Emil Boc anunta relansarea creditarii pentru firme

Marti, 19 Mai 2009, ora 15:19
1136 citiri
Emil Boc anunta relansarea creditarii pentru firme

Premierul Emil Boc a anuntat ca pana la sfarsitul acestei luni vor fi luate masurile necesare pentru relansarea creditarii, precizand insa ca acestea vor avea in vedere doar unitatile economice, deoarece "vremea creditului cu buletinul este inca departe".

Intr-un interviu la postul public de radio, premierul a precizat ca, in primele trei luni ale anului, Executivul a urmarit diminuarea efectelor crizei mondiale asupra economiei romanesti, iar acum se incearca crearea premiselor relansarii economice.

Printre masurile ce vor fi adoptate se numara dezghetarea creditarii, care se va face pe baza imprumutului luat de la FMI si ale carei prime rezultate sunt asteptate in lunile iunie-iulie.

"Dupa 24 mai vor intra in vigoare reglementarile care vor permite relansarea creditarii. Sper si sunt convins ca bancile straine din Romania vor respecta intelegerea pe care au facut-o de a nu-si retrage banii ca urmare a masurii de diminuare a rezervelor valutare", a declarat premierul anuntand ca anumite reglementari vor fi adoptate chiar in sedinta de miercuri a Executivului.

Emil Boc a subliniat foarte ferm insa ca, daca bancile straine vor incerca sa isi retraga banii, Guvernul va reactiona extrem de rapid.

Premierul a avertizat conducerile acestor banci ca trebuie sa inteleaga ca "au fost la bine alaturi de romani si au obtinut profituri importante", iar acum, in perioada de criza, trebuie sa fie solidare cu statul roman, deoarece "nu se pot spala pe maini si sa ne trateze ca pe un stat care nu poate sa intervina", pentru ca Guvernul "nu va sta cu mainile in san si va adopta masurile necesare".

Seful Executivului a recunoscut ca nu sunt deocamdata semnale ca s-ar putea ajunge intr-o asemenea situatie, dar exista numeroase temeri in acest sens. De aceea, el a reamintit de acordul semnat la Viena la intalnirea oficialilor FMI, BM, BERD si BEI cu reprezentantii bancilor prezente in Romania, prin care se statua faptul ca bancile-mama ale principalelor institutii de credit din tara noastra vor mentine liniile de finantare acordate subsidiarelor.

Premierul a spus ca un nou acord va fi semnat de bancile straine cu BNR in perioada urmatoare si ca spera ca acestea sa faca eforturi solidar cu statul roman pentru relansarea creditarii, subliniind insa ca, in caz contrar, "Guvernul este pregatit pentru masuri foarte dure", cum ar fi supraimpozitarea profiturilor, care se pot lua foarte rapid.

De asemenea, premierul a precizat ca primele beneficiare ale creditarii vor fi unitatile care desfasoara activitati economice, in special IMM-urile, cele din constructii si agricultura, cu scopul de a mentine si crea noi locuri de munca precum si de a creste veniturile la stat.

Premierul a recunoscut insa ca "vremea creditului cu buletinul pentru consum, este departe", dar s-a aratat increzator ca economia merge in directia cea buna, existand deja semne imbucuratoare in acest sens, printre care stabilitatea cursului euro-leu, imbunatatirea ratingului acordat Romaniei de agentia Moody's sau cresterea incasarilor la buget in ultima luna.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#relansare creditare, #acord Viena banci, #credite constructii IMM , #premier