Bucurestiul are bani europeni, dar nu stie sa-i cheltuiasca

Marti, 17 Februarie 2009, ora 09:36
1382 citiri
Bucurestiul are bani europeni, dar nu stie sa-i cheltuiasca

In discursul de la lansarea unui studiu SAR, premierul Emil Boc a declarat ca de la intrarea in Uniunea Europeana Romania a dat mai multi bani la bugetul comunitar decat a primit. Din cele 3,1 miliarde de euro din fondurile structurale ale UE la dispozitia Bucurestiului in 2007 si 2008, au fost cheltuite circa 176 de milioane, adica 6% din suma.

"Cum a fost posibil ca de doi ani sa fim in UE si sa avem 176 de milioane de euro? O sa va spun foarte direct: datorita incompetentei acelor oameni si a acelor structuri care au lucrat cu fonduri europene", a declarat premierul, citat de Romania Libera.

Si asta, in ciuda faptului ca solicitantii au depus suficiente proiecte incat sa acopere de doua ori sumele disponibile. Procedurile complicate, birocratia, lipsa de informatii si de comunicare, apelul la unele agentii de consultanta neprofesioniste au facut ca numai 241 de proiecte sa fie aprobate si pentru numai 190 sa fie semnate contractele de finantare.

Daca ritmul de atragere a banilor europeni se va mentine, sume de sute de milioane de euro ar putea fi pierdute de Romania in ultimii ani ai bugetului european 2007-2013. In plus, performantele precare ale Bucurestiului risca sa alimenteze vocile din Parlamentul European care sustin ca daca banii comunitari zac nefolositi in tari precum Romania, ar fi mai bine daca fondurile respective ar reveni tarilor mari contributoare, adica "s-ar nationaliza" si fiecare s-ar alimenta mai mult sau mai putin din ce poate sa dea.

Perspectiva ar fi un adevarat dezastru pentru Romania si celelalte tari rasaritene. Daca ar fi lasate sa se finanteze in mai mare masura singure, ele n-ar mai avea nici o sansa sa recupereze decalajul urias care le desparte de vechile tari membre.

Functionarii care lucreaza cu bani europeni, taxati

Guvernul a anuntat deja masuri pentru limitarea sporurilor de 75% pe care le primesc functionarii care lucreaza cu fonduri europene daca ei nu se dovedesc performanti in atragerea de bani comunitari, iar ministrul Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga, a declarat ca vor fi stabilite criterii de performanta foarte limpezi pentru aceste sporuri.

Cifrele arata insa ca, de la intrarea in UE, Romania a fost beneficiar net in relatia cu UE. Potrivit ministerului de Finante, contributia Romaniei la bugetul comunitar a fost in 2007 de 1,15 miliarde de euro si s-au primit 1,56 miliarde de euro, deci bugetul romanesc a fost in castig cu 418 milioane de euro.

Situatia pe 2008 nu a fost inca finalizata, dar cifrele pana in noiembrie 2008 arata ca Romania primise la acel moment cu 1,1 miliarde de euro mai mult decat daduse pentru bugetul comunitar. Cum se explica atunci minusul din declaratia premierului Boc?

Boc, acuzat de superficialitate

Confuzia vine, se pare, de la faptul ca Romania primeste mai multe feluri de bani europeni decat cele la care se refera actualul premier.

"Eroarea vine dintr-o cunoastere mai putin solida a ceea ce inseamna utilizarea fondurilor europene, a bugetului comunitar si a relatiilor financiare dintre Romania si UE", a declarat Stefan Ciobanu, seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

In realitate, programele initiate dupa 1 ianuarie 2007 trebuie sa aduca Romaniei 35 miliarde de euro in perioada bugetului comunitar 2007-2013. Ele sunt fondurile structurale si de coeziune, in valoare de circa 19 miliarde de euro, fonduri pentru dezvoltare rurala, agricultura si pescuit, in valoare de circa 14 miliarde de euro, si cateva programe mai mici pentru asa-numita facilitate Schengen sau facilitatea de tranzitie, de restul banilor.

In plus, Romania a primit in 2007, 2008 si urmeaza sa primeasca si in 2009 de la bugetul comunitar si fonduri prin programele incepute inainte de aderare, celebrele PHARE, ISPA si SAPARD. Or, intarzierile la care se refera premierul Boc, numai 176 milioane de euro atrase in doi ani, se refera, potrivit cifrelor, exclusiv la fondurile structurale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Emil Boc, #Stefan Ciobanu, #bani europeni, #birocratie, #deficit, #studiu SAR , #premier