Boc: Vom achita datoriile fostului Guvern (Video)

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 17:09
1854 citiri
Boc: Vom achita datoriile fostului Guvern (Video)

Premierul Emil Boc a anuntat vineri ca Executivul va achita toate facturile si subventiile restante ale fostului Guvern, pentru ca statul sa nu fie un factor suplimentar de blocaj al economiei, in contextul crizei.

Vinerea trecuta, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca Guvernul va plati esalonat facturile emise la 31 decembrie 2008 si neachitate, in valoare de 7,7 miliarde lei, pentru a nu bloca economia, primele trei transe urmand a fi efectuate la sfarsitul acestei luni, in februarie si martie.

Totodata, premierul a anuntat ca proiectul de buget pe 2009 va fi dezbatut si adoptat in sedinta de Guvern de joi, 29 ianuarie, si tot atunci opinia publica va fi anuntata cu privire la majorarile salariale si de pensii care vor avea loc anul acesta.

"Nu imi cereti sa va spun astazi daca si cat ca vor creste salarile sau pensiile. Acest lucru il vom spune joi cand vom adopta bugetul", a declarat premierul la sfarsitul intalnirii pe care au avut-o mai multi ministri cu reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor pe tema bugetului si a masurilor anti-criza ce vor fi luate.

In acelasi timp, premierul a anuntat ca unul din obiectivele cabinetului sau este de a reduce cheltuielile bugetare la nivelul anului 2007.

"Am discutat si despre reducerea cheltuielilor bugetare cu personalul, bunurile sau serviciile. Obiectivul nostru este sa prognozam in buget cheltuieli la nivelul 2007, nici macar 2008", a anuntat Emil Boc, acuzand fostul Guvern condus de Calin Popescu Tariceanu ca "a avut o abordare total gresita, in privinta cheltuielilor cu bunurile materiale si cu personalul", in loc sa faca investitii.

Boc: Vom aloca 20 la suta din buget pentru investitii in infrastructura

Premierul a anuntat ca pe parcursul celor trei ore de discutii cu sindicatele si patronatele au fost abordate diverse teme legate ata de buget cat si de pachetul de masuri anti-criza, precizand ca toate recomandarile formulate de partenerii sociali au fost inregistrate si vor fi analizate in detaliu si ulterior integrate, in masura posibilitatilor, in buget.

Emil Boc a subliniat ca actualul Executiv va sprijini mediul de afaceri cu alocarea a 20 la suta din bugetul pe 2009 pentru investitii in infrastructura din toate domeniile, de la transporturi, mediu, sanatate sau agricultura.

"Optica generala a programului anticriza este centrata pe dezvoltarea economica, adica principala componenta a bugetului si a planului anticriza vizeaza dezvoltarea economica, sprijinirea mediului de afaceri, iar aici avem in vedere alocarea a 20% din buget pentru investitii, printr-o sustinere masiva a investitiilor publice in infrastructura si ma refer la transporturi, centuri ocolitoare, drumuri nationale, autostrazi, la infrastructura din mediu, educatie, sanatate, agricultura, ca o componenta de a sustine partea economica a bugetului, astfel incat sa avem resursele necesare pentru a ne achita obligatiile sociale pe care le avem", a explicat Emil Boc.

Cea de a doua prioritate a Guvernului va fi atragerea fondurilor europene.

"A treia componenta vizeaza partea sociala. Aceasta componenta are o pondere decisiva in bugetul de stat. Vreau sa ii asigur pe toti ca acest buget va pastra un echilibru intre componenta economica si cea sociala, pentru a putea sa protejam cetatenii", a mai spus premierul.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Emil Boc, #premier, #proiect buget 2009, #cheltuieli personal bugetar , #premier