Cat va fi rata la Prima Casa pentru locuintele noi?

Joi, 11 Februarie 2010, ora 08:21
2401 citiri
Cat va fi rata la Prima Casa pentru locuintele noi?

Dupa ce premierul Emil Boc a anuntat ca cei care vor sa-si construiasca o locuinta noua prin programul Prima Casa dupa jumatatea acestei luni vor putea accesa de la banca un credit de pana la 75.000 de euro, expertii imobiliari spun ca noua varianta de program va paraliza piata imobiliara.

Vlad Vlasceanu, directorul tIMOn, spune ca daca premierul Boc intelege prin locuinte noi acelea care vor fi finalizate anul acesta si au fost incepute in anii precedenti, masura poate contribui la usoara redresare a pietei imobiliare din Romania, informeaza Financiarul.

Daca, in schimb, premierul intelege ca aceste locuinte vor fi reprezentate doar de constructiile incepute din momentul promulgarii legii, vom asista la un program total nesustenabil.

"In acest moment, dezvoltatorii nu au de gand sa lanseze proiecte noi din cauza lipsei de lichiditati, iar proiecte de anvergura nu le poti lansa peste noapte", declara Vlasceanu.

La randul lor, consultantii imobiliari citati de Ziarul Financiar apreciaza ca dezvoltatorii care au construit locuinte in perioada 2007 - 2008 nu vor putea relua cresterea preturilor, deoarece vor avea concurenta din partea companiilor care au decis sa astepte si pot construi acum la preturi sensibil mai mici.

"Oricum ar fi, numai sa fie, sa nu se opreasca programul. Daca garantia va fi mai mare pentru apartamentele noi, vor putea fi incluse si o serie de locuinte mai mari, care nu se incadrau in vechiul program. Nu cred ca cei care cer acum 60.000 de euro pe apartamente noi vor cere 70.000 din cauza acestui program deoarece vor fi lansate alte proiecte la costurile de constructie de astazi, care sunt mai mici", apreciaza Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cat va fi rata pentru locuintele de la zero

Noul program prevede ca se va putea contracta un imprumut de 71.250 euro, in aceleasi conditii, adica cu avans 5% si dobanzile din prezent, rata lunara va porni de la un minim de 350 de euro.

"Pentru suma de 71.250 de euro, in conditiile actuale de dobanda, rata lunara (la un credit pe 30 ani) variaza intre 360 de euro si 370 de euro, in functie de oferta fiecarei banci", spune Alexandra Popa, analist financiar Conso.ro, citata de Evenimentul Zilei.

In cazul unui credit contractat pe 20 ani, rata lunara urca pana la valori cuprinse intre 450 si 460 euro, in timp ce un imprumut rambursat in 10 ani presupune o rata de 740-750 euro.

Trebuie sa se tina cont si de faptul ca se va majora si cuantumul comisionului datorat catre Fondul National de Garantare a Creditului pentru IMMuri FNGCIMM.

In conditiile actuale, comisionul de 0,37% pe an aplicat la creditul maxim de 57.000 euro presupune o plata totala de 210 euro. Daca valoarea creditului creste la 71.250 si comisionul total va ajunge la 264 de euro in primul an.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...