane pe luna sunt multe lucruri. Ei insisi milioane, in primul rand. Apoi, fireste, batrani. Bolnavi. Comunisti. Taranisti. Pedelisti. CAP-isti. Multe lucruri. Dar sunt si cateva lucruri care nu sunt. Nu sunt pensionari nesimtiti. Nu sunt oameni gasiti de Antene ca sa-l faca de ras pe Basescu. Nu. Sunt oameni care traiesc cu venituri care pentru politicieni sunt cifre abstracte, imposibil de ancorat in realitate. Din simplul motiv ca majoritatea alesilor nostri nu au trait vreodata cu asa de putin. Sau, in rarele cazuri, e mult prea mult de atunci.

Deci, batranii cu pensii mici sunt cei mai vulnerabili. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu spunea ca ii ajuta nepotii. Ar trebui sa se opreasca de la a spune lucruri trasnite. Nu pe toti ii ajuta. Nu pe toti POT sa ii ajute. Nu toti au nepoti, la urma urmei. Si trebuie sa spunem ca intr-un stat normal, nici nu ar trebui ca vreun nepot sa isi ajute bunicii.

Pentru tineri, e altfel. Se mai descurca. E altfel cand esti tanar . E vremea cand o taiere de salariu se poate suporta. Nu foarte usor, dar oricum ai mai multe alternative decat pensionarii. Poate o schimbare de slujba, poate inca una , poate activitati care sa-i mai aduca venituri. Nu e cazul batranilor, pe care limitele biologice ii obliga sa se bazeze doar pe pensia lor.

De aceea, batranii sunt primii care trebuie ajutati. Inaintea oricui altcuiva. Pragmatic, trebuie sa recunoastem ca in acest moment nu ei sunt cei care tin economia in spate. Omeneste insa, fata de ei avem datoria cea mare. Si trebuie sa ne-o platim cum se cuvine.

Se va taia?

In mod normal, guvernul Boc ar trebui sa renunte la taierea pensiilor mici. Prin taieri drastice din alte parti, se poate compensa. E greu de crezut ca nu exista posibilitati, atat timp cat institutiile centrale ale statului sunt inca adevarate sugative de bani necontrolate.

Exista totusi si posibilitatea ca guvernul sa fi luat in considerare aceasta posibilitate si sa fi anuntat taierile maximale pentru a avea de unde ceda mai tarziu. Un guvern cu o strategie inteligenta asa ar proceda. Sa speram ca e cazul si aici. Trebuie sa fie cazul. Daca nu, abia atunci vom putea spune ca guvernul Boc e in deficit de omenie. Iar cei care vor suferi vor fi cei care o merita cel mai putin. Si care o pot suporta cel mai putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reducere pensii Emil Boc, #reducere pensii mici , #premier