De ce nu va pleca Emil Boc (Opinii)

Duminica, 14 August 2011, ora 13:45
4173 citiri
De ce nu va pleca Emil Boc (Opinii)

Viitorul premier al Romaniei a devenit subiect preferat in presa. Zice-se, pe surse, ca Emil Boc ar urma sa fie schimbat la toamna si presedintele ar avea o intreaga lista de candidati pentru sefia guvernului, pe care s-ar afla si Dinu Patriciu, dupa cum sustine Stelian Tanase.

O fi asa, nu zic nu, dar cred ca inainte de a ne intreba cine va veni in locul lui Emil Boc, ar trebui sa ne intrebam daca pleaca Emil Boc. Si orice socoteala politica rationala da un raspuns negativ.

Dupa cum spunea recent Sever Voinescu, momentul schimbarii premierului a fost ratat. Ar fi fost o miscare buna undeva intre toamna anului trecut si primavara anului acesta, dar nici premerul n-a vrut atunci sa plece, caci ramanea fara atu-uri in lupta pentru sefia partidului, nici presedintele n-a reusit sa gaseasca si apoi sa impuna inlocuitorul. De-acum, orice incercare de acest fel s-ar putea dovedi sinucigasa pentru coalitie si periculoasa in contextul economic fluid.

In acest moment, majoritatea coalitiei de guvernare e fragila si nemultumirea parlamentarilor in crestere, mai ales dupa ce presedintele le-a taiat speranta unor majorari salariale pe care sa si le puna la rever la alegeri.

UDMR este tinta unor oferte tot mai insistente ale USL si a acumulat frustrari tot mai mari, si in scandalul Borbely, atribuit (gresit, in opinia mea) lui Traian Basescu si in conflictul dintre ministerul Sanatatii si CNAS. Recent, Adrian Nastase a lansat un semnal foarte clar catre maghiari spunand ca, daca ar fi premier, singurul actual ministru pe care l-ar pastra in functie ar fi Kelemen Hunor.

Ca Traian Basescu si Emil Boc nu prea au incredere in disciplina si fidelitatea parlamentarilor coalitiei o demonstreaza si faptul ca nu au indraznit sa convoace o sesiune extraordinara pentru infiintarea noului minister al fondurilor europene. Daca pentru motiunile de cenzura, guvernul a gasit calea eficienta sa se protejeze, caci noncombatul este suficient, pentru investirea unui guvern e necesara o atitudine activa a parlamentarilor si odata ajunsi cu bilele in mana e foarte greu sa stii exact cum le vor pune in urna.

Si multi dintre ei nu le vor pune in favoarea investiturii decat daca vor avea certitudinea ca noua echipa va face concesiile electorale de care au ei nevoie. Adica exact certitudinea contrara celei pe care o va dori presedintele la desemnarea noului premier. Democrat liberalii nu vor accepta in veci un tehnocrat si nici un fidel al lui Traian Basescu, ci vor incerca sa suie acolo o marioneta a baronilor. Asadar, am avea nu numai o confruntare intre Traian Basescu si partid, ci si intre baroni.

Si asta cand? In timp ce bursele din intreaga lume trec prin soc dupa soc, cand suntem in buza celui de-al doilea val al crizei, chiar a furtunii financiare perfecte, dupa cum anticipeaza Nouriel Roubini.

Investitorii sunt sceptici, valuri de frisoane cuprind lumea afacerilor, exact o criza guvernamentala sangeroasa si cu final incert ne trebuie. Asa ca, logic vorbind, schimbarea premierului este acum mai improbabila ca oricand si toate scenariile sunt fie fumigene, fie mesaje de amenintare sau seductie, dupa caz, in contextul reaseazarilor preelectorale.

Citeste si:
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a solicitat ca premierul Florin Cîţu să vină în Parlament ca să prezinte un raport cu privire la campania de vaccinare. El mai spune că...
Deputat PNL susținător al lui Cîțu, scos de pe grupul de WhatsApp al filialei pro-Orban. Parlamentarul a întrebat despre finanțarea campaniei interne
Deputat PNL susținător al lui Cîțu, scos de pe grupul de WhatsApp al filialei pro-Orban. Parlamentarul a întrebat despre finanțarea campaniei interne
Deputatul PNL Cristian Băcanu, cel care la începutul lunii iulie a pierdut alegerile pentru șefia filialei PNL Sector 5 în fața candidatului pro-Orban Dan Meran, a fost scos de pe grupul de...
Sursa: Ziare.com