Opinii: Demoralizatorul Boc

Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 23:59
3535 citiri
Opinii: Demoralizatorul Boc

Faptul ca PD-L pierde masiv alegatorii din noiembrie 2008 reprezinta un fenomen firesc. Guvernarea haotica (i-am acordat un an de incredere pana sa incep sa contabilizez si inca mai am niste puncte cu plus) si criza economica nu aveau cum sa mentina partidul la un nivel acceptabil (20 de procente incredere), iar masurile de austeritate au legat de glezne o ghiulea prea masiva pentru a putea fi sustinuta de o fragilitate evidenta.

Din pacate, insa, Emil Boc, a carui tenacitate merita toata lauda, risca sa aduca partidul sub nivelul nucleului dur si fenomenul nu poate fi pus exclusiv pe seama crizei si a balbaitei guvernari. Este rezultatul prestatiei sale publice, care-i face pana si pe sustinatorii cei mai patimasi sa se intrebe ce-o avea in minte.

Cea mai recenta demonstratie o reprezinta afirmatiile referitoare la motivarea Curtii Constitutionale privind asumarea raspunderii pentru Legea Educatiei, care ar permite Executivului sa continue procedura. "Din punctul nostru de vedere, de cand Curtea Constitutionala a fost sesizata de presedintele Senatului au intervenit doua elemente noi: acceptarea de catre Parlament a asumarii propriu-zise si depunerea motiunii de cenzura de catre Opozitie", a afirmat premierul.

Vorbe rostite pentru cei care nu cunosc o boaba in materie juridica si care nici nu au rabdare sa se informeze ce presupune o procedura. Dar si pentru acestia, dupa o sumara analiza, poate deveni evident ca actiunile parlamentare nu pot modifica realitatea. Sesizarea a fost depusa, iar CCR a solutionat: angajarea raspunderii incalca Constitutia.

Ei, ca in motivare magistratii sunt alunecosi este alta mancare de peste. Dar daca afirmatiile lui Emil Boc sunt politice, judecatorii ar fi putut sa aiba obrazul sa nu-si submineze propria decizie, aducand echivocul in ecuatie.

Sublinierea CCR ca nu are competenta sa oblige Guvernul sa renunte la procedura, solutia apartinand in exclusivitate partilor aflate in conflict, are fundament. Doar ca il invita pe premier sa abereze. Intr-o democratie consolidata este de la sine inteles ca deciziile CCR sunt obligatorii si nu trebuie infiintata o agentie pentru a le materializa.

Actiunile care contravin sentintei devin caduce, legile trebuie modificate. Asta spun, de fapt, magistratii Curtii. Cum si precizarea ca solutionarea conflictului nu le apartine este fireasca, insa asta nu inseamna ca Guvernul poate gasi solutia continuarii procedurii, atata vreme cat CCR a stabilit ca este neconstitutionala.

Ce putea CCR sa faca? Sa spuna pe sleau ca Guvernul nu-si mai poate asuma raspunderea in conditiile date. Orice om sanatos la cap a inteles asta. O stie si Emil Boc, fireste, care a invatat in primul an de facultate cum devine chestiunea cu spiritul legii. Doar ca jocurile politice ii impun sa pretinda ca este siderat de decizia CCR.

Daca tot nu e clar, iata cele mai importante pasaje din motivare:

"Curtea constata ca angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii Educatiei nationale, aflat in dezbatere parlamentara, respectiv la Senat, in calitate de Camera decizionala, nu isi gaseste nici o motivare. (...) Nu exista, prin urmare, nici o dovada a vreunui blocaj sau a unei inactivitati parlamentare, cu referire la proiectul de lege in discutie. (...) Astfel fiind, angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale incalca prevederile art.114 din Constitutie, in sensul jurisprudentei Curtii Constitutionale. (...)

Curtea observa si retine ca acceptarea ideii potrivit careia Guvernul isi poate angaja raspunderea asupra unui proiect de lege in mod discretionar, oricand si in orice conditii, ar echivala cu transformarea acestei autoritati in autoritate publica legiuitoare, concurenta cu Parlamentul in ceea ce priveste atributia de legiferare."

A veni, deci, in fata natiunii pentru a afirma ca ai ratiuni sa continui procedura denota lipsa de respect.

Inseamna ca domnul Emil Boc are o parere proasta despre inteligenta romanilor. Cum spuneam, majoritatea l-a taxat deja. Raman insa cei care pot reprezenta nucleul de unde PD-L isi poate reincepe ascensiunea, in varianta ca ii ies socotelile macroeconomice. Or din ce inteleg eu discutand cu multi simpatizanti, interpretandu-le tacerea dureroasa, risca sa-i piarda si pe ei. Ca sa nu mai vorbim de activul de baza, pe care nu-l mai controleaza de ceva vreme.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Comentarii
otevist_de_grota
rank 5
"Din pacate, insa, Emil Boc, a carui tenacitate merita toata lauda, risca sa aduca partidul sub nivelul nucleului dur si fenomenul nu poate fi pus exclusiv pe seama crizei si a balbaitei guvernari."
Ghilotina
rank 5
In atentia ziare.com ! alo ! se aude ? IN ATENTIA ZIARE .COM . Daca vroiam scandal si isterie mutam pe Antena 3 sau iRealitatea . Nici pe net nu ne lasati !??