Emil Boc, cel mai tanar premier de dupa 1990

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 15:11
4383 citiri
Emil Boc, cel mai tanar premier de dupa 1990
Foto: Ziare

Emil Boc, desemnat de presedintele Traian Basescu ca nou premier insarcinat cu formarea Guvernului, ar putea deveni, daca va fi investit de Parlament, cel mai tanar premier, la doar 42 de ani si dupa doar opt ani de politica.

Cunoscut ca un sustinator al presedintelui Traian Basescu, Emil Boc este primarul municipiului Cluj-Napoca si presedinte al Partidului Democrat Liberal (PDL).

Inainte de alegerile din 30 noiembrie, Boc declara ca va demisiona de la conducerea PDL daca partidul nu va ajunge la guvernare.

Nascut la 6 iunie 1966, in localitatea Rachitele din judetul Cluj, a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) si cea de Drept (1995) din Cluj-Napoca, obtinand titlul de Doctor in stiinte politice si filosofie politica in 2000.

Este avocat in Baroul Cluj din 1996. S-a afirmat in zona universitara, in prezent fiind conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii clujene.

Este membru al Asociatiei Americane de Stiinte Politice si al Societatii Romane de Stiinte Politice. Este casatorit si are doua fete.

Deputat PD, in 2000

Profesia de jurist si-a pus amprenta asupra prestatiei sale politice, el impresionand inca de la primele aparitii publice prin claritate si concretete.

In anul 2000 devine presedinte al Biroului Permanent Judetean al PD Cluj. In urma alegerilor parlamentare din 26 noiembrie 2000, este ales deputat din partea PD in circumscriptia electorala nr. 13 Cluj.

In 2001 devine vicepresedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. La 24 octombrie 2003, este ales in functia de presedinte executiv al PD. In acelasi an, in decembrie, este ales lider al grupului PD din Camera Deputatilor.

Dupa alegerea sa ca deputat in 2000, in circumscriptia electorala nr. 13 Cluj, Emil Boc a fost, in perioada guvernarii PSD, 2001-2004, unul dintre deputatii cei mai activi si principalii critici ai social-democratilor.

In ultimul an al legislaturii, proiectele legislative initiate si promovate de el, alaturi de alti colegi democrati, au devenit legi, printre acestea aflandu-se cea a alegerilor autoritatilor administratiei publice locale, a Camerei si Senatului sau a presedintelui Romaniei. Dupa ce a castigat Primaria Cluj-Napoca, Boc a renuntat la mandatul de deputat, in iulie 2004.

Primar de Cluj

La alegerile locale din 2004, dupa o confruntare cu Ioan Rus, a castigat primaria Clujului, cu 56,26% fata de procentul de 43,74 obtinut de Rus, in al doilea tur.

In primul tur, avantajul a fost de partea social-dmocratului Ioan Rus, care a obtinut 40,17% din voturi, cu aproape 10 procente mai mult decat Boc - 33,12%. Boc a reusit sa-l elimine din cursa pe contracandidatul Gheorghe Funar (PRM), care detinuse mandatul de primar al Clujului vreme de 12 ani.

La jumatatea mandatului sau de primar, 57% dintre clujeni se declarau insa nemultumiti de ritmul in care primaria le-a rezolvat problemele, una din cauze fiind desele calatorii ale primarului la Bucuresti, potrivit unui sondaj din martie - aprilie 2006 facut de Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai".

In 2008 a fost reales in functia de primar al Clujului, cu 76,2% din voturi.

Presedinte PD

Consacrarea politica a venit dupa preluarea mandatului de presedinte al PD, dupa ce Traian Basescu a devenit seful statului in urma alegerilor din 2004. In perioada 2004-2005, a fost presedinte interimar al PD, pana la alegerea sa in iunie 2005 ca presedinte al Pdemocratilor. In aceeasi luna, doctrina social-democrata a partidului a fost schimbata cu cea populara, promovata de Boc. PD incepea astfel demersurile de aderaer la PPE, finalizate ulterior.

Identitatea lui Boc a fost afectata de ancorarea la discursul impus de fostul lider al democratilor, Traian Basescu. Pe parcursul carierei sale politice, Boc a fost acuzat in repetate randuri atat de adversarii sai politici, cat si de o anumita parte a presei, ca ar fi un politician fara personalitate, o portavoce a presedintelui Traian Basescu.

In ultimii doi ani, Boc a fost acuzat ca "il ia in brate pe Basescu", expresia apartinandu-i fostului presedinte Ion Iliescu, in februarie 2007. Boc ii acuzase pe Iliescu si Emil Constantinescu ca s-au complacut "in apa calduta a complicitatii cu coruptia".

Liderul PD a facut comparatie intre actualul presedinte si ceilalti doi fosti sefi de stat, vorbind despre Basescu ca despre un presedinte care spune lucrurilor pe nume, spre deosebire de ceilalti fosti presedinti.

Si Constantinescu a reactionat la acuzele lui Boc, afirmand ca declaratia lui este "o atitudine slugarnica", de sustinere a unui presedinte "implicat in grave fapte de coruptie".

Boc a fost catalogat drept "surogat de lider", "figurant marunt", "etern purtator de servieta", "baiatul de mingi al lui Traian Basescu", acuzatii ale Actiunii Populare in iunie 2007, dupa ce presedintele viitorului PDL declara ca polul PNL-PNTCD-AP nu ar avea credibilitate din cauza liderilor sai.

La randul lui, Boc i-a criticat in mod constant pe liberali si opozantii presedintelui Basescu. In iunie 2006, a criticat propunerea liberalilor de retragere a trupelor romane din Irak, facuta prin intermediul fostului ministru al apararii Teodor Atanasiu, pe care a catalogat-o ca fiind o dovada de iresponsabilite si o gafa politica care afecteaza credibilitatea Romaniei.

Dupa inlaturarea PD de la guvernare, in aprilie 2007, Boc a caracterizat noul guvern Tariceanu drept cel mai slab din istoria Romaniei , considerandu-l simbolul neprofesionalismului si al deturnarii vointei electoratului Aliantei din 2004.

Cu o zi inainte guvernul Tariceanu II fusese validat de Parlament cu 303 voturi pentru si 27 impotriva, iar la depunerea juramantului, noul Cabinet a fost comparat de presedintele Traian Basescu cu un Consiliu de administratie.

Acuzat de presiuni asupra mass-media locale

Numele sau a fost legat de cazul "Gazeta", dupa ce, in 10 iulie 2006, a fost acuzat de deputatul PSD Victor Ponta ca ar fi recurs la presiuni politice pentru ca primarul pedist din Ramnicu Valcea, Mircea Gutau, acuzat de luare de mita, sa fie cercetat in libertate de DNA.

Ponta a sustinut ca a fost intarziata deliberat luarea unei decizii de catre justitie in privinta primarului astfel incat viceprimarul din localitate, implicat si el in acest caz, sa-si asume singur responsabilitatea. In replica, Boc i-a cerut lui Ponta sa retracteze afirmatiile facute, in caz contrar il va da in judecata.

Cateva luni mai tarziu, in 11 iulie 2006, Boc a anuntat ca il va da in judecata pe Ponta din cauza declaratiilor referitoare la arestarea viceprimarului PD din Rm.Valcea. Boc a spus ca va cere daune morale pentru prejudicierea imaginii publice, in valoare de un miliard de lei vechi, pe care ii va utiliza in scopuri caritabile. Dupa arestarea preventiva a lui Gutau, in iulie 2006, Boc declara ca acesta va fi exclus din PD.

Dupa o jumatate de an, Boc a fost audiat in ianuarie 2007 ca martor in dosarul deschis membrilor trustului media "Gazeta" din Cluj, trimisi in judecata pentru santaj si asociere la un grup infractional. In acest dosar, numele lui Boc apare fie pomenit de alte persoane, fie in transcrierea unei convorbiri telefonice intre primarul de la Cluj si presedintele trustului, Liviu Man.

O interceptare telefonica a DIICOT arata ca Liviu Man, l-a sunat pe Emil Boc in ianuarie 2006, sa il intrebe daca poate sa ii trimita prin SMS un numar de cerere pe care a depus-o pentru a obtine o aprobare din partea municipalitatii. Boc a pretins ca mentinerea in dosarul penal a stenogramei convorbirii sale i-ar fi adus "grave prejudicii de imagine".

Averea

Potrivit declaratiei de avere de la demisa sa din Parlament, din 1 iulie 2004, publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, Emil Boc are, din 1995. De asemenea, avea 4 depozite in banca in valoare de 4000 euro si 18500 RON.

Patru ani mai tarziu, potrivit declaratiei de avere de pe site-ul Primariei Cluj-Napoca din 13 iunie 2008, Boc avea un apartament si un autoturism Peugeot achizitionat in leasing. El a vandut in martie 2007 Dacia Solenza pe care o avea contra sumei de 4.500 euro.

Are sase depozite deschise in perioada 1998-2008 in valoare totala de 163.000 RON, 11.000 euro si 2.449 dolari la BCR, Banca Transilvania, BRD, Banc Post, ING. Detine si un card la BCR, ING si Banc Post in valoare de 36.000 de RON. In 2007 a incasat un salariu de 68.871 RON de la Primaria Cluj-Napoca si 45.519 RON de la Universitatea Babes-Bolyai. Sotia sa, Oana Boc, a incasat suma de 17.297 RO de la aceeasi universitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al Clujului. Și-a anunțat candidatura printr-un video pe rețelele sociale VIDEO
Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al Clujului. Și-a anunțat candidatura printr-un video pe rețelele sociale VIDEO
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţă, sâmbătă, că va candida pentru un nou mandat. ”Îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de primar al Clujului. Vă mulţumesc...
Cine sunt cei 14 prefecți eliberați din funcție. Li s-a găsit deja înlocuitor
Cine sunt cei 14 prefecți eliberați din funcție. Li s-a găsit deja înlocuitor
Guvernul a aprobat eliberarea din funcţie a 14 prefecţi şi 11 subprefecţi din Bucureşti şi mai multe judeţe, precum şi numirea altora noi în locul acestora. La nivelul Capitalei noul...
#Emil Boc, #primar cluj, #desemnat premier, #Guvernul Romaniei, #alegeri parlamentare 2008 , #premier