Deutsche Welle: Germania ar avea de invatat de la Emil Boc

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 23:06
14290 citiri
Deutsche Welle: Germania ar avea de invatat de la Emil Boc
evz.ro

De regula, un prim-ministru demisioneaza atunci cand esueaza in postul lui. Asa s-a intamplat cu Papandreou in Grecia, cu Berlusconi in Italia. In Romania, insa, totul este diferit.

Aici, si-a dat demisia un prim-ministru pe care colegii din UE il invidiaza pentru reabilitarea bugetului de stat si in care institutiile financiare internationale au incredere. In aceeasi zi in care Emil Boc a facut publica decizia de a demisiona, FMI acorda o nota buna refomelor guvernului roman.

Cuvintele pe care Boc le-a spus la despartire parca i-ar fi fost dictate de conationalul sau, Eugen Ionescu: "am decis sa-mi dau demisia, pentru ca romanii sa poata pastra ceea ce au castigat: stabilitatea economica a tarii", scrie Deutsche Welle.

Exemplu pentru germani

Timp de trei ani, Romnia a fost condusa cu foarte multa intelepciune, in ciuda fragilitatii coalitiei de guvernare. Curajul lui Boc si al ministrilor sai merita tot respectul. Pentru a face fata deficitului bugetar, cheltuielile sociale au fost reduse cu 15 la suta, iar salariile din sectorul bugetar au fost reduse cu 25 la suta.

Au fost sacrificate 185.000 de locuri de munca din sectorul public, fiind inchise numeroase agentii si departamente guvernamentale. Boc a introdus disciplina fiscala, un model care ar putea fi luat drept exemplu de germani.

Boc s-a abtinut de la a creste taxele si impozitele, pentru a nu dauna cresterii economice, numai TVA-ul fiind ridicat de la 19 la 24 la suta. Romanii au facut sacrificii pe care germanii, italienii sau portughezii nici nu si le-ar putea imagina. Niciun alt guvern din UE nu a facut atat de multe lucruri bune, intr-un timp atat de scurt.

Presedintele Basescu si premierul Boc au constientizat, desigur, riscul ca, in cadrul alegerilor parlamentare de anul acesta, partidul lor de centru dreapta sa sufere un esec notabil. Nici protestele de strada, nici atacurile Opozitiei radical-populiste nu au provocat demisia lui Boc. El a a aruncat prosopul, stiind ca, in acest an electoral, nu se mai poate baza pe sprijinul partidului sau.

Singur impotriva tuturor

Noul premier, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca va cauta un dialog cu Opozitia. Insa sansele de a-i strange pe socialisti si pe liberali in jurul unui proiect comun sunt egale cu zero. Spre deosebire de Italia, unde cabinetul lui Mario Monti se poate bucura de sprijin parlamentar solid, Ungureanu se va confrunta, inca de la inceput, cu rigiditatea opozitiei parlamentare.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Emil Boc Deutsche Welle, #demisie Emil Boc presa straina , #premier