Demisia lui Emil Boc - necesara, dar improbabila (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 15:51
5997 citiri
Demisia lui Emil Boc - necesara, dar improbabila (Opinii)

Emil Boc nu a fost niciodata carisma pe doua picioare. Niciodata nu a putut depasi imaginea de activist disciplinat si lemnos, de angvergura medie, propulsat mai degraba de obedienta de care a dat dovada decat de alte calitati remarcabile. Dar parca niciodata nu a fost atat de lamentabil ca de la inceputul protestelor.

In primele zile a disparut, lasand strania impresie ca tara a ramas cumva neguvernata. Apoi a reaparut cu un discurs uzat despre macrostabilitate si dialog social. Dar dincolo de vorbele premierului, pe care oricum nu le prea mai asculta nimeni, mesajele mai importate erau altele: teama si cramponare de functie. Parca niciodata Puterea nu a parut mai vulnerabila, mai nesigura si incoltita, dar si mai decisa sa nu renunte. Premierul invoca dialogul social, stabileste consultari cu Opozitia, sindicatele, societatea civila, dar pleaca de pe pozitii inflexibile si respingand ab initio cea mai logica si presanta revendicara comuna: demisia.

Nu demisia pe care i-o cer protestatarii, adica sub 1% populatie, ci aceea logica pentru un guvern ajuns la 9% popularitate chiar si in cele mai prietenoase sondaje de opinie. Aceea pe care o invoca pana si jurnalistii onesti, care nu si-au facut din demonizarea actualei puteri o obsesie. Demisia de onoare a unui guvern care si-a epuizat complet resursele de credibilitate si care se bazeaza pe o majoritate dintr-un Parlament ajuns si el la 4% cota de incredere.

Culmea este ca, in aceste conditii, guvernul Boc si PDL ar trebui sa fie primii care sa se gandeasca la aceasta demisie, ca o masura vitala de supravietuire poltica. PDL are un scor prost in sondaje, iar Traian Basescu nu mai este o locomotiva. Dimpotriva as zice, dupa scandalul Arafat. Ramanerea la putere nu ii foloseste la nimic din punct de vedere electoral si s-ar putea trezi intr-un an cu procentele injumatatite.

Daca s-ar retrage acum, lansand locul unui guvern de tehnocrati pe care sa-l sustina din parlament, PDL ar putea castiga la capitolul imagine destul de mult, ca primul partid, care, iata, nu s-ar agata de putere si ar fi dispus sa o lase din mana pentru binele public. Si dupa aceasta mutare inteligenta, din linia a doua, fara a mai fi erodat de o guvernare atat de contestata, PDL ar putea chiar sa-si mai revigoreze procentele pana la alegeri si sa capitalizeze rezultatele unei guvernari tehnocrate.

Este adevarat ca demisia guvernului poate duce, teoretic, la alegeri anticipate, daca noul cabinet nu primeste votul de investitura. Practic insa nu cred ca sansele unui scrutin anticipat sunt prea mari. Pe de-o parte, nimeni nu spune ca demisia guvernului trebuie sa insemne si ruperea actualei majoritati, care poate trece si fara ajutorul USL un guvern de tehnocrati. Apoi, nu stiu daca USL si-ar asuma riscul de imagine de a respinge un guvern de tehnocrati pe care il cere majoritatea populatiei.

Dar si sa ia o asemenea decizie riscanta, dincolo de deciziile de la varful USL, conteaza mult interesele parlamentarilor. Credeti ca vreunul dintre ei este dispus sa renunte la o bucata cat de mica de mandat cand nu are nicio garantie a realegerii? Dupa cum s-a vazut in 2008, actualul sistem de vot transforma rezultatul intr-o loterie si nimeni nu poate fi absolut sigur ca din pozitie de invingator nu va ramane pana la urma fara mandat. Asa ca vrabia finalului de mandat ar putea fi mai valoroasa decat cioara realegerii la anticipate.

Dar si sa ajungem la anticipate, ele nu ar fi cea mai rea veste pentru PDL, cat timp in situatia la care s-a ajuns, partidul are in fata doar perspective de erodare, nu si de crestere. Ar intra acum in anticipate cu vreo 20%. Nu e mult, dar pana in toamna, cu aceiasi lideri si acelasi stil de guvernare, ar putea ajunge la 10%. E drept ca PSD se afla pe trend descendent si pana in toamna Opozitia s-ar putea indeparta si mai mult de visul celor 50%, dar nu exista nicio garantie ca USL nu va reusi sa capitalizeze pana la urma ceva din deficitul de imagine in care se adanceste PDL.

Si atunci, de ce nu ia Emil Boc in calcul o minima logica politica, se craponeaza de putere si nu accepta o schimbare neplacuta, dar pragmatica? Cred ca principala explicatie trebuie cautata in presiunea baronilor democrat liberali. Inevitabil, viitoarele alegeri vor marca o restrangere a puterii PDL, care fie va ajunge in opozitie, fie va fi nevoit sa imparta mai mult din putere. Si atunci vor sa mulga cat de mult se poate cat se mai poate. Pana la toamna mai sunt contracte de incheiat, mai sunt bani publici de sifonat, adica mai e ceva osanza de pus pentru vremuri grele. In ultima instanta tot la vrabie si cioara ne intoarcem.

Si mai exista acea nenorocita de traditie a politicii romanesti: cel aflat la putere in an electoral si in momentul alegerilor e avantajat. Urmeaza decuparea colegiilor, se mai pot da pomeni electorale, rezerva la dispozitia premierului nu e inca goala. Nu sunt avantaje de ignorat, nu-i asa?. Asa ca, din pacate, nu cred ca il vom vedea pe Emil Boc semnand hartia izbavitoare, si pentru el si pentru noi.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...