Emil Boc, despre bogatii controlati la avere, soarta lui Igas si concedierea politistilor

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 22:26
4685 citiri
Emil Boc, despre bogatii controlati la avere, soarta lui Igas si concedierea politistilor
Foto:B1 TV

Premierul Emil Boc a vorbit miercuri seara despre masurile pe care le-a luat recent sau urmeaza sa le ia guvernul sau.

Seful Guvernului a explicat, in cadrul unei emisiuni la B1 TV, concedierile din Ministerul Administratiei si Internelor, de ce nu pot fi interzise total etnobotanicele, cum decurg negocierile cu medicii de familie si despre faptul ca ANAF va incepe verificarea averilor mari care prezinta suspiciuni ca ar fi fost dobandite ilegal.

Boc a anuntat ca nu are de gand sa candideze la presedintia Romaniei si a subliniat ca ministrul de Interne, Traian Igas, ar fi fost imediat demis daca ar fi avut dovada ca stia de activitatile ilegale ale subordonatului sau, Laurentiu Mironescu, fost secretar general in MAI.

Despre concedierile din MAI

"As vrea sa explic care e esenta reformei - vrem sa avem cati politisti pe cap de locuitor cati au cei din Uniunea Europeana. Asta e esenta reformei din politie - sa-i ducem pe aia din birou in strada.

Cei care sunt in surplus, evident, ca vor fi reorientati, iar cei din birouri vor fi coborati in strada. A reusit ministrul sa promoveze un amendament care ii permite continuarea reformei. Repet, ce am discutat in guvern - da, numar comparabil cu cei din Uniunea Europeana".

De ce nu se interzic etnobotanicele?

Seful Guvernului a explicat si de ce nu se pot interzice total magazinele de etnobotanice, precizand insa ca proiectul de lege initiat de Executiv va rezolva problema acestor substante in Romania.

"Am initiat un proiect de lege foarte dur care va rezolva problema etnobotanicelor in Romania (De ce nu se inchid magazinele de etnobotanice?) Ce-s etnobotanicele? E foarte greu sa definesti ce e etnobotanic.

Noi am definit lista substantelor psihoactive. Necazul este ca posibilitatea combinatiei lor e nelimitata. Azi am interzis 50 de substante, maine amesteca alte 3-4 substante. Ne-am dat seama ca nu are niciun efect. Am luat modelul legii poloneze, care e cea mai avansata din Europa, care defineste ca substitut orice poate produce efect si afecta sistemul cerebral. Da posibilitatea autoritatilor statului sa intervina si sa inchida magazine(...) Se poate inchide orice magazin acum," a explicat Boc

In plus, premierul ca precizat ca se interzice comercializarea si vanzarea pe Internet si se introduce obligativitatea pentru toate magazinele sa fie reautorizate.

El a explicat si de ce nu adopta aceasta masura prin ordonanta de urgenta, precizand ca nu permite Constitutia, cand e vorba de marfuri comercializate.

De ce nu ofera mai mult medicilor de familie?

Trecand la problemele din sistemul sanitar, premierul Emil Boc a spus ca ministrul Sanatatii, Cseke Attila, va continua discutiile cu reprezentantii medicilor de familie, care refuza sa semneze contractul-cadru cu ministerul, dar ca bugetul nu poate oferi mai multe, in conditiile in care a fost de acord cu 90% din revendicarile acestora.

"Am avut o discutie cu ministrul Sanatatii - 90% din solicitarile medicilor de familie au fost aprobate, nu se mai poate oferi altceva, in limitele legii si bugetului.

Contractul trebuie semnat si sa mearga viata mai departe. Am facut un lucru foarte sanatos cu reforma spitalelor. Am spus "facem aceasta reforma ca sa dam mai multi bani la spitalele care raman". Am catalogat spitalele pe cinci stele. Asta ne costa 500 de milioane de lei, bani in plus pe care-i dam sa finantam aceste spitale (...) Ministrul Sanatatii va continua dialogul, dialogul nu se opreste niciodata", a spus seful Guvernului.

Averile mari, verificate

Premierul Boc a vorbit si de faptul ca ANAF va incepe verificarea averilor mari care prezinta suspiciuni, dupa un sistem american de monitorizare.

"Am adoptat metodologia de control a averilor mari - acele averi la care diferenta intre veniturile pe care le-ai obtinut e mai mare de 500 de milioane de lei vechi - circa 10.000 de euro, sau 400 de milioane. Ne ducem la un grup tinta, cu firma in faliment, dar cu Mercedes si vile.

Fiscul are un departament special pentru cei cu averi mari(...) Prima data e o ancheta fiscala. Pe noi ne intereseaza daca ti-ai platit taxele la stat.

E a doua metoda, comparatia cu concediile pe care le faci. "Dom'ne, ce concedii ai facut? La Milano, la Monte Carlo"

Este o analiza de risc, cum face si IRS-ul din America. Si in Romania, in cativa ani de zile, ANAF-ul va deveni unul extrem de temut. Sa aplice riguros pentru cei care se dau saraci, dar afiseaza o bogatie de nu mai poti sa scapi de ei in viata publica.

Stiu doar ca se lucreaza cu niste experti americani pentru criterii de risc, e o analiza de risc, de calculator, care arata unde sunt persoanele care trebuie verificate. Nu putem pune in spatele fiecarui cetatean un inspector de fisc", a explicat premierul.

Boc si candidatura la presedintie

Emil Boc a glumit in legatura cu o eventuala candidatura a sa la presedintie, spunand ca nu are de gand sa faca asa ceva.

"(Ati candida la presedintie?) La asociatia de bloc? Nu, nu m-am gandit niciodata la asa ceva", a spus Boc.

Despre ce lasa in urma si noptile nedormite

"Au fost multe nopti in care n-am dormit cand am luat decizii pentru mine personal si pentru soarta a milioane de romani. Aveam de ales sa iau decizii populare si sa mai stau sase luni, dar istoria m-ar fi condamnat. Mai bine nepopular cateva luni sau nu va fi necesar, dar oamenii sa spuna "avem salarii si pensii"(...) tara se scufunda.

Intotdeauna mi-am amintit de profesorul exigent, nu de ala care ne-a lasat sa jucam fotbal in curtea scolii", a spus Emil Boc.

Seful Guvernului a glumit in legatura cu titlul pus in emisiunea "Evenimentele Zilei", in care era afisat "Ce lasa Emil Boc in urma?", spunand ca deocamdata se poate vorbi doar despre faptul ca lasa in urma ceva ca ministru Interimar al Muncii, sugerand ca nu va pleca acum din fruntea Guvernului.

"Ce lasa Emil Boc in urma? 300.000 de noi contracte de munca(...) Am lamurit problema cu ce las in urma. La ce las in urma ca ministru al Muncii", a mai spus acesta.

"Pana la urma istoria ne va judeca pe toti si vor vedea ce am facut. Eu spun un lucru, acum e momentul sa se culeaga si roadele, ca voi fi eu, e mai putin important. Astazi voi fi eu, am trecut prin 13 asumari, dar acum e important ca Romania a iesit din recesiune.

Acum e firesc ca cei care au avut curajul sa ia masurile dure sa culeaga si roadele (...) Sunt sanse in 2012 ca actuala coalitie sa-si continue guvernarea", a mai adaugat acesta.

Exista 4-5 nume pentru Ministerul Muncii

Cat despre viitorul titular al portofoliului Muncii, Emil Boc a declarat ca "inca nu e decis numele", insa partidul are "in analiza mai multe nume in acest moment"

"Exista o lista scurta: 4-5... As fi incorect sa discut la televizor lucruri pe care o sa le discut cu colegii mei in partid in urmatoarele doua zile, e firesc ca aceste aspecte sa-l impartasesc cu ei. Eu trebuie sa ma pun de acord cu partidul si apoi si cu presedintele", a sustinut presedintele PDL.

El a mai vorbit si despre o confruntare pe teme economice cu Victor Ponta, spunand ca ar fi de acord si ca nu e nicio problema, dar ca mai intai acesta trebuie sa se confrunte cu Adriean Videanu pe tema programului economic al USL.

Daca Igas stia de Mironescu, nu mai era ministru

In ceea ce priveste scandalul spagii de la Constanta, premierul Boc spune ca e convins ca ministrul de Interne, Traian Igas, nu a stiut ca secretarul general al ministerului Laurentiu Mironescu, acum arestat, e implicat in actiuni ilegale.

"Daca as fi avut cea mai mica informatie ca Igas ar fi stiut, l-as fi demis imediat. Din toate actele, n-a avut aceasta informatie. Daca Igas avea probleme de acest fel, nu era ministru de Interne", a conchis pim-ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Boc bilant mandat, #boc etnobotanice, #Boc medici familie , #premier
Comentarii
Poza BlondaChiorulsiPiticul
BlondaChiorulsiPiticul
rank 5
vrem sa avem cati politisti pe cap de locuitor cati au cei din Uniunea Europeana
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
De ce nu se interzic etnobotanicele? NU ramane EBA fara magazine de asi distribui DROGURILE FINE.