Dupa Prima Casa si Primul Siloz, Boc vrea si alte programe garantate de stat

Sambata, 18 Iulie 2009, ora 17:27
514 citiri
Dupa Prima Casa si Primul Siloz, Boc vrea si alte programe garantate de stat
Foto: Antena 3

Premierul Emil Boc a declarat sambata, la Rm. Valcea, ca Executivul va discuta cu FMI si Comisia Europeana, dupa 25 iulie, despre majorarea plafonului garantiilor guvernamentale pentru economie si acordarea de resurse suplimentare pentru infrastructura si care sa nu fie incluse in deficit.

"Pe proiectele majore pe care le-am discutat astazi (sambata, n.r.), v-as putea spune urmatoarele: sunt cel putin doua teme majore care se regasesc peste tot in tara ca prioritati. Este problema resurselor financiare pentru infrastructura, problema resurselor financiare pentru co-finantarea proiectelor europene si problema resurselor financiare pentru functionareas primariilor.

Toate practic au un numitor comun - banii. De aceea, la nivel guvernamental, vom intreprinde doua demersuri in perioada urmatoare, in raport cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International", a spus Boc.

"Dupa 25 iulie vom avea discutii cu reprezentantii ambelor entitati cu care Guvernul Romaniei a incheiat un acord - CE si FMI. Suntem interesati in primul rand de cel putin doua componente - majorarea plafonului garantiilor guvernamentale pentru economia romaneasca si acordarea de resurse suplimentare financiare pentru infrastructura si care sa nu fie incluse in deficit.

Altfel spus, deficitul care se va materializa pentru sustinerea infrastructurii sa nu fie catalogat ca o depasire de deficit, avand in vedere situatia de criza si necesitatea de modernizare a Romaniei. De ce sunt necesare aceste doua prioritati?

Asa cum am spus, mecanismul garantiilor guvernamentale s-a demonstrat a fi unul eficient. Este programul "Prima Casa" in derulare, este programul "Primul Siloz" pentru agricultura in derulare si iata doua domenii importante - constructiile si agricultura sunt sustinute prin mecanismul garantiilor guvernamentale, a continuat premierul.

Seful Guvernului a mai spus ca Oltchim, la fel Renault, la fel Ford, sunt entitati importante ale economiei romanesti care au beneficiat de sprijinul Guvernului prin mecanismul garantiilor guvernamentale.

"Avem aprobate 1.450 miliarde de euro pentru garantii guvernamentale. Aceste resurse trebuie dublate pentru a putea extinde mecanismul de garantii si pentru alte domenii strategice ale economiei nationale.(...)

De asemenea, aici vine a doua componenta - cofinantarea proiectelor europene. Am majorat cota de prefinantare la un proiect european de la 15 la 30%. Asta inseamna ca oricine castiga un proiect european primeste a doua zi 30% din banii proiectului in cont.

Sunt probleme legate de administratiile locale, pentru ca multe dintre ele nu au posibilitatea sa cofinanteze, desi acele proiecte le sunt necesare. Aici vom utiliza mecanismul garantiilor guvernamentale, pentru a sprijini administratiile locale in mecanismul de cofinantare, pentru a putea sa ii ajutam sa vina cu acesti bani, sa primeasca fondurile europene, iar toate partile castiga", a spus premierul.

Premierul Emil Boc a efectuat, sambata, o vizita in judetul Valcea, unde s-a intalnit cu autoritatile locale. Tot sambata, premierul se va intalni la Slatina si cu autoritatile locale din Olt.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Boc garantie stat, #Boc Prima Casa, #Boc Valcea , #premier