Emil Boc: Liderii Opozitiei vin doar cu critici, nu au nicio solutie la criza

Joi, 12 August 2010, ora 22:09
2893 citiri
Emil Boc: Liderii Opozitiei vin doar cu critici, nu au nicio solutie la criza

Liderii din Opozitie nu vin cu nicio solutie concreta de unde ar aduce ei bani in plus pentru pensii, afirma premierul Emil Boc, precizand ca obiectivul Guvernului este incadrarea intr-un deficit de 6,8%.

"Obiectivul este sa ne incadram intr-un deficit de 6,8%. Daca ne respectam angajamentele asta inseamna ca avem solutii pentru a ne finanta. Dorim insa sa facem si reforma statului, chiar daca cu costuri grele pentru noi cei care guvernam. Orice ar fi la guvernare nu ar avea alta alternativa decat sa ia masuri dure daca doreste sa insanatoseasca economia.

Acest guvern nu a adus nici criza economica, nu a realizat dezechilibrele majore in bugetul de pensii, de asigurari sociale. Nu acest guvern a dat ajutoare la persoane care au vila, certificate de handicap la persoane care conduc masini de lux si sunt orbi. Liderii din Opozitie nu vin cu nicio solutie concreta de unde ar aduce ei bani in plus pentru pensii", a declarat premierul Emil Boc, joi seara, la TVR.

Premierul a spus ca prin rectificare vor fi finalizate mai multe obiective: "La aceasta rectificare accentul l-am pus pe componenta economica, de a ne asigura resurse financiare pentru investitii, IMM-uri. Avem si o componenta sociala pe care vrem sa o acoperim: asiguram fondurile pentru a acoperi proiectele europene".

Ne va fi bine incepand cu 2011

In 2011 vom recupera o parte din salariul diminuat in 2010, sustine premierul Emil Boc.

"Rezultatele muncii noastre si in acest domeniu, si in pensii etc. se vor vedea in 2011 si 2012, atunci ne vor multumi oamenii. Toti ne-au spus ca statul este prea voluminos. Cand am luat masuri ferme, toata lumea ne critica. Nu putem sa fim si asa, si asa. Deja am adoptat in Guvern acte pentru disponibilizarea a 75.000 de bugetari, nu e un lucru care sa ne faca placere, dar este necesar. Trebuie sa facem un stat suplu, dupa nevoile tarii si cele de finantare. Bogatia inseamna investitia, de acolo vin banii la buget", a declarat premierul Boc.

El a continuat: "Imi pastrez un optimism moderat, in 2011 vom recupera o parte din salariul diminuat in 2010. La unii se va recupera mai mult, la unii mai putin, in conditiile legii salarizarii unitare, la care lucram accelerat si va fi gata in doua luni. Acum suntem la faza unor simulari in contextul unor angajamente cu FMI si BM, in doua saptamani vom avea rezultatele simularilor".

Optimismul premierului se bazeaza si pe alte elemente: "Au aparut cateva elemente de crestere a productiei industriale, FMI si BM ne-au spus ca in 2010 am creat conditiile pentru o crestere economica de 1% in 2011".

Asta, pentru ca "pana in momentul de fata, Guvernul a adoptat acte normative pentru eliminarea a 92.000 de posturi din sistemul bugetar, din care 12.000 vacante. Noi acum cheltuim o data si jumatate mai mult decat cheltuiesc altii si nu e bine pentru ca nu avem bani pentru investitii. Procesul de restructurare se face la toate nivelele, am inceput chiar cu aparatul guvernamental, cu cei din ministere. 43 de subprefecti nu mai sunt in exercitiu. 17 secretari de stat au plecat acasa. Anul trecut am desfiintat Cancelaria Primului Minsitru si alte agentii".

"Mi-am dat seama ca nu foarte multi au reusit sa afle si lucrurile bune pe care le-am facut. In toate aceste informatii negative, stirile bune isi pierd din importanta. Am eliminat pensiile speciale. Nu mai exista. De la 1 septembrie aceste pensii speciale, mari, nu mai exista, si din eliminarea a peste 50.000 de pensii se face o economie de peste 6 milioane de euro. Sau controalele, cu privire la concediile medicale sau ajutoarele sociale. Avem deja bani din amenzi, aceste lcururi au fost corectate", a mai spus seful Guvernului.

Despre banii pentru investitii

Premierul a dat detalii despre banii destinati investitiilor.

"Asiguram sumele necesare pentru finantarea proiectelor europene, am pus bani suplimentari la mediu si agricultura. S-a modificat deficitul bugetar de la 5,4 la 6,9 si exista un deficit mai mare decat prognoza initiala. Exista niste resurse financiare pe care le gestionam in concordanta cu prioritatile noastre. De aici avem banii pentru proiectele europene".

Asta, pentru ca "sunt multe firme in Romania care au castigat un proiect si nu au bani sa punem partea lor. Noi ii ajutam sa ia un credit. Asa se genereaza locuri de munca si bani la bugetul de stat".

"Sunt bani si pentru lucrari de infrastructura, pentru scoli. In privinta sumelor, am diminuat atat cat a fost cu putinta, adica mai putin, partea de investitii. Dupa rectificare, investitiile se reduc cu 2,2% din PIB, pentru ca doar ele pot genera resurse de crestere in Romania".

Ce terminam anul acesta?

"La fel ca anul trecut, vom termina niste obiective concrete: 12 kilometri la Autostrada Transilvania, la Bucuresti, pe centura, la Iasi 8,4 kilometri vor fi gata anul acesta. Va fi finalizata centura Lugojului, Sibiului, etc. In iulie anul viitor de la Pitesti pana la Marea Neagra se va circula continuu pe patru benzi".

Avem din ce plati pensiile?

Premierul a dat asigurari ca exista fonduri suficiente pentru a acoperi bugetul de pensii. "Pentru bugetul asigurarilor sociale, prin rectificare vor fi asigurate in plus 3,8 miliarde de lei care vor merge la bugetul de pensii, pentru a asigura pensiile in 2010".

In schimb, "din nefericire, sistemul sanitar este unul din cele mai nereformate din Romania. Din nou, noi am pus degetul pe rana pe acest sistem. Am dispus organizarea de licitatii nationale de medicamente, am deschis calea pentru cardul national de sanatate electronic. Nu se vor mai face atatea scurgeri de bani din sistem. Acest fond de sanatate are probleme".

Ce mai e de facut

"Prima masura care trebuie luata este cea de adoptare a legii pensiilor este si o cerinta a Comisie si a FMI, legea se afla la Camera. Este un prim pas pentru eliminare a efortului la bugetul de stat de a sustine bugetul de pensii. Pentru militari se recalculeaza inca pensiile speciale. Sunt lucruri dureroase care se fac. Atata vreme cat avem foarte multe exceptii, banii nu sunt la bugetul de stat. Stiti ca in Romania sunt 10.800.000 de persoane exceptate de la contributiile la sistemul de sanatate? De asta suntem nevoiti sa punem bani".

De ce avem probleme?

Boc a marturisit si ce anume il deranjeaza: "Ma deranjeaza sa-l vad pe domnul Vosganian dand lectii, cand el a fost groparul dezechilibrelor Romaniei. A acceptat dublarea sau triplarea cifrelor uneori pentru a satisface cerintele PNL din 2008. Este o chestiune de decenta economica".

In plus, "pana la criza aceasta economica, era mai usor sa gasesti bani pe piata sa te imprumuti. Acum, cei care au bani au devenit foarte atenti, nu mai imprumuta acolo unde sunt deficite structurale, ca la noi spre exemplu. Trebuie sa fii credibil, sa iei masuri pe plan intern sa demonstrezi ca esti capabil sa returnezi banii"

Transparenta si corectitudine cu banii statului

Seful Executivului a mai detaliat ca a cerut deja transparenta totala in contractele ce implica bani europeni sau de la buget.

"Daca vor incerca sa organizeze licitatii cu dedicatie pentru acastiga cineva vor face un rau tarii si nu se vor utiliza corect si transparent banii publici. Am cerut la toate palierele unde se lucreaza cu bani publici sa dea dovada de transparenta; vom avea mai putine procese in instanta.

Am reziliat contracte, am atras atentia la Vrancea si in alte parti, aveti grija ca veti pierde banii europeni. Nu numai ca pierd cei de acolo dar pierde si Romania sansa acestor bani europeni".

Cum ramane cu datoriile Rompetrol catre stat?

"600 de milioane de dolari, pana in 30 septembrie, trebuie sa plateasca Rompetrol. Este aceasta obligatie a Rompetrolului de a achita aceste datorii. Au gura mare, dau lectii la altii inainte sa isi achita datoriile", a explicat premierul.

Tot el a mai dat un exemplu: "Stiti ca AVAS-ul, care a preluat plata catre pagubitii in urma afacerii SOV FNI, banii trebuie sa-i dea statul roman. Daca statul nu era obligat sa dea 100 de milioane de euro din bugetul AVAS, banii aia mergeau la pensii. Mai sunt 300 de milioane de euro pe care CEC-ul va trebui sa-i plateasca tot din banii nostri".

In orice caz, "statul roman va utiliza toate procedurile legale la dispozitie pentru a-si recupera datoriile pe care le are Rompetrol la stat".

Despre relatiile cu presedintele si partidul

"Am fost si sunt un partener al Presedintelui. In calitate de membri ai Executivului, stiind ca facem ce trebuie pentru Romania. Tot cei care astazi iau masuri dureroase vor fi beneficiari in fata oamenilor in 2012 pentru ca au reusit sa scoata tara din criza", a spus premierul.

In ceea ce priveste unele voci critice din partid, "am preferat sa pun echipa si interesul partidului deasupra propriului meu interes, dar am avut o discutie intre patru ochi cu Cristian Preda. Am preferat sa am o discutie si sa pastrez unitatea partidului. Ne-am spus fiecare ce-am avut de spus si am pus spiritul de echipa... asta e structura mea, incercand sa pastrez partidul unit".

Asumarea raspunderii in fata Parlamentului

Premierul a dat asigurari ca nu-l sperie perspectiva asumarii raspunderii pe unele legi importante, chiar daca asta poate insemna caderea Guvernului.

"Nu ma sperie nicio motiune de cenzura, nu ma voi opri din masurile de restructurare, daca stiu ca sunt bune pe termen lung, stiu ca oamenii ne vor aprecia in 2011, atunci se vor vedea deja roadele. Frica de caderea guvernului nu ma va opri sa ma duc in fata Parlamentului sa-mi asum raspunderea... Nu voi avea niciun fel de ezitare sa pun soarta guvernului in joc in fata Parlamentului pentru continuare reformelor".

"Teama ca as putea sa-mi pierd postul nu ma va opri sa merg mai departe cu aceste masuri: legea salarizarii unitare, modificarea codului muncii, a legii sindicatelor, patronatelor, contractelor colective de munca, noul cod al asistentei sociale. Nu voi ezita ca pentru unele dintre ele sa pun mandatul guvernului in joc".

In ceea ce priveste "sacrificiul" facut in aceasta perioada grea, "ma pot considera un lider de sacrificiu in masura in care si Sarkozy, Merkel sau Zapatero se pot considera lideri de sacrificiu - sunt lideri si de dreapta si de stanga. Au cazut victime masurilor dure pe care le-au luat, au scazut in popularitate".

"Nu voi putea sa stau in Palatul Victoria si sa ma fac ca aceste probleme nu exista. Voi face ceea ce trebuie pentru tara", a conchis prim-ministrul.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Emil Boc masuri anticriza, #Boc guvern rectificare anticriza , #premier
Comentarii
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
Boc si guvernul sau si-au asumat toate consecintele reformarii tarii si a scoaterii din criza, ceilalti n-au dat decat dovada de ipocrizie si populism
Poza dana.grecu
dana.grecu
rank 5
PSD si PNL nu au facut nimic pentru dezvoltarea reala a tarii nici in perioada de crestere economica