Ziare.com

Boc vrea informatizarea sistemului sanitar pana la sfarsitul lui 2011

de Alina Bardas
Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 22:22

   

Boc vrea informatizarea sistemului sanitar pana la sfarsitul lui 2011
Romanii vor putea beneficia pana la sfarsitul anului 2010 de sistemul informatic unitar integrat in domeniul sanitar, iar pana la sfarsitul lui 2011 de cardul national de sanatate, fisa elctronica a pacientului si reteta electronica, este promisiunea premierului Emil Boc.

"Astazi (n.red-miercuri) am discutat cateva aspecte extrem de importante care tin de reforma in domeniul sanatatii, pe o componenta pe care foarte putini au abordat-o, pentru ca a fost si este o sursa de pierdere a banilor publici in domeniul sanitar. Desi in 2000 s-a impus implementarea sistemului informatic unitar integrat, ce trebuia finalizat pana in 2002, nici azi nu e implementat", s-a plans, miercuri, premierul.

Prim-ministrul spera ca prin acest sistem sa nu se mai poata deconta retele compensate si gratuite la mai multe farmacii, facand astfel economii substantiale la bugetul Sanatatii.

"Acest sistem aplicat in domeniul sanatatii la toate farmaciile impreuna cu cardul national de sanatate, fisa si retea electronica aduc economii de 300 de milioane de euro la domeniul sanitar. In contextul in care este implementat acest sistem, orice reteta emisa de un medic se vede in sistemul informatic, ea poate fi platita de o singura farmacie si nu se mai duce pacientul la mai multe farmacii si se deconteaza la mai multe, ca sa se piarda bani publici", sustine seful Executivului.

Potrivit lui Boc, intregul sistem electronic va scuti romanii sa mearga la locul de munca sau la casa de pensii pentru a face dovada ca au platit asigurarea de sanatate.

"Am stabilit ca pana la sfarsitul lui 2010 sistemul informatic unitar integrat sa fie finalizat in Romania. In 10 ani s-au facut 5 judete. Este cazul ca acest lucru sa fie rezolvat. El va aduce economii extrem de consistente. Este nevoie de vointa politica pentru ca acest sistem sa fie implementat.

Cardul national de sanatate va permite sa avem pentru fiecare cetatean un inventar complet a starii de sanatate si nu va mai fi obligat sa se mearga de fiecare data dupa o adeverinta la locul de munca sa se faca dovada ca a platit contributia, caci vor fi vazute pe card si nu va mai fi nevoie de birocratie suplimentara", promite Emil Boc.

Pentru implementarea intregului sistem Romania va primi o finantare din partea UE in valoare de 50 de milioane de euro, bani ce vor fi gestionati de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

"Pana la sfarsitul lui 2011 trebuie sa fie implementat cardul national de sanatate, fisa elctronica a pacientului si reteta electronica. Avem 50 de milioane de euro de la UE si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este obligata sa foloseasca acesti bani pana la sfarsitul lui 2011. Price reteta odata emisa nu mai poate fi dublata", a conchis el.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1033 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce p..a :)

ce i-a oare pt visele astea?

 

orice prostie aruncata pe la guvern de femeile de servici...

boc o transmite in mass-media ca un adevarat purtator de cuvant al GUVERNULUI !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor