Ziare.com

Boc anunta contracte finantate de UE cu 10 miliarde de euro

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 16:06

   

Boc anunta contracte finantate de UE cu 10 miliarde de euro
Primul ministru Emil Boc a evidentiat, sambata, la Cluj-Napoca, la ceremonia de semnare a doua contracte finantate prin Programul Operational Sectorial (POS) "Mediu", ca la nivel national sunt 6.177 de contracte semnate pentru finantare europeana, in valoare de 13,4 miliarde de euro, din care contributia UE este de 10,6 miliarde de euro.

"Ca si clujean este o bucurie sa vezi ca 80 de milioane de euro vin in judetul Cluj pentru imbunatatirea infrastructurii de mediu. Tot ca si clujean, stiu ca prin asemenea proiecte, povesti de genul celor intamplate la Pata Rat devin istorie si nu se vor mai repeta.

Nu poti sa ai decat satisfactie ca standarde europene in materie de mediu vor fi implementate. Sunt proiecte importante nu doar pentru municipiu, ci pentru intregul judet, cu municipiul Turda in primul rand, dar si prin proiectul Consiliului Judetean cu statiile de transfer de la Huedin, Gherla si Mihai Viteazul, care vor aduce si in aceste locuri ceea ce are intreaga Europa in materie de mediu. Salut initiativa locala, evident cu efortul pe care ministrul Mediului l-a depus personal pentru ca asemenea proiecte sa fie implementate la timp, intelegand prin aceasta incadrarea in termenele cu Uniunea Europeana", a afirmat primul ministru in discursul rostit la ceremonie.

Seful Executivului a aratat ca intr-un plan mai larg, cel al stadiului absorbtiei fondurilor europene, analiza de la 30 iunie 2011 releva ca pe cele sapte programe operationale au fost depuse proiecte in valoare de 54,2 miliarde de euro, cu mult peste sumele disponibile Romaniei in cadrul programelor operationale.

"Avem o supradepunere de proiecte. In privinta proiectelor aprobate, pana in acest moment sunt proiecte in valoare de 19,2 miliarde de euro. Din aceasta suma, 12 miliarde de euro sunt bani de la Uniunea Europeana, ceea ce reprezinta aproximativ 63% din alocarea UE pentru perioada 2007-2013. Si in privinta proiectelor aprobate am putea spune ca lucrurile sunt in grafic", a precizat premierul Emil Boc.

Primul ministru a evidentiat ca sunt 6.177 de contacte semnate pentru finantarea europeana, in valoare de 13,4 miliarde de euro, din care contributia UE este de 10,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta circa 55% din alocarea 2007-2013, asadar si in privinta contractelor semnate "lucrurile sunt relativ in grafic si s-au recuperat in ultimii doi ani sume importante in vederea implementarii fondurilor europene".

Referindu-se la platile catre beneficiar, premierul Emil Boc a aratat ca de aici incep problemele - respectiv cele cu partea de licitatie, lucrul efectiv si rambursarea cheltuielilor. "Pana in 30 iunie, platile catre beneficiar, efectuate pe programele operationale, totalizau 2,6 miliarde de euro, din care 2,54 miliarde de euro fonduri din Uniunea Europeana.

Deci s-au facut plati din bani europeni si romanesti in valoare de 2,6 miliarde de euro. Necazul este ca din aceasta suma, 1,6 miliarde de euro reprezinta prefinantarile, adica 60% din totalul platilor catre beneficiari, respectiv acei bani care se vireaza imediat dupa semnarea contractului. Asta nu inseamna ca sunt si cheltuiti efectiv si se regasesc in locuri de munca sau investitii propriu-zise. Sunt banii virati direct. Si numai 1 miliard de euro reprezinta rambursari de cheltuieli, adica 40% din total. Aici avem restante si sunt extrem de nemultumit de procesul de implementare la nivel national a fondurilor europene din perspectiva rambursarilor efective", a spus premierul Emil Boc.

Seful Executivului a aratat ca atunci cand se refera la de rata de absorbtie, Uniunea Europeana nu vorbeste nici despre proiecte contractate, nici despre contracte semnate, nici despre prefinantari, ci despre rambursarile efective, care s-au decontat legal din lucrari efectuate. "Aici Romania sta foarte slab in acest moment. (...) Nu vreau sa caut foarte multe scuze. Dar anii 2007 si 2008 au fost, din nefericire, ani pierduti in privinta absorbtiei fondurilor europene", a subliniat primul ministru.

Cele doua contracte semnate, sambata, la sediul Consiliului Judetean Cluj, in prezenta primului ministru Emil Boc, de catre ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, si primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, se refera la managementul integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric.

Valoarea totala a primului proiect semnat la Cluj-Napoca, cu finantare prin Programul Operational Sectorial (POS) "Mediu", Axa Prioritara 2 "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric" este de 255.354.026 de lei, din care valoarea eligibila, sustinuta din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si de bugetul de stat este de 199.851.543 de lei, contributia judetului Cluj fiind de 3.997.033 de lei.

Proiectul prevede inchiderea si ecologizarea depozitelor urbane de deseuri menajere neconforme, construirea unui Centru de Management Integrat al Deseurilor in municipiul Cluj-Napoca si realizarea a trei statii de transfer in localitatile Mihai Viteazul, Gherla si Huedin.

Cel de-al doilea proiect vizeaza "Reabilitarea siturilor poluate istoric - depozit deseuri periculoase ale fostei Uzine Chimice Turda (UCT) - Posta Rat, Turda", al carui beneficiar este Primaria municipiului Turda.

La ceremonia de la Palatul Administrativ au participat prefectul Florin Stamatian, deputatii PDL Daniel Buda, Adrian Gurzau si Mihail Hardau, vicepresedintii Consiliului Judetean Radu Bica si Emoke Fekete, viceprimarul Radu Moisin, numerosi oficiali ai Prefecturii si Consiliului Judetean.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

da ,..

si bunica e fata mare!Banii astia vin ca guvernul se cheama "Boc",nu de altceva,..de fapt Basescu ,ca Boc e doar de fatada.Incep minciunile de campanie ,deja "chefurile"Pd-liste din bani publici ai inceput deja . Mergeti miine la Simand,jud.arad sa vedeti ce se face cu banil public,si cica e lipsa de bani. Posibil ,pentru prostime,PD-Leul(primariile PD-L) are bani de distractii.

 

 

"Ca si clujean este o bucurie....

Rog profesorii de limba romana sa-mi explice si mie ce rost si ce valoare gramaticala are cuvantul SI din fraza rostita de premier. Eu ma declar depasit si solicitajutor. Asta si pt ca s-a tot discutat de elevii picati la bac

 

 

d-nu handi Boc

crezi ca toti is prosti? Crezi ca nu stim cat cotizam anual? Din acea cotizatie o parte vine inapoi sub titlul de fonduri nerambursabile. Sunt nerambursabile pt ca is banii nostri. Ironic era daca ii primeam inapoi cu dobanda. Popor naiv si sclav...

 

 

Atat ne pricepem, atat facem! Daca ne pricepeam mai mult faceam mai

mult!

 

 

Uraaa tovarasi!!

Sa traiasca domnu' Boc ca ne-a scos din foame. Acum toti tovarasii de nadejde ai partidului, cu elan revolutionar, vor ridica maluri de pamant pe langa raurile tarii. Ei si ce daca nu vor fi intarite si le va lua apa?! Pai la anul noi ce vom face?!
De asemeni, cu toate fortele partidului, vom amenaja in fiecare comuna a tarii cate un parc de cel putin 200.000 E. Asa vom lupta impotriva incalzirii globale produsa de gazul metan emanat de vacile lui tanti Sofronica si tusa Veta.

Sa cheltuiti bine, to'arasi!

 

 

STAI LINISTIT

NU TOTI SUNT. DOAR VOI,CATIVA.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor