Emil Boc promite reforma statului roman, facuta cu parul in mana

Autor: Ana Ilie
Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 19:39
4820 citiri

Premierul Emil Boc promite ca Romania va fi reformata din temelii, in 2011, iar romanii vor avea tot ce le lipseste, respectiv "asfalt, bec, canalizare", insa pentru asta Guvernul va trebui "sa stea cu parul", pentru ca altfel "nu face nimeni nimic".

Emil Boc a detaliat reformele pe care le va suferi satul romanesc, pana la modernizarea sa, prin intermediul catorva sute de programe de investitii, vineri seara, in direct la Radio Romania Actualitati.

"Licitatiile privind aceste investitii vor incepe in luna februarie, pentru ca in martie si aprilie sa se demareze lucrarile. Investitiile vor schimba fata satului prin asfaltarea drumurilor si canalizare, fara acestea nu poti avea o Romanie la standarde europene", explica premierul.

"Motorul principal este guvernul, dar exista si foarte multe motoare locale - primariile trebuie sa deruleze zeci si sute de programe pentru modernizarea Romaniei... planul national de dezvoltare a infrastruturii, de 4 miliarde de euro, care va moderniza din temelii satul romanesc, de la asfalt, statii de epurare de apa, etc. ... incercam sa finalizam abc-ul modernizarii satului: asfalt, bec, canalizare, fara de care nu poti avea nici standard de viata nici turism", a mai detaliat Boc.

Premierul a avertizat insa ca nu va mai admite nicio amanare:

"Trebuie sa stai cu parul, ca altfel nu face nimeni nimic... trebuie facut astazi, pentru ca maine nu mai sunt banii europeni. In ciclul financiar urmator vom primi bani mai putini, daca acum nu cheltuim banii, daca administratia centrala si locala nu se misca".

Pentru Boc, la fel de grava este lipsa de munca sau incercarea de a castiga bani nemunciti:

"Pentru mediul rural mai am o precizare ca sa se inteleaga nevoia de munca: acest guvern pe care il conduc a incercat in cadrul reformei sa descurajeze nemunca si munca necinstita, am incercat sa eliminam abuzurile, sa corectam aceste gauri prin care se scurge banul public... munca e singura solutie care ne duce mai departe, desi in sat se prefera sa se stea in crasma decat sa mearga la munca, exista terenuri foarte multe necultivate.

Exista un potential inca insuficient exploatat la tara. Prin modificarea legii pe care am facut-o nicio persoana care are masina vila sau alte lucruri de lux nu va mai primi ajutor de la stat, acesta va fi tintit pentru cel care are cu adevarat nevoie, ca sa iasa din aceasta stare".

Statul se angajeaza sa plateasca subventiile in agricultura, care anul acesta vor fi platite la timp, si in cunatum mai mare:

"M-am asigurat ca subventiile pentru agricultura se vor plati in grafic si chiar mai multi bani. Pentru zona montana, spre exemplu, orice taran care are un hectar de pajiste primeste 100 de euro direct, 20 de euro pentru ca e o zona speciala si 152 euro pentru intretinerea culturilor de acolo, adica 372 de euro pe care ii primeste pe an un taran in zona montana".

"Prin aceste masuri incercam sa indreptam Romania pe protectie sociala activa, si nu pasiva, ca pana acum", a inchis acest subiect premierul.

Despre cheltuieli, plata datoriilor si proiecte pentru tineri

In ceea ce priveste cheltuielile cu intretinerea Guvernului, vehiculate in presa, premierul a tinut sa precizeze ca "secretariatul general al guvernului are in subordine 19 institutii, iar eu am cei mai putini consilieri dintre toti premierii dupa '89 incoace".

"In primul rand, trebuie achitate datoriile mai vechi. O parte din datoriile guvernului au fost achitate, dar multe datorii publice vin de la primarii, care s-au indatorat in timpul campaniilor electorale si nu le mai pot achita. Noi am facut o lege foarte importanta, ordonanta 63, prin care inainte de a deschide investitii noi trebuie sa iti achiti datoriile vechi- va elimina stocul acesta de arierate", a precizat Boc.

Premierul a anunat, in premiera, ca "miercuri vom stabili un plafon de 200 de milioane euro pentru continuarea programului Prima Casa si in 2011, si dupa epuizarea lui vom mai suplimenta. Pana acum au fost acordate garantii pentru peste 33.000 romani pentru achizitia sau constructia unei case".

Incepand cu luna februarie, vor fi sprijiniti de catre Guvern si tinerii intreprinzatori: "vom adopta o ordonanta de sprijinire financiara a tinerilor intreprinzatori aflati la prima afacere, vom sprijini 1500 de firme, avem un buget de 10 milioane de euro pentru tot anul, sa se creeze noi locuri de munca si sa se genereze crestere economica".

In ceea ce priveste reducerile pensiilor militarilor, premierul Emil Boc a precizat ca "nicio pensie militara sub trei mii de lei, cu cariera militara completa, nu a fost si nu va fi diminuata".

Premierul a incheiat vorbind despre obligatia profesorilor sa isi plateasca impozitele daca dau meditatii:

"In cazul in care un profesor face meditatii, este obligat prin lege sa depuna Formularul 200 si sa plateasca impozitul aferent. In Romania nu exista nicio lege care sa oblige un cadru didactic sa declare pe propria raspundere daca face sau nu meditatii. Este un exces de zel in cazul depunerii formularelor la fisc, in cazul impozitarii meditatiilor".

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Emil Boc reforma 2011, #Emil Boc Prima Casa, #emil boc reforma statului , #premier
Comentarii