Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Boc: Vreau sa-i asigur pe romani ca vom tine lucrurile sub control

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 23:02
2520 citiri
Boc: Vreau sa-i asigur pe romani ca vom tine lucrurile sub control

Chiar si in "aceste conditii dificile" exista solutiile economice si sociale pentru a mentine lucrurile sub control, a dat asigurari premierul Emil Boc, joi, dupa anuntarea aprobarii formei preliminare a bugetului pe anul 2009.

"Vreau sa-i asigur pe toti romanii ca si in aceste conditii dificle exista solutiile economice si sociale pentru a mentine lucrurile sub control.

Putem sa mentinem lucrurile sub control cu unele constrangeri, cu masuri care nu intotdeauna sunt populare. Nu putem sa fim cu unii muma si cu unii altfel", a declarat Emil Boc la televiziunea publica.

Masurile economice amintite de Boc si in briefig-ul de presa de dupa sedinta de cinci ore a Guvernului de joi sunt alocarea a 20% din bugetul pe 2009 pentru o investitie publica masiva in infrastructura, achitarea datoriilor guvernamentale la restantele lasate de vechiul Guvern, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare, neimpozitarea profitului reinvestit, posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu cel de platit, capitalizarea CEC si Eximbank si extinderea programului RABLA.

Masurile sociale menite sa stabilizeze situatia actuala a Romaniei, in opinia lui Boc, sunt pensia sociala minima, de 350 lei, care va fi acordata in doua transe, compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu pensie mai mica de 600 lei si neplata contributiile de asigurari sociale la bugetul de stat in cazul veniturilor din somaj tehnic.

Romania, extern si intern

In contextul in care agentiile de rating au redus calificativele acordate Romaniei, premierul Boc a explicat ca este imperios sa "fim cat mai credibili": "Trebuie sa fim credibili. Cu cat esti mai nesigura ca tara, cu atat, agentiile de rating te scad mai mult. Agentiile de rating ne-au pus tot mai jos pentru ca au vazut ca la noi se poate orice. Deci, sa fim credibili".

In ceea ce priveste situatia interna, Emil Boc a amintit din nou cea mai importanta masura economica a planului anticriza al Guvernului: alocarea a 20% din bugetul pe 2009 pentru investitia publica masiva in infrastructura.

Concret, Guvernul va aloca in acest an 1 miliard de lei pentru investitiile in drumuri judetene si comunale, din suma totala de 10 miliarde euro destinata constructiei de drumuri, autostrazi si investitii in lucrari de canalizare.

Totodata, seful Executivului a adaugat ca, pe langa investitiile publice masive in infrastructura, alta prioritate importanta a Guvernului pe care in conduce este absorbtia de fonduri comunitare.

"Prioritati: investitiile publice masive in infrastructura. Avem mai multi bani pentru investitii decat a avut Guvernul Tariceanu, care avea crestere economica de 7%. Va dati seama ce efort face acest guvern...", a adaugat Boc.

Seful Executivului a vorbit si despre absorbtia fondurilor comunitare: "Guvernul Tariceanu a atras mai putin de o patrime din cat ar fi putut sa atraga, si-a batut joc de aceste fonduri".

Mostenirea lui Tariceanu

Fostul premier spune ca a lasat actualului Guvern rezerve valutare, bani la treozreria Ministerului de Finante, actualul premier sustine ca Fondul National de Dezvoltare este gol: "Exista bani fictivi, 11 miliarde de RON. Cum spune Balzac, nu-i tot una sa ai 100 de taleri in cap cu sa-i ai in buzunar. Exista doar ca valoare contabila, cu care te-ai putea duce sa imprumuti de pe piata".

In ceea ce priveste rezervele valutare amintite de Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc a explicat ca sunt la Banca Nationala, dar ca este vorba de "rezervele pe care bancile le depun la fiecare depozit in valuta.

Ce treaba are Guvernul cu acesti bani? Eu l-as intreba pe Tariceanu cum a reusit aceasta performanta istorica - sa cheltuiasca cu sapte miliarde de euro mai mult decat a prognozat".

Despre finantarea deficitului bugetar, premierul a trasat trei variante pe care Romania le are in acestmoment: finantarea din partea Uniunii Europene, finantare din piata interna sau imprumut la Fondul Monetar International sau la alte banci: "fara a da cu certitudine, nu exclud posibilitatea unei discutii, negocieri cu FMI".

Guvernul Boc, pana acum

In numai o luna, Guvernul a reusit sa finalizeze bugetul pe 2009, a taiat salariile mari ale sefilor de agentii si inca nu a abandonat OUG ce interzice cumulul salariului si pensiei de la stat.

"Am gasit un proiect de buget care era pentru o alta lume, pe alta planeta. N-avea niciun corespondent cu veniturile reale care erau la bugetul de stat. Am fost nevoiti sa-l retragem", a povestit premierul Romaniei.

"La bugetarii de lux le-am taiat printr-o singura semnatura sa mai aiba salarii de 30, 40 de mii de euro. N-am abandonat ideea de a reglementa cumulul dintre pensie si salariul la stat.

Prin acest cumul nu vrem sa-i oprim sa munceasca pe actori, profesori, medici, asistenti. Eu cred ca e santos si corect sa nu primesti de la stat doua indemnizatii".

Printre masurile ce urmeaza sa fie adoptate se numara si legea salarizarii care, in opinia primului ministru, va pune fiecare categorie sociala la locul ei in societate privind salarizarea.

In cazul in care coalitia PSD+PC-PD-L nu va reusi ce si-a propus, mai spune Boc, inseamna ca "degeaba are o asemenea majoritate in Parlamentul Romaniei".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Emil Boc buget, #buget 2009 , #premier
Comentarii
B
bogdan camionagiul
rank 1
Stiti ca rrrominashii, glumetzi de felul lor....
B
bogdan camionagiul
rank 1
Boc: Vreau sa-i asigur pe romani ca vom tine lucrurile sub control