Caderea in derizoriu a legii

Joi, 25 Martie 2010, ora 18:50
5639 citiri
Caderea in derizoriu a legii

Premierul Emil Boc constata ca legea salarizarii, de-abia adoptata prin asumarea raspunderii guvernului, are hibe mari, din cauza carora profesorii au iesit in strada. Decide o modificare pe genunchi, de azi pe maine, care sa mai bulverseze nitel un sistem si asa bulversat. Cand s-o dovedi si ea proasta sau cand legea va crapa in alta parte, pac, mai punem de-un petec.

De partea cealalta, profesorii nici nu mai baga in seama legile, dupa ce s-au fript cu aceea care le majorara lefurile cu 50%. "Cine mai are incredere in lege, ca tot n-o respecta nimeni?", zice cu obida o dascalita, asa ca ea si colegii ei sunt decisi sa nu se lase pana nu se vor vedea cu banii in buzunar, singura certitudine.

Dincolo de crize economice si politice, acesta este poate cel mai mare pericol care pandeste Romania: pierderea galopanta a respectului fata de lege la toate nivelurile societatii. Este o involutie care are, in principiu, mai multe motivatii.

In primul rand legile, (dar si ordonantele de urgenta, in egala masura), sunt ingrozitor de proaste si necoordonate. Legiuitorul, in marea sa intelepciune, scoate ineptii pe banda rulata. Fie sunt inaplicabile, fie creeaza haos, fie sunt in contradictie flagranta cu alte legi neabrogate, fie necesita amendament dupa amendament, pana arata fix ca un sac peticit. Legea salarizarii, cum spuneam, are toate sansele sa ajunga in aceasta situatie. Ca sa nu mai vorbim despre actele normative declarate neconstitutionale. Numai guvernul Boc, condus, nu-i asa, de un profesor de drept constitutional, a emis cu mare vitejie vreo 4-5 astfel de ordonanate.

De ce se intampla asta? Din cauza incompetentei si superficialitatii cu care se lucreaza in institutiile care emit astfel de acte normative. Guvernul nu are fir de viziune si carpeste circumstante si interese de moment. In Parlament, cine nu chiuleste, vine din cu totul alte motive decat grija pentru legi bune. Numai ce a dovedit Adriana Saftoiu ca in sedintele de plen nimeni nu e atent si poti spune orice enormitate.

Bune sau proaste, legile sunt si ingrozitor de instabile. Ea dureaza cam cat dureaza si interesele puterii. Sa luam tot un exemplu recent: legea functionarilor publici. Doua ordonante de urgenta si o lege de modificare intr-un singur an. Dar in materie fiscala, dar la nivelul educatiei, cat de dese sunt schimbarile? Instabilitatea legislativa groaznica este unul dintre cele mai rele reprosuri pe care le fac insvestitorii romani care au venit deja in Romania si unul dintre cele mai mari retineri ale celor care nu au venit inca.

Dar poate cel mai rau este chiar exemplul pe care il dau autoritatile de la cel mai inalt nivel in privinta respectului fata de lege. Exista legi pe care nu le respecta chiar guvernul Romaniei, iar cea privind lefurile profesorilor este una dintre ele. Demnitarii romnai mustesc de dosare penale si suspiciuni de toate felurile. Mai nou, am aflat cum isi tranzactioneaza politicienii si magnatii dreptatea si adevarul in justitie.

Presedintele tarii nu a condus masina baut fiind, fiica lui nu a explicat daca a platit impozit pentru veniturile absolut remarcabile pe care pretinde ca le-a castigat ca notar, Ion Iliescu este implicat in dosare chiar mai grele, cu sange pe ele, de la revolutie si mineriade, Adrian Nastase este in, credinta populara, simbolul absolut al coruptiei, Monica Iacob Ridzi s-a pretat la gainarii incredibile, despre Ludovic Orban de-abia am aflat ca, intr-adevar, a lovit cu masina o fata, fiind baut, primarii cad ca popicele si lista ar putea continua pe pagini intregi.

Alte probleme sunt coruptia generalizata si neincrederea in justitie. Oamenii sunt convinsi ca cine are bani sau relatii isi rezolva orice problema cu autoritatile, fie ca omoara pe cineva, fie ca fura de rupe, fie ca trece pe rosu in intersectie.

Un exemplu minor, poate, dar zilnic si la-ndemana: pe tot bulevardul Dorobanti zilnic sunt ridicate fara mila masinile parcate ilegal, insa la doi pasi mai incolo, pe strada Beller, in zona cafenelelor pentru smecheri, nu a fost vazuta nicio macar urma unei roti de caracatita, desi masinile sunt parcate de-a valma pe treceri de pietoni, in mijloc de intersectie sau statii de autobuz. Zona este insa imuna la Codul Rutier si sanctiuni.

Din toate aceste motive, in Romania a devenit majoritara opinia potrivit careia numai prostii respecta legea. Din trafic, in afaceri pana in penal mentalitatea colectiva se subsumeaza unui cunoscut banc: cateii trec pe sub lege, dulaii sar peste ea, si boii se opresc in ea. Si cat va ramane asa, nu putem spera sa traim altfel decat traim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
#legi Romania, #legea salarizarii Romania, #Boc profesori lege, #justitie Romania , #premier